Lagbanner
Villa Park, 2022-03-05 16:00

Aston Villa - Southampton
4 - 0

Aston Villa - Southampton FC 4-0
Jodå, Ollie Watkins målade igen. Även Danny Ings, Douglas Luiz och Philippe Coutinho fick nätet att rassla.

Aston Villa - Southampton FC 4-0

38 procents bollinnehav och seger med 4-0. Ja, statistik säger inte alltid hela sanningen men jäklar vilken skön seger det blev igår.

Klassisk Tipsextra-tid och en kall Guinness i glaset vid avspark. Vad kan gå fel? Ingenting visade det sig. Seger med fyra kassar trots en motståndarmålvakt som var sitt lags klart bäste spelare.

Det här med bollinnehav är inget jag brukar lägga så stor vikt vid. Det är vad som händer när man har bollen som är viktigt, inte hur många gånger och under hur lång tid man kan dutta den inom laget. Trots "klent" bollinnehav hade Villa t.ex. nio avslut på mål mot Saints enda. Martinez var alltså tvungen att göra en enda räddning men det ska sägas att han dessutom visade stor beslutsamhet och ägde straffområdet som en bra målvakt ska göra.

Det var inte utan att man blev lite bekymrad över att både Ezri Konsa och Lucas Digne saknades men med de ersättarna kom mina farhågor rejält på skam. Ashley Young som vänsterback har ibland en tendens att sätta sina medspelare i svåra situationer och Callum Chambers har väl inte övertygat mig helt varken i Arsenal eller i sina matcher i Villa-tröjan. Chambers ska givetvis inte betygsättas efter så lite tid och det visade sig att det var en ramstark fyrbackslinje som stoppade i stort sett allt som gästerna förmådde åstadkomma framåt. Matty Cash är en kandidat till "Man of the Match", Chambers och Young var oerhört bra och Tyrone Mings styrde sin backlinje som salig kung Leonidas. Att Chambers hade en brasiliansk yttersida i sin verktygslåda tror jag dock ingen hade koll på...

Det är ingen hemlighet att jag gärna ser Douglas Luiz längre upp i banan men igår var han outstanding som mittfältsankare och klart delaktig i försvarets goda insats, samtidigt som både han och John McGinn gång på gång öppnade upp spelet med passningar och bolltransporter framåt. Att pojken från favelan fick kröna sin insats med ett mål är bara grädde på moset. 

Jacob Ramsey var tämligen osynlig framåt igår men det är ju mycket möjligt att det var en del av taktiken att han skulle ta mer defensivt ansvar och på så sätt bereda plats för den offensiva trion. Om så var fallet så var det en lysande "gameplan" för oj vad de tre musketörerna kunde leverera godsaker offensivt.

Ett mål för en anfallare betyder mycket och Ollie Watkins var som en helt ny spelare igår. Ett mål blev det, ytterligare kunde det blivit utan Forsters storspel, och frispelningar, vunna nickdueller och löpningar och ett helt makalöst defensivt jobb.

Danny Ings gjorde liksom Watkins ett fantastiskt jobb och belöningen blev ett mål och två assists. Att han blev utbuad i början av matchen verkade fungera som tändvätska och det verkar faktiskt som om firma "Watkings" kan spela tillsammans... 

Kan en del av förklaringen till de båda frontmännens nyfunna kemi stavas Philippe Coutinho Correia? I vilket fall så gjorde magikern en insats som måste trollbundit alla som såg matchen. Undertecknad erkänner villigt att det inte var någon självklarhet att Coutinho skulle återfå sin forna form så snabbt eller kanske inte alls. Dumstruten sitter dock snyggt på den grånande skallen och omvändelsen är total...

Innan matchen pratade Steven Gerrard om den första tiden i Aston Villa, en tid som har bjudit på både höjdpunkter och härdsmältor. Han var väldigt ärlig med att säga att den fina starten berodde mycket på en naturlig effekt vid ett managerbyte och att han och hans stab nu måste jobba vidare på att få en kontinuitet när det gäller bra insatser och goda resultat. Det ska bli väldigt spännande att följa det fortsatta arbetet med att utveckla klubben.

 

Pär "Coreopsis" Johansson2022-03-06 14:12:00
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Matchrapport Ipswich - Aston Villa