Avgörande playoffinal: Cardiff City - QPR

Kan Rangers ta steget upp? Bordet är dukat, nu gäller det för spelarna att göra sitt! Swedish Hoops på plats i Cardiff och framför TV-apparaterna håller tummarna!

På söndag gäller det! Efter en berg-och-dalliknande säsong där vårt kära Rangers mer eller mindre var uträknade, nedsablade och sånär dömda att slåss för sin Div. 2-existens så har nu laget, under Ian Holloways ledning, slagit sig fram till en helt avgörande match om den tredje och sista promotionsplatsen. Scenen är den bästa tänkbara. Millenium Stadium i Cardiff är slutsåld till sista plats. 32.000 Rangerssupportrar fyller halva den mäktiga domen och de kommer att ge precis allt i QPR:s viktigaste match på 17 år. Delar av Swedish Hoops finns på plats, och inte minst flaggan! Långbordet på O’Learys, Götgatan är också fullbokat och på många andra platser i landet följer QPR-fans med andäktig spänning söndagens avgörande 90 minuter, många av dem dressade i den hittils så lyckobringande turnétröjan. Även klubben har tagit fram en, för tillfället ny, vit matchtröja, som skall återuppväcka minnena från klubbens kanske största stund hittils, ligacuptriumfen. Allt är dukat, nu gäller det ”bara” för laget att göra sitt.

Det är två formstarka lag som drabbar samman på söndag. Rangers har inte förlorat sedan hemmatorsken mot Wigan den 22 mars och Cardiff levererade en mycket stark insats i semifinalen då man slog ut favoriten Bristol City efter ha hållit nollan i båda matcherna. Seriemötena lagen emellan ser något besynnerliga ut, Cardiff vann höstmatchen på Loftus Road med hela 0-4, det var då QPR var längst nere i formsvackan. Superhoops fick revansch i matchen på Ninian Park den 5 april då bortasegern skrevs till 2-1. Matchen är grymt svårtippad, Svenska Spel lämnar 2.35 i odds för såväl hemma- som bortaseger medan Ladbrokes håller Cardiff som knapp favorit, 2.25 gentemot 2.75 för Rangers. Frågan är vad det faktum att matchen spelas i Cardiff innebär. Jag tror fördelen för ”Bluebirds” blir minimal, supportergrupperna kommer att vara i princip lika stora och inget av lagen har någon erfarenhet av arenan sen tidigare. Matchen har föregåtts av diskussioner kring huruvida den walesiska nationalsången skulle spelas vid sidan av ”God Save The Queen”. Kompromissen blev att det inte blir några nationalsånger spelade alls på söndag, kanske lika bra det.

Cardiffs manager Lennie Lawrence meddelade under dagen att laget i princip är skadefritt. Rhys Weston har återhämtat sig från den skada han ådrog sig i semifinalen. Cardiff och dess starke man Sam Hamman har satsat hårt för att ta sig upp i seriesystemet och nu är man nära. City har ett stabilt lag men givetvis måste Rangersförsvaret hålla ett extra öga på Robert Earnshaw, en dödligt vass forward som har 35 mål på sitt samvete denna säsong. Rangers bör dock vara förvarnat, Earnshaw svarade för ett hat-trick i höstmatchen!

Richard Langleys frånvaro är givetvis ett avbräck för QPR. Nu är det dock bara att inse fakta, Langers spelar inte och det gick ju faktiskt bra utan honom i semifinalen. Matthew Rose är också borta p g a en armbågsskada men det är tveksamt om en hel Rose hade tagit en plats i startelvan. Startuppställningen ja, hur skall ”Ollie” formera trupperna på söndag? De defensiva lagdelarna känns relativt självskrivna. Chris Day samt försvarslinjen med Padula, Carlisle, Shittu och Kelly har spelat i de flesta matcherna under den framgångsrika period Rangers haft efter nyår. På mitten blir det lite knivigare. Mitt tips är att Palmer, Bircham och McLeod får sällskap av en nedflyttad Kevin Gallen och så får vi se Paul Furlong samt Richard Pacquette på topp. Vem som tar på sig kattdräkten är ett frågetecken, kanske kan någon av reserverna vikariera…;-)? Tycker i alla fall att Pacquette gjorde ett betydligt bättre intryck än Thomson i semifinalerna. Thommo har rutinen men Pacquette är en potentiell matchvinnare och kan mycket väl slå till en tät match som denna. Dessutom kan Pacman vara bristfälligt kartlagd av Cardiffs spioner.

Inte så mycket återstår då än att börja ladda inför söndagen! Allt är förberett för fest, nu gäller det för spelarna att bjuda upp till dans också. Rangers har förlorat de två senaste finalerna (FA-cupen –82, Milk Cup –86), nu tror jag att det är vår tur. Det blir tufft, fruktansvärt jämt, mållöst länge in i matchen men jag tror att vi får en straff i den 76:e minuten. Kevin Gallen skjuter á la Petter straffen iskallt i mål, Rangersfansen till sjunde himlen och QPR tillbaka till Div. 1.

Nu håller vi tummarna, VI SKALL TILLBAKA!!

Fredrik Montgomery2003-05-24 02:06:00

Fler artiklar om QPR