Anthony Elanga lämnar Manchester United klar för Nottingham Forest
Anthony Elanga lämnar Manchester United

Anthony Elanga lämnar Manchester United klar för Nottingham Forest

Nu är det klart Anthony Elanga lämnar Manchester United. Under tisdagen blev Sven presenterad av Premier League-konkurrenten Nottingham Forrest. Kontraktet är påskrivet till 2028 och övergångssumman uppges landa på 15 miljoner pund motsvarande ungefär 200 miljoner svenska kronor.

Anthony Elanga har tillhört Manchester United sedan 2015 och gått den långa vägen från ungdomslagen hela vägen till A-laget. Men nu är resan, i alla fall för den här gången, över för svensken som har skrivit på för Nottingham Forest.

Elanga sågs länge som en lovande talang när han imponerande i U18-laget. 2020 vann han Jimmy Murphy Young Player of the year award, priset som bästa spelaren i ungdomslagen.

Säsongen därpå skulle 21-åringen få debutera i A-laget när han byttes in i en 2-1-förlust mot Leicester i Premier League. Kort därefter skulle även det första målet i den röda tröjan komma när Elanga gjorde mål mot Wolverhampton, i den sista omgången av Premier League 20/21.

Totalt noterades svensken 55 matcher, fem mål och fem assist för Manchester United. Under Erik ten hag har Elanga haft svårt att ta en ordinarie plats och mestadels fått göra en del inhopp. Förra säsongen blev det endast sju matcher från start för ytterns del.

Dagens UnitedPanel som ska diskutera Elanga är: Love Sandén och Pontus Berg Nilsson


1. Är det rätt beslut av United att sälja Elanga?

Love: Jag tycker försäljningen av Elanga är en av många uppenbara steg som behöver tas för att formera en trupp som passar ten Hag och den krav/målbild han har för respektive spelare. Elanga kommer aldrig lyckas slå sig fram i detta projekt och i ett läge där vi behöver stärka budgeten kan vi ta tillfället i akt att låta Elanga testa sina vingar i en klubb där han har en större roll och där han ges större möjlighet till utveckling.
 

Pontus:  Det tycker jag, både för Uniteds del men minst lika mycket för Elangas egen del. I takt med att andra unga spelare visar framfötter har det har blivit ganska tydligt att svensken inte lär vara en del av Unitedtruppen på längre sikt, och då är det nog bättre att klippa banden än att han ska hamna i någon jobbig lånekarusell. Dels frigör det utrymme i truppen och lite ekonomiska medel för United, men det ger också Anthony möjligheter att komma ut på plan och spela fotboll mycket mer regelbundet. Sen kan jag tycka det är lite tråkigt att han lämnar, roligt med ytterligare en svensk i United och personligen hade jag ganska stora förhoppningar på honom när han slog igenom.

2. Varför lyckades aldrig Elanga efter den lovande inledningen ta en ordinarie plats i United?
Love: Elangas starka inledning i klubben gjordes under en tid präglad av kaos och desperation där Ralf Rangick fick försöka använda de få kort han hade att spela med. Och visst blev man imponerad när den unge svensken då klev fram ur skuggorna och tycktes vara så orädd inför de stora matcher han skulle hantera, men där han dessutom lyckades vara den avgörande faktorn som nästan tog oss till en kvartsfinal i CL som kronan på verket. Men redan innan ten Hag entrade klubben tycktes Elanga bli mer och mer lättläst för varje match som gick, hans stora vapen i form av snabbhet gick lätt för högkaratiga PL försvarare att anpassa sig till genom att ta någon extra meter distans till honom, sen dess har han sett rätt blek ut på plan och verkar inte ha adderat några nya dimensioner till sitt spel över tid. Men spiken i kistan kom väl ändå med ten Hag då han fick sätta ett ordentligt system där det ställdes högre krav på dina individuella och taktiska förmågor för att bidra till kollektivet, Elanga får sägas vara för medioker för att matcha den profilen samtidigt som det fanns en rad bättre alternativ att tillgå offensivt. Så om man ska koka ner det är han inte av den kvalitet som han gav sken av under sin inledning i klubben men konkurreras även ut av spelare som är av absolut världsklass men som även backas upp av större talanger så som Amad Diallo och Alejandro Garnacho.

Pontus:  Det enkla svaret är väl att han helt enkelt inte är tillräckligt bra för Manchester United, och det är sannerligen ingen skam i det. Kanske att han inte tagit de steg vi hoppades på riktigt än, och kanske att vi skrev upp honom lite mer än vad han faktiskt presterade. Vi ska komma ihåg att han slog sig fram när United kaosade på många sätt och då blev hans fart och fläkt en av få ljusglimtar och kanske att han stack ut än mer i ljuset av hur dåligt mycket annat var – han var oförstörd och spännande. När han sedan dess fått spela har han haft svårare att hitta sin plats, han har varit lite för enkelspårig och inte hittat ett helhetspaket och dessutom blivit omsprungen av till exempel Alejandro Garnacho. Och det är inte lätt att hitta helheten när speltiden inte finns.

3. Tror ni svensken kan få fart på karriären igen i Nottingham?
Love:  Jag tror att Nottingham delvis är som klippt och skuret för en Elanga typ. Självklart finns frågetecken kvar från ifjol då Nottingham shoppade loss under sommaren och inte riktigt verkade arbeta med kontinuitet och sund konkurrens som ledord. Men om Nottingham prioriterat värvningen högt och Steve Cooper har en plan för den unge svensken så finns det potentiellt chans för Elanga att få fart på karriären. Elanga bör kunna få ut något på ett individuellt plan av Steve Cooper’s offensivt lagda spelsystem där man lägger stor vikt både centralt och på kanterna under spel i sista tredjedelen, ska bli spännande att se om Elanga kommer operera mer centralt eller på en kant. En sak som är säker är att han har mer att hämta i Nottingham än i Sean Dyche’s destruktiva Everton som han moget tackade nej till.

Pontus: Att han kan få fart på karriären tror jag absolut, sen är väl frågan vilka förväntningar vi har på honom. Han är bara 21 år gammal och karriären är fortfarande i sin linda, så jag tänker snarare att detta ger honom möjligheten att få fart på karriären – inte få fart på karriären igen. Kanske bara semantik, men ändå. Han fick spela en del matcher och såg bra ut men tappade sedan sin plats i laget, men jag tror inte han egentligen blivit sämre, han är säkert en bättre fotbollsspelare nu än för två år sedan. Nu får han förhoppningsvis möjlighet att spela mycket mer regelbundet och med det utvecklas och visa åt vilket håll karriären kommer gå. Med tydliga spetsegenskaper tror jag – om jag ska ge mig på en förutsägelse – att han kan få en gedigen PL-karriär på den undre halvan, och med det ge oss glädje i landslaget också. Inte fy skam. Jag ser fram emot att följa Elanga framöver, och jag tycker han kan vara väldigt stolt över sin tid i United – han har gjort större avtryck än många, många andra spelare som tagit sig upp genom akademin.

Mina tankar
Likt övriga panelen varit inne på slog Elanga igenom i en otroligt dyster United-period. Ole Gunnar Solskjaer hade kört i diket och Ralf Rangnick skulle plocka ihop skärvorna av en splittrad spelargrupp. Svensken fick därför bli en ljusglimten i mörkret när han kom fram med sin ungdomliga entusiasm. Målen mot Leeds och Atletico Madrid skänkte stor framtidstro och kanske lite oförtjänt högt ställda förväntningar på Elanga.

Försäljningen känns rimlig båda perspektiven. Elanga är tyvärr inte tillräckligt bra för att spela i den röda tröjan och det är tydligt att 21-åringen inte ingår i ten Hags planer. Yttern behöver få fart på karrärien igen och jag tror att Nottingham kan vara det perfekta steget. De gillar att spela kontringsfotboll och där kan
Elangas styrkor komma väl till användning, då han förlitar sig mycket på sin speed.

Jag tror absolut att svensken kan bli en habil Premier League-spelare och att han i framtiden även kommer att få mer speltid i landslaget.

Är det rätt beslut av United att sälja Elanga? Är Nottingham ett bra steg? Skriv er åsikt i kommentarsfältet men tänk på att hålla en god ton!






 

Viktor Rundlöf Viktor.rundlof00@gmail.com@Viktorrundlof2023-07-25 16:15:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham