Kingston upon Hull

Staden Hull är absolut värt ett besök för dig som inte varit i norra England. En mycket trevlig stad med ett mycket trevligt fotbollslag.

Stadens fulla namn: Kingston-upon-Hull, i folkmun endast Hull
Population: 301,416
County: Yorkshire/Humberside
Landmärken: The Humber Bridge, The Deep, The Holy Trinity Church, KC Stadium (såklart!)
Grannbyar/städer väl värda ett besök: Beverly, Goole och York

Kända personer som härstammar från Hull:

Fat Boy Slim aka Norman Cook (Musiker/DJ, bodde i Hull under många år och spelade i ett antal band innan han flyttade ner till London och Brighton trakten)

Bandet The Housemartins (som bl.a. hade en hit med Caravan of Love, bandet bytte sedemera namn till The Beautiful South)

William Wilberforce (Var delaktig i att avskaffa slaveriet)

Ebeneezer Cobb Morely (Grundare bakom FA)

Amy Johnson (Första kvinna att flyga mellan England och Australien! En pionjär inom pilotvärlden)

Mick Ronson (Stor musiker som bl.a. spelat i samma grupp som David Bowie)

Nick Barmby (Troligtvis den största fotbollspelaren från Hull. Har spelat för Tottenham, Middlesbrough, Everton, Liverpool, Leeds och Nottingham Forest och det Engelska landslaget)



Kingston-upon-Hull

Med en befolkning på över 300.000 så är Hull en av Storbritanniens tjugo största städer. Staden är en gammal hamnstad men kämpar idag för att hålla sysselheten vid liv då dess hamnindustri har sett sina bästa dagar. En gång i tiden blomstrade hamnen och Hull spelade en viktig roll inom världens sjöfart vilket märks på stadens stadskärna som är fylld av minnen från svunna sjöfartsdagar.

Olikt andra engelska städer så har Hull ingen katedral, istället stoltserar staden med den största församlingskyrkan i England, The Holy Trinity Church. Kyrkan är en utav stadens finaste landmärken och sevärdigheter. Staden Hull är som de flesta städer indelad i olika stadsdelar, de mest noterbara för mig personligen är gamla stan, innerstan och Newland-Cottingham Road (universitetsområdet). I gamla stan återfinns kyrkan och massor av gamla historiska gränder och hus som är väl värt ett besök. I innerstan hittar man den moderna bebyggelsen i form av det stora köpcentret Princes Quay med mycket affärer och även "The Hull City Shop" där man kan köpa alla möjliga souvenirer från fotbollslaget. I innerstan hittar man även de bästa pubarna och klubbarna så som "The Waterfront" och "The Lamp" som ofta har liveband på scen. Restaurangen Ask ute på en av pirarna i hamnen är en av stadens bästa, väl värt ett besök!

Hull är har en av världens mest advancerade städer inom data och nätverkssystem vilket återspeglas i att det är den enda brittiska staden med sitt eget telebolag, Kingston Communications. Det privata bolaget verkar som den lokala tele och nätverksleverantören i området. En stor andel av Hulls befolkning hade snabba internet-anslutningar långt innan många av oss hade hört ordet bredband. Stadens universitet Hull University är också mycket känt inom samma tekniska kretsar, forskare på universitetet uppfann bland annat den flytande kristal displayen som finns i digitala klockor idag.

Hull har sedan andra världskrigets slut fått mycket smutskastning från brittiska invånare, staden blev bland annat utnämnd till "the worst city in the UK" av en mer eller mindre oseriös brittisk tidning. Det må bli sagt att staden har problem med kriminalitet, våld och arbetslöshet men faktum är att staden har i samma vända också blivit utsedd till en av mest sevärda städerna i England vilket sätter ett frågetecken kring det oförtjänade rykte som Hull har fått med tiden. Hull har blivit utsatt för mycket genom åren och staden har fått ta mycket smäll. Under andra världskriget bombades staden och många områden fick byggas upp på nytt vilket syns på stadsplaneringen, eller rättare sagt den obefintliga stadsplaneringen i dessa områden. Husen är dåligt byggda och det finns ingen vidare struktur på själva arkitekturen.

För den som tänkt att besöka Hull så finns det många museum i staden att besöka. En relativt ny sevärdighet i staden är det marina museet The Deep som är världens största av sin sort. Museet har haft två miljoner besökare sen det öppnades år 2000. Ett annat landmärke i Hull är bron Humber Bridge, en av de längsta och mest påkostade broarna i Storbritannien.

Så ta ditt pick & pack när du är påväg till Newcastle eller Skottland och kör inom staden Hull. Väl värt ett besök.

Pål Frigell2005-08-01 14:29:00

Fler artiklar om Hull City

Inför: Hull City - Sheffield Wednesday