Intervju: Stefan Bergtoft

DIF-mittfältaren berättar om sitt QPR-intresse och om den egna karriären!

Efter lite mailväxling så bestämmer jag träff med Djurgårdens energiske mittfältare Stefan Bergtoft på Stockholms mest klassiska mötesplats, Stureplan. Stefan är något sen, försinkad av tunnelbanans normalt så punktliga blå linje men efter en stund dyker han upp och vi knallar till närliggande Coffe Cup där vi slår oss ner för ett snack kring fotboll i allmänhet och QPR i synnerhet. Jag hade tidigare läst en intervju med Stefan på Djurgårdens Svenska Fans-del där han avslöjat sina sympatier för Rangers och när han även meddelade sitt intresse för att medverka på namnlistan till support för Clarke Carlisle så tog jag chansen och frågade om en intervju. Nenas problemas, så let´s shoot!

Hur kom det sig att du började hålla på QPR?

Det var faktiskt en polare som först "upptäckte" QPR och han övertalade mig i samband med en tågluff vi gjorde till Frankrike 1998. Jag lärde mig snabbt namnen på de bästa spelarna, Les Ferdinand, Trevor Sinclair, Vinnie Jones..

När såg du laget spela för första gången?

Faktum är att jag aldrig har sett laget live men man hängde ju med framför Tipsextra där laget ofta syntes. Men nu har vi äntligen bokat in en resa, jag åker över med samma gäng som luffade den där sommaren -98, vi skall se matchen mot Sheffield Wednesday i slutet av november (Red:s anmärkning: bra val, som bekant lär ju en hel del andra svenskar också dyka upp på den matchen!!). I övrigt så följer jag laget via Internet, både från den engelska sidan och från den svenska, jag har dock ännu inte skaffat QPR World. Det skall bli superkul att se QPR-Sheffield W på plats, båda lagen är ju lite småklassiska. Det blir en kort resa, bara lördag till söndag men det skall ändå bli en riktig höjdare!

Hade du nån favoritspelare då du började hålla på laget?

Yes, Paul Murray hette den store favoriten men tyvärr så drog han ju till Southampton sen. Dessutom gillade jag Vinnie Jones, han var en riktig tuffing.

Hur mycket känner du till av dagens lag?

Relativt lite faktiskt. jag hade Langley som favorit men det gäller såklart inte längre efter det att han gick till Cardiff. Synd men "if you can't beat them, join them" som det ju heter.. Jag såg play-off-finalen mot Cardiff på på O'Learys, det var grymt spännande och dessutom fick man ju ansikten på de olika spelarna. En annan favorit var Ollie Burgess men han är ju inte heller kvar.

Vad tycker du om Holloway, gör han ett bra jobb?

Jag känner inte till honom så mycket men utifrån resultatet så verkar det ju så. Han är i alla fall bättre än Gerry Francis som ju körde sönder alla spelarna å han var väl heller inte så känd för att förespråka tekniskt spel, det blev väl mest sparka å spring..

Har du några samlat på dig några QPR-tröjor under åren?

Mmm, faktiskt bara en med Ericssonreklam, det var polarn som köpte när jag var över. Jag hade faktiskt en till tröja som Trevor Sinclair hade burit fast jag gav den till en kompis, ångrar nästan det nu. När jag är över på Sheffield-matchen så blir det nog en munkjacka eller nåt liknande plagg i klubbshopen.

Berätta om din egen karriär, när började du spela?

Moderklubben heter Kälvesta, där spelade jag fram till dess att jag var 11, sen blev det ett år i Spångas juniorlag innan jag tog klivet upp i samma klubbs A-lag, vi spelade då i tvåan. 2000 fick jag en förfrågan från DIF och det var ju inte svårt att tacka ja, Djurgårn har varit "mitt" lag hela livet, jag skulle t ex aldrig kunna spela för AIK.

Men sen blev du skadad.

Ja, i ett derby mot AIK i maj 2001 åkte jag på en allvarlig korsbandsskada och sen var jag borta riktigt länge. Det var en komplicerad operation och sen följde en lång återhämtningsperiod, jag fick individuell träning men det tog ändå lång tid och senan är ännu inte 100% återställd, jag kan t ex inte stå på knä.

Men du kom tillbaka.

Ja, jag spelade nästan hela 2002 men sen åkte jag på en fotskada under hösten 2002 åsså var det kört igen. Under 2003 blev det totalt 6 matcher från start och totalt ett 15-tal från bänken. Jag har väl mest fått agera backup till Kimme Källström och Johan Arneng.En höjdare var ändå att få avgöra cupkvartsfinalen mot AIK..Organisationen inom Djurgårn är grymt proffsig, man gjorde om allt i klubben -99 och nu har vi anställda på varje position, ekonomi, biljetter, arena osv. Klubben har ett rejält kapital och en bra ekonomi, det gör ju att man har kunnat köpa in namnkunniga spelare som Rehn, Isaksson och Kim Källström, detta gör ju i sin tur att flera spelare söker sig till Djurgårn. Ett problem är ju arenan, att sänka planen på Stadion vore ju kanon men det får man ju inte då arenan är kulturmärkt, en ny arena måste ju också ligga i "DIF-land" så det verkar inte helt enkelt att lösa.

Några proffsanbud ännu?

Nej, inte ännu, jag har heller ingen agent som ofta gör att man blir mer synlig för proffsklubbarna.

Vad gör du vid sidan av fotbollen?

Jag är faktiskt en av de få inom DIF som jobbar vid sidan om fotbollen, jobb och fotbollen tar den mesta tiden och det som blir över går åt till flickvän och hund, TV-spel är en annan favoritsysselsättning.

Latten är vid det här laget urdrucken och jag ger Stefan några tips på pubar som han bör besöka för att träffa svenskar i London under Sheffield W-matchen. Han berättar också att han skulle gått på Super Saturday på Wirströms om inte Brentfordmatchen ställts in men det kommer säkert fler chanser. Och kanske är det dags att dra igång operation övertalning för med en Bergtoft på mitten så lär Swedish Hoops lag bli ruggigt starkt i den klassiska påskmatchen mot Accrington Stanley. Eller är det till och med så att Ian Holloway borde få en påringning med tips om ytterligare en QPR-supporter som gärna vill dra på sig Rangerströjan på allvar och bli den andre svensken i QPR någonsin?

Fredrik Montgomery2003-11-19 21:10:00

Fler artiklar om QPR