Kherallah gråter ut i media - vem är David Thorne?

Kan en "aussie" skapa ekonomisk stabilitet i QPR?

Som ni alla vet så är klubben, om inte i akut, så i ganska stort behov av pengar och potentiella investerare är välkomna. På supportersidan QPR 1st återfinns en längre intervju med den australiensiske affärsmannen David Thorne där denne berättar om sina mål med klubben. Det är intressant läsning och Thorne känns betydligt mer seriös än Kherallah och dennes tal om Gazza och liknande. Ännu är dock klubben förtegen om info kring ett eventuellt samarbete med Thorne, återstår att se vad som händer.

Vad gäller Haleem Kherallah så gråter denna för övrigt ut på BBC Sports hemsida om hur oflexibelt Rangers "board" agerat och att man inte vill godta Kherallahs bud då man är rädd om sina egna platser i styrelsen. Detta förnekas dock av David Davies som menar att alla i styrelsen är beredda att ta ett steg tillbaka om detta kan skapa ett bättre läge för klubben. Själv hoppas jag att detta är slutet på Kherallahhistorien, snacket om Gazza var att gå ett steg för långt och samling andra besynnerliga uttalanden från denne man gjorde inte saken bättre.

David Thorne har en karriär som friidrottare och fotbollsspelare i bagaget men numera är han bara en passionerad åskådare. Han har jobbat inom såväl IT-sektorn som med marknadsföring och arrangemang av diverse events, ofta med sportanknytning. Hans mål är dock nu att fullt ut fokusera på fotboll inkluderat sponsring och matcharrangemang. Thorne innehar även en FIFA-agentlicens.

Enligt Brisbanebaserade Thorne så ser en föreslagen deal med QPR ut enligt följande: Investeringen (storleken ej känd) kommer klubben tillgodo från dag 1 men den läggs upp som ett lån som betalas av löpande mot ett antal aktier. Detta ger båda parter en prövoperiod samtidigt som klubben snabbt kan tillföras friska pengar. Det är oklart om vilka aktier som Thorne skall köpa, han vill inte peka ut exempelvis Chris Wrights post som ett tänkbart "offer".

Klubbens mål skall sättas högt. Först och främst skall man ta sig tillbaka till division 1, etablera sig där för att på sikt återvända till Premier League. Det långsiktiga målet måste vara att åter bli Londons bästa lag och få komma ut i Europa.

Thorne har inga ambitioner att ta kontroll över klubben, hans aktiepost kommer förvisso att ge honom ca 29% av den totala mängden men detta räcker inte för att fatta egna beslut. Klubben tillhör fansen! Han kräver ingen speciell roll i QPR men vill gärna hjälpa till på alla sätt.

David Thorne ser andra fördelar med ett samarbete, inte minst genom sin geografiska hemvist. QPR skulle kunna tjäna som en bro mellan engelsk och australisk-nya zeeländsk fotboll, talanger skulle kunna slussas över till QPR. Rangers har ett starkt varumärke i fotbollsvärlden och basen av supporter kan säkerligen ökas i och med att framgångarna kommer åter för klubben.

Slutligen ger David Thorne sin kommentar på arenadelningen med Fulham. Den tid är förbi när ett lag kunde underutnyttja sin arena. Se bara på Manchester United som har skapat en miljardindustri av Old Trafford. Så länge QPR äger arenan så sitter klubben i förarsätet, vilken hyresgäst som än hyr in sig måste rätta sig efter de regler som gäller för Loftus Road.

Personligen så känns David Thorne som en mycket sympatisk person, klart mer jordnära och fotbollskunnig än Kherallah som strött mer eller mindre besynnerliga uttalanden kring sig ända sen dess att han första gången anmälde sitt intresse för att sponsra klubben. Återstår att se om det blir något samarbete och vilka belopp det skulle röra sig om men helt klart är att det ömsesidiga intresset finns mellan parterna.

Källor: www.qpr1st.co.uk, news.bbc.co.uk

Fredrik Montgomery2003-06-26 00:42:00

Fler artiklar om QPR