Karren Brady - Del 1

Möt Birmingham City´s klubbdirektör. Karren Brady är första kvinnan att styra en Premier League-klubb. Trots sin ringa ålder och det tuffa motståndet hon mötte i början, är hon idag en mycket respekterad klubbdirektör. Nu 33 år gammal och efter en hektisk sommar, där semestern uteblev helt, tittar vi närmare på hennes karriär, familj, fotbollen och Birmingham City.

Under sommaren har Brady jobbat i stort sett hela tiden. Ständiga resor och förhandlingar med andra klubbdirektörer och spelaragenter, har gjort att semestern med familjen har uteblivit. Inför Birmingham Citys comeback i den högsta serien har hon varit het på marknaden i hopp om att det ska kunna få klubben att undvika nedflyttning nästa vår.

Med ett rykte om sig att vara en enastående affärskvinna och ha en vinnarinställning som få, kommer hon att göra vad som krävs för att lyckas och ge fansen ett lag som de kan vara riktigt stolta över.

”I Premier League gäller det att spendera. Ju mer du kan betala, desto bättre lag kan du ställa på planen”, säger Brady. ”Vårt mål är att komma fyra från slutet. Allt annat är bonus. Vi har inte kommit upp för att åka ur med en gång”, säger hon vidare. En inställning fansen kan ställa sig bakom. Efter att ha varit ute ur finrummet i 16 år, så vill man gärna stanna kvar när man väl har kommit in igen.

Karren Brady var blott 23 år när hon som första kvinna tog över som direktör i Birmingham City. Ingen hade någonsin varit så ung och knappast någon hade väntat sig att en kvinna skulle ta över en så pass tuff post.

Den nye ägaren, David Sullivan, tyckte dock att hennes tuffa och framgångsrika affärssinne, mer är väl täckte upp för hennes bristande erfarenhet inom fotbollen. Det var ingen lätt uppgift att ta sig ut i den mansdominerade värld som fotbollen var och fortfarande är. När hon som klubbdirektör för det gästande laget, inte fick komma in i styrelserummet hos Notts County innan en match, var det för att hon var kvinna. Idag är hon en aktad klubbledare och bemöts med en helt annan attityd bland klubbdirektörerna.

Hennes sätt att ta Birmingham City från att i stort sett vara konkursmässig till en klubb med stor framtidstro och numera även med Premiership-status, har gett henne respekt. Under Bradys nio år i Birmingham, har hon verkligen gjort skäl för den respekten. En kombination av hennes naturliga charm, affärssinne och tuffhet i förhandlingar har gett henne en aktad ställning bland kollegorna i de konkurrerande klubbarna. Ofta hör man att hon är ”one hard bastard” från dem som just gjort affärer med henne, för affärer är just hur hon ser på det att driva en storklubb som Birmingham City.

När Brady först kom till Birmingham var målet att rädda klubben från konkurs, vilket hon klarade av. Men, hon nöjer sig knappast med det, utan det stora målet har alltid varit att göra sin klubb till en av de bästa. Som nyuppflyttade har hon nu sin största utmaning i karriären, då överlevnad från det tuffa första-året är det som står på dagordningen. Något som hon är fullt medveten om: ”Jag är helt klar på var mitt ansvar ligger och det är att se till att vi är kvar i Premier League nästa säsong”, säger Brady.

Samtidigt som hon leder en toppklubb i en av världens tuffaste ligor, har hon fullt upp med att vara mamma. Två barn, Sophie 6 år och Paulo 3 år får finna sig i att dela sin mamma med ett ytterst tidskrävande jobb. Brady säger att många kvinnor i karriären känner sig tvingade att välja jobb eller familj, men det är något som hon vägrat att tvingas göra.

Ofta utvecklar man två olika personligheter, en på jobbet och en i hemmet. Det svåra är att inte låta den ena ta över så mycket att den andra dräneras på all energi. Något som kan vara svårt då hon jobbat långa dagar den senaste tiden. Ofta har det blivit 14 timmars-dagar, både vardagar och helger. Men, hur upptagen hon än är får inte arbetet hålla henne borta från sin familj. Sedan Sophie föddes har hon bara varit borta fyra nätter, för hur långt hon än har hem, så reser hon alltid hem efter jobbet.

Hennes man är Sheffield United-anfallaren Paul Peschisolido, som hon träffade när han spelade i Birmingham City. En romans som blev omtalad och de övriga spelarna i klubben var oroliga att Peschisolido skulle dra fördelar av förhållandet med klubbdirektören. Något som de dock inte behövde oroa sig för alltför länge, då han såldes vidare när man inte ansåg honom hålla måttet. Ett bevis om något för att Brady kan hålla isär arbets- och privatlivet och att hon först och främst ser till klubbens bästa.

När Brady väntade Sophie jobbade hon ända fram till graviditetens sista dag. Hon tänkte till och med på att om hon födde på onsdagen så kunde hon vara tillbaka på jobbet på måndagen efter. Sophie är mer eller mindre uppväxt runt St Andrews, då Brady valde att jobba med en gång efter förlossningen. Ibland uppe hela nätterna med Sophie gjorde att hon fick ta tupplurar när tillfälle gavs.

En ansträngande tid, men det var något som hon var tvungen till och inget som hon klagade över. Hon ville vara en bra mor och samtidigt göra ett bra jobb som direktör i Birmingham City, så det låg helt enkelt på henne själv att klara av det, resonerade Brady. Det svåraste är att få tid över till sig själv, säger hon.

Fortsättning >>>

Björn Bondeson2002-08-23 13:40:00

Fler artiklar om Birmingham