Abramovic tar ett steg tillbaka

Abramovic tar ett steg tillbaka

Chelsea lät under lördagen släppa ett pressmeddelande där man informerade om att ägaren Roman Abraomich inte längre har en operationell roll inom organisationen.

Som en följd av Ryssland intåg i Ukraina har reaktionerna varit många. Champions League-finalen har blivit flyttad, Polen vägrar spela sin playoffmatch till VM och en eventuell avgörande playoffmatch har även fåt kalla handen av Sverige, oavsett om matcherna flyttas till annan destination eller ej. Motståndet är enormt, och det är såklart glädjande, men i allt som händer har även blickar riktats Chelsea och Roman Abramovich. 

Det står klart att Chelseas ägare har haft någon form av relation med Rysslands president Vladimir Putin och bilder på de båda har cirkulerat på sociala medier under de senaste dagarna. Bilderna är gamla, men det spelar mindre roll, för i dessa tider av fördömande ökar pressen på alla som på något sätt kan kopplas samman med den nuvarande Ryska regimen. Och det kan ju faktiskt Roman Abramovich göra. Även om det var länge sedan och även om Chelseas ägare jobbat hårt för att uppfattas som en seriös affärsman så finns bilderna där och folk kommer reagera. Med all rätt. 

Spekulationerna om Abramovich framtid i Chelsea har under de senaste dagarna gått varma. Och idag fick vi ett uttalande, signerat huvudmannen själv.

 ”Under mina snart 20 år långa ägarskap av Chelsea har jag alltid sett min roll som förmyndare för klubben, med ansvar att försäkra att vi kan vara så framgångsrika som vi är i dag, samt bygga för framtiden, samtidigt som vi också spelar en positiv roll i samhället. Jag har alltid tagit beslut för klubbens bästa. Jag är fortfarande engagerad i dessa värderingar och det är därför jag i dag ger Chelseas välgörenhetsstiftelse förvaltningen av Chelsea FC. Jag tror att de för närvarande är de bästa att se till klubbens, spelarnas, personalens och fansens intressen”.

- Statement from Club Owner Roman Abramovic (fritt översatt från Chelseafc.com).

Så vad betyder då detta uttalande? I The Telegraph försöker Chelseakorrespondenten Matt Law bena upp det hela där han börjar med att understryka att Roman Abramovich fortfarande är ägare av Chelsea, visa sitt biolag Fordstam Ltd Holding. Däremot har Abramovich frånsagt sig sig operationella roll och har således inte någon formell kontroll över den dagliga driften av klubben. 

Ansvaret över sportsliga beslut är numera styrelsemedlemmens Marina Granovskaia och den tekniske chefen Petr Cechs ansvar. 

Matt Law går vidare med att deklarera att Chelsea INTE är till salu. Men han säger samtidigt att det inte finns någon tidsram för hur lång tid framöver denna nya organisationshierarki kommer att verka. 

Chelsea har även låtit kabla ut att detta drag INTE är ämnat att skydda Abramovich från eventuella sanktioner som han kan komma att vara måltavla för, utan snarare för att "försvara klubben i ett läge där den var hotad av strategisk och ryktesmässig skada."

Draget kan innebära att om Abramovich skulle få sanktioner så kan Chelsea vara i ett bättre läge nu än tidigare.

Huruvida det innebär någon stor förändring i det dagliga arbetet för Chelsea återstår att se. 

Daniel Joannou2022-02-27 01:42:00
Author

Fler artiklar om Chelsea