Lagbanner
Brassar, svenskar och bjässar - en sammanfattning av Villas övergångsfönster.
Diego Carlos är en av spelarna som anlänt till Aston Villa denna säsong.

Brassar, svenskar och bjässar - en sammanfattning av Villas övergångsfönster.

För den sjätte rikaste klubben i Premier League har har det varit hög aktivitet på sommarens transferfönster. Villa har under de senaste fönstren stått främst för rekordförsäljningar och tagit in nyförvärv som inte alla runt Villa Park anser har betalat av sig än. In i sommarens transferfönster hade man en bra grund att stå på och efter en aktiv sommar har man gett Gerrard nya förutsättningar in i 2022/23.


Fokuset på utgående spelare har framförallt gällt de som inte tycktes göra intryck på Gerrard under fjolåret. Bland dessa finns Anwar El Ghazi som ett av de tyngre namnen att lämna Birmingham denna sommar. Nederländaren har sökt sig tillbaka till eredivisie och PSV Eindhoven. Ett bra transfer för en spelare som sett sig förbisprungen av Leon Bailey under den senare delen av sin villasessior. Ut har också Matt Targett gått, det fanns nog många runt klubben som redan i vintras tackade av den 26-årige engelsmannen som då bara gick på lån. Nu under sommaren blev han officiellt en Geordie och i motsatt riktning kom istället 166 miljoner kronor till Villa. Övriga spelare som lämnat permanent är Trezeguet och Carney Chukwuemeka, där den sistnämnda i mångas ögon är det enda riktiga tappet av kvalité som Aston Villa kan komma att lida av. Den unge yttern har visat i såväl ungdomslandslag, ungdomsakademin samt i sina inhopp i A-laget att han besitter stor potential. Däremot är det svårt att kritisera sportchef Johan Lange för att sälja när 170 miljoner ligger på bordet. De pengarna för en 18 åring som dessutom tycktes leta efter en större uppdragsgivare än Villa anses nog av de flesta vara en okej deal. Dessutom behåller man från klubbens sida hans bror, Caleb Chukwuemeka, som bara går ut på lån till Crawley under nästkommande säsong.
       I övrigt på utlåningssidan har det hänt mycket där Philogene-Bidace, Davis, Traoré, Wesley och Hause sökt sig vidare till spridda delar av fotbollseuropa för att samla på sig speltid som Gerrard inte kan garantera de. Dessutom lånas unge Aaron Ramsey - bror till Jacob Ramsey - ut till Norwich för säsongen, en spännande spelare som det har pratats mycket om i akademin genom åren. Sett till hans brors kvalité får nog de i ledningen som tror att fotbollsfärdigheter sitter i blodet hålla hårt i honom för att inte tappa ännu en lovande spelare likt Chukwuemeka.
       Självklart har klubben blivit av med en del mer eller mindre tunga löneposter när ett antal spelare gått från klubben på fri transfer eller rentav övergått till att bli fria agenter. Framförallt gäller detta Conor Hourihane och Lovre Kalinic vars kontrakt inte blivit förlängda och således upphört att gälla.
Och så till det mest intressanta för alla som planerar att följa denna säsong ur ett Aston Villa perspektiv, vilka nytillskott som kommer gå att hitta i Claret and Blue. Villa har varit fortsatt offensiva i sin transfermetodik och varit framgångsrika i att i varje fall locka till sig stora namn. Att som klubb inte vara aktuell för europaspel brukar kunna sätta sin prägel på vilka spelare man har förmåga att ta in. Därför häpnade stora delar av fotbollsvärlden när unge Boubacar Kamara - som bland annat varit aktuell för PSG - valde att packa upp sina resväskor i the Midlands. Att få en ung och så pass lovande defensiv mittfältare på gratis transfer får anses vara ett styrkebesked från Villaledningen. Transfers som satte mindre eko i övriga fotbollsvärlden var Philippe Coutinho och Robin Olsen, som båda varit där på lån tidigare och nu blev permanenta delar av Gerrards trupp denna säsong. Att ta in en vinnare av Champions League, flertalet La Liga, Bundesliga och Copa América för endast 189 miljoner kronor, som i Coutinhos fall, får anses vara långt ifrån säsongens svagaste värvning. In har dessutom Ludwig Augustinsson kommit på lån från Sevilla, självklart kul för alla svenskar som gillar att ha landslagsmän i Villa. Dessutom får Janne Andersson en väl utvilad vänsterback till nästkommande landskamper då Augustinsson knappast kommer att hålla Lucas Digne på bänken många minuter denna säsong. Den dyraste värvningen som kommit till Bodymoore Heath under sommaren är den brasilianske mittbacken Diego Carlos, också från Sevilla, som många klubbar dragit i de senaste säsongerna. Han har varit aktuell för allt från PSG till FC Barcelona så att han hamnar i norra Birmingham är smått mirakulöst. Däremot ser Villa inte ut att få så mycket avkastning på sin 331 miljoner kronor dyra investering under den närmaste tiden. Mittbacken drog hälsenan under säsongsinledningen och kommer att bli borta en längre tid. För att fylla det hål som därav lämnas i defensiven tog man in såväl Jan Bednarek som Leander Dendoncker under deadline day. Båda två håller beprövad högstadivisionskvalité och ser ut att stärka upp Gerrards trupp, om inte annat i kilon och centimeter. 
       Sammantaget råder inte mycket harmoni i klubben som helhet. Med svajande resultat och brist på ljusglimtar ute på planen är det många supportrar som bara vill fokusera på en enda förändring av klubbens anställda, Steven Gerrard ut. Oavsett hur man ser på det så kommer det bli svårt för klubben att skylla på sin spelartrupp om nuvarande trend håller i sig. I princip har man endast byggt på den trupp som redan bevisligen är bra nog att slåss för övre halvan av tabellen och det är nog många som kan instämma i att supportrarna ska kunna kräva mer av sitt lag.

Lukas Eriksson Melander2022-09-02 20:30:00
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Matchrapport Ipswich - Aston Villa