Låneregler i Engelsk fotboll.

QPR-redaktionen försöker reda ut begreppen.

På senare år har fler och fler klubbar, främst från de högre divisionerna, valt att låna ut sina yngre spelare för att ge dem A-lagsrutin. Vi skall här försöka reda ut vilka regler som gäller när det gäller lån.

Informationen nedan kommer från lite olika sidor och beroende på deras uppdatering kan vissa uppgifter vara motstridiga eller felaktiga.

Allmänt

En säsong pågår från 1 juli till den 30 juni året efter.

Det finns två sorters lån - korttidslån och långtidslån. För bägge typerna av lån gäller följande:

En klubb får ha maximalt fem inlånade spelare med i en och samma match.

Under en säsong kan maximalt fyra spelare lånas från en och samma klubb.

Klubben som lånar spelaren måste betala minst halva spelarens lön under låneperioden.

Spelare som lånas in måste vara registrerad senast tre timmar före matchstart.

Reglerna för lån mellan två Premier League-klubbar är lite annorlunda och behandlas i slutet på artikeln.

En klubb som har en spelare utlånad och kommer överens med en tredje klubb om en permanent transfer till denna klubb kan med en dags varsel kalla tillbaka spelaren och direkt sälja honom vidare.

Korttidslån

En klubb kan göra upp till åtta korttidslån per säsong, men maximalt fyra spelare på korttidslån får finnas i klubben på en och samma gång.

Ett korttidslån varar i ett, mellan 28 och 93, förutbestämt antal dagar. Under de 28 första dagarna äger klubben som lånat ut spelaren ingen rätt att återkalla denne. (I undantagsfall kan dock en målvakt kallas tillbaka innan det gått 28 dagar om klubbarna i förväg kommit överens om detta och ligan godkänner det.)

Korttidslån som blir till en permanent övergång eller ett långtidslån under eller i samband med låneperiodens utgång räknas inte till det totala antalet korttidslån som en klubb gjort under säsongen.

En och samma spelare kan lånas vid flera tillfällen under en säsong. Det räknas som nytt ett lån vid varje tillfälle och det totala antalet dagar får inte överskrida 93. Ett lån som förlängs innan den ursprungliga låneperioden gått ut räknas fortfarande som ett lån.

Om en klubb som har använt alla sina korttidslån har samtliga professionella målvakter skadade kan man få tillåtelse att låna in en målvakt under sju dagar. Denna period kan förlängas med sju dagar åt gången upp till maximalt 93 dagar under tiden klubbens egna målvakter går skadade.

Långtidslån

Långtidslån kan bara användas för spelare som under säsongen inte hinner fylla 24 år. För att lånas ut under hela säsongen 2003/04 skall spelaren alltså vara född 1 juli 1980 eller senare.

En klubb kan låna upp till fyra spelare på långtidslån under en säsong.

En klubb kan låna ut maximalt sex spelare på långtidslån under en säsong.

Ett långtidslån måste påbörjas senast den 31 december och spelaren skall stanna i klubben han lånas ut till under hela säsongen. (I undantagsfall kan dock en målvakt kallas tillbaka om klubbarna i förväg kommit överens om detta och ligan godkänner det.)

Ett långtidslån som blir en permanent transfer innan den 31 december räknas inte till det totala antalet långtidslån som en klubb gjort under säsongen.

Lån mellan Premier League-klubbar

Premier League-klubbar kan under samma förutsättningar som klubbar i Football League låna spelare från division 1, 2 och 3.

Tidigare år har Premier League-klubbar bara kunnat låna målvakter av varandra i nödfall. Från och med innevarande säsong kan även utespelare lånas och följande verkar vara det som gäller:

Klubbar i Premier League kan låna maximalt fyra spelare, varav upp till två samtidigt, under en säsong från andra klubbar i Premier League. Lånen måste ingås när transferfönstren är öppna. Det verkar inte finnas någon begränsning i längd eller ålder. (Birmingham har lånat Fulhams målvakt Maik Taylor, som är en bra bit över 23 år, under hela säsongen.)

Källor www.qpr.co.uk, www-football-league.co.uk samt www.btinternet.com/~rfc1871

Simon Ståål2003-08-20 23:14:00

Fler artiklar om QPR