André Onana skriver på för Manchester United
André Onana blir sommarens andra storvärvning av United.

André Onana skriver på för Manchester United

Den kamerunska målvakten blir David de Geas ersättare och har skrivit på ett kontrakt framtill 2028 med en option att förlänga med ett år.

David de Gea lämnade Man United för cirka två veckor sen och idag har klubben bekräftat att André Onana blir den långsiktiga ersättaren. 27-åringen anländer från Inter och övergångsumman ska ha varit på cirka 51 miljoner euros med en bonus på fyra miljoner euros, enligt The Athletic. 

Kamerunaren är en produkt från Barcelonas akademi, La Masia. Han flyttade sen till Ajax januari 2015 och introducerade sig på den stora scenen under Erik ten Hags sejour i klubben. Inter tog in honom inför förra säsongen där han visade sin betydelse och var en viktig spelare när Inter tog sig till Champions League-finalen.

27-åringen har under sin karriär 104 hållna nollor på 255 framträdanden. Under förra säsongen vann han även Coppa Italia och höll flesta nollor av alla målvakter i Champions League. Han har också vunnit Eredivisie tre gånger. 

För att prata om Uniteds nya målvakt har vi i nyhetspanelen med oss: Pontus Berg Nilsson och Marcus Sundell.

1. Är Onana det rätta valet att ta över David de Gea?

Marcus: Absolut! Detta är en målvakt Erik ten Hag känner väldigt väl från tiden i Ajax och på det sättet han utvecklas vidare i Inter så tycker jag det är rätt val.

Pontus: Om André Onana är den målvakt Erik ten Hag helst vill ha, så är också André Onana det rätta valet att ta över efter David de Gea. Typ så. Känslan är att de nyförvärv som kommit in under Ten Hag är spelare som dels gör laget bättre, men som också passar in i det sätt nederländaren vill spela med United. Några säkra kort finns sällan när det kommer till målvakter, men både arbetsprovet och Ten Hag-kopplingen tyder på att det ska kunna vara en riktigt bra ersättare till De Gea

2. Hur bra koll har du på vår nya målvakt?

Marcus: En av mina bästa kompisar är ett stort fan av Inter, så senaste säsongen har man fått höra att Onana är en av världens bästa målvakter ganska ofta. Själv har jag sett ett par matcher med honom under föregående år så lite lagom koll på honom har jag haft.

Pontus: Inte särskilt bra får jag ändå säga. Någon match här och var har jag väl sett, men kan inte påstå att jag tittar på ligorna han huserat i med någon regelbundenhet. Mesta scoutingen har skett via mycket läsning, och en del Youtube så klart – och utifrån det är det svårt att inte få positiva vibbar. Att syna honom i sömmarna blir det tid för framöver.

3. Hur stor påverkan kommer kamerunaren ha i spelet framöver?

Marcus: Med det man har sett från föregående år får jag nog tro han kommer ha en stor inverkan på spelet. Vi får en målvakt som mer än gärna är delaktig i spelet med fötterna. Men även en målvakt som har en hög räddningsprocent. Förra året slutade han på 76,4 % i alla matcher. Om vi jämför med De Gea (71,7%), Alisson (70,3%) eller Pope ( 74,6%) så ser man att det är en målvakt som inte bara är bra med fötterna utan räddar det mesta som kommer emot honom.

Pontus: Man får väl lov att tro att påverkan blir ganska stor va… tanken med att byta förstemålvakt kan ju inte vara att få in någon som stoppar bollar på ett bättre sätt, den grenen bemästrade De Gea redan. Då måste det vara andra aspekter som nu placerar Onana i Uniteds mål, och rimligtvis värderas spelet med fötterna högt. Där verkar han ha få övermän, och med en bolltrygg målvakt skapas förutsättningar för nya dimensioner i uppbyggnadsspelet. Förhoppningen är väl att United ska kunna spela sig ur press, äga boll och diktera matcher i större utsträckning och då kombinera det med ett rakt omställningsspel. Innan första bollen är sparkad låter det som att United ska kunna ta steg, och i det ska Onana vara viktig.

4. Hur tror du hans debutsäsong i Man United kommer att gå?

Marcus: Tror och hoppas så klart att det kommer bli succé. Sticker ut hakan och säger att han tar hem Golden Glove nästa år.

Pontus: Omställningen från Nederländerna till Italien gick hur bra som helst, och lika bra hoppas jag det blir i England. Vi har dock sett vissa målvakter ha en del svårigheter i början på öarna, men Premier League är inte som Premier League var för 15 år sedan. Att det finns en historik med Ten Hag bådar gott och bör göra acklimatiseringen enklare, plus att United känns som ett stabilt och robust lag framför honom. Så jag lutar nog åt instant success.

Mina tankar:
Jag håller helt med mina medskribenter om Onana. Som Pontus skrev: ”Om André Onana är den målvakt Erik ten Hag helst vill ha, så är också André Onana det rätta valet” Detta känns som en klok värvning och något som vi har väntat efter länge. En bolltrygg målvakt som inte är rädd att lämna sin linje och som kan ge United den extra dimensionen som har saknats stundtals. De Gea var en högklassig shot stopper, men hans passningsfötter var hans akilleshäl. Allt tyder på att Onana är en mer komplett målvakt som behövs i ten Hags spelsystem. Han har också visat en attityd som behövs i en Unitedspelare, då han inför Champions League-finalen sa han var inte rädd för någon förutom gud. Erik ten hags värvningar har bevisat sig att bli lyckade och jag tror även Onana kommer att göra succé i United. 

Hur tror vi Onana kommer att prestera i sin debutsäsong och är han den rätta ersättaren? Skriva era tankar om vår nya målvakt i kommentarsfältet. 

GGMU

Eric Länje2023-07-20 21:02:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham