Lagbanner
Arsenals EM 2008 - sammanfattning och betyg
Spanien vann EM 2008 och Arsenals Cesc Fàbregas var i hög grad delaktig och deltog i segerjublet.

Arsenals EM 2008 - sammanfattning och betyg

Vi summerar EM 2008 och Arsenalspelarnas insatser

EM 2008 är slut. Ett EM där offensiven och kreativiteten återerövrade fotbollen. Nu kan vi äntligen försöka glömma Greklands hemska seger med hjälp av dödgrävarfotboll och effektivt huvudspel i Portugal för fyra år sedan. Det var ett EM med massor av offensiv fotboll. Lag som Holland, Spanien och Ryssland charmade med snabbt passningsspel i hög fart och en ständig vilja att anfalla. Men även en gammal koloss som Tyskland visade stundtals upp trevligt spel. Gemensamt för de flesta av dessa lagen vara att alla spelare utom möjligtvis mittbackarna ständigt gick framåt i planen för att delta i offensiven. Yttermittfältarna sökte sig ofta inåt i planen och skapade på så vis ytor för offensiva ytterbackar. Ytterbackar som kunde slå kvalitesinlägg med båda fötterna. Här har t ex Sverige mycket att lära. Kvartsfinalen Holland-Ryssland måste vara en av de bästa matcher som har spelats på landslagsnivå på mycket länge. För en gångs skull var också finalen rolig att se. Många finaler har varit låsta och tillknäppta, men Spanien och Tyskland bjöd på en bra match.

Sämst var Grekland, Österrike och Sverige (tyvärr). Gamla storlag som Frankrike och Italien var långt ifrån sin glans dagar och den på förhand uppskrivna Dödens grupp var mest dödstråkig (förutom Holland förstås). Turkiet spelade upp sig efter hand och svarade för den ena Houdiniutbrytningen efter den andra. Med åtta spelare avstängda eller skadade pressade de Tyskland ända till slutsignalen. Peter Cech hann visa att han inte längre är världens bäste målvakt och Portugal vann som vanligt Guldbagge, Oscar eller vilket pris som nu delas ut till dem som filmar mest. Glädjande var att se flera domare, med svenske Fröjdfelt i spetsen, som konstant nonchalerade alla pinsamma försök till fusk. När vi ändå pratar domare är i alla fall inte jag överraskad att en av de mest omdiskuterade och ifrågasatta domarna var Englands representant Howard Webb. Och på tal om England så såg jag att ManU-redaktionen inte tycker att det är något riktigt EM utan England. Själv saknade jag varken de imbecilla fansen som alltid måste slå sönder allt och alla där de drar fram. EM var för övrigt nästan helt befriat från sån skit. Jag saknade inte heller de oerhört överskattade och ständigt underpresterande spelarna i Englands landslag.

31 matcher har spelats, 20 av dem med minst en Arsenalspelare på planen.Vi kan konstatera att av Arsenals åtta EM-spelare var det bara tre som ingick i respektive lags startelva. Tre spelade inte en sekund och de andra två började sina matcher på bänken. Ska man se det positivt betyder det att de flesta kommer tillbaka oskadade och relativt fräscha inför den kommande säsongen.

Här följer en sammanfattning av varje spelares EM och ett betyg. Som vanligt är skalan 1-6, där 1 är riktigt uselt, 3 är godkänt och 6 är världsklass.

Jens Lehmann, Tyskland - 4
Jag tycker han fick oförtjänt mycket kritik. Visst såg han fladdrig ut ibland, men han gjorde massor av fina räddningar. De tavlor han beskylldes för berodde oftast på att bollen styrts av en medspelare och gjort det i princip omöjligt för Lehmann. Nu är det 1 juli och tysken tillhör inte längre Arsenal. Jag kommer att sakna honom och önskar honom hjärtligt lycka till i Stuttgart.

Lukasz Fabianski, Polen - Inget betyg
Artur Boruc storspelade i Polens mål, vilket gjorde att Fabianski inte sepelade en sekund. Därför får han inget betyg.

Johan Djourou, Schweiz - Inget betyg
Inte heller Djourou fick någon speltid, men hans tid kommer.

Philippe Senderos, Schweiz - 4
Jag får erkänna att jag missade Schweiz match mot Tjeckien, men åtminstone Sky gav honom bra betyg. I de två jag såg var Senderos mycket bra och spelade med stor pondus. Särskilt i ösregnsmatchen mot Turkiet övertygade han med fin balans och starkt närkampsspel, trots det svåra underlaget.

William Gallas, Frankrike - 3
Det var inte försvaret som var Frankrikes stora problem, även om fyra insläppta mot Holland givetvis inte är bra. Gallas gjorde det han skulle, men absolut ingenting mer. Jag tyckte han, liksom många andra i Frankrike, såg lite trött och ointresserad ut stundtals. Betyget blir med tvekan godkänt.

Mathieu Flamini, Frankrike - Inget betyg
Den pengahungrige polisongmannen kallades in sent och fick ingen speltid av den korkade Domenech. Nu är Flamini inte längre en Arsenalspelare. Tack och ajöss med dig!

Cesc Fàbregas, Spanien - 6
Aragonés envisades med att låta Xavi spela första timmen, och därmed låta Cesc värma bänk lika länge, i varje match fram till finalen. Detta trots att varje gång han kom in satte han fart på Spaniens anfallsspel med sin rörlighet, sina mästerliga passningar och många egna djupledslöpningar. Han gjorde ett spelmål och satte den avgörande straffen mot Italien i kvarten. Paradoxalt nog gjorde han sin sämsta insats i finalen då han äntligen fick spela från start.

Robin Van Persie, Holland - 4
Eftersom van Persie varit skadad innan EM användes också han som inhoppare av sin förbundskapten, den gamle superspelaren Marco van Basten. Efter en trevande första match spelade han upp sig ju längre turneringen led. Två mål blev det och ett spel som lovar gott inför nästa säsong. Om han nu kan undvika fler allvarliga skador,...

Jakob Ruben2008-07-01 23:55:00
Author

Fler artiklar om Arsenal

Summan av året