Lagbanner
INFÖR MAN.UTD - FA CUP
Steven Gerrard fick lyfta FA-cupbucklan två gånger som spelare, 2001 och 2006. Löser han en trofé även som tränare för Aston Villa 2022?

INFÖR MAN.UTD - FA CUP

Efter uttåget ur ligacupen så är det dags att anta en ny utmaning i cupform. Den klassiska och traditionella FA-cupen står vid dörren och manager Steven Gerrard siktar högt gällande cupframgång.

ASTON VILLA
Laget hoppar in i FA-cupens 32-delsfinal, vilket kanske inte säger någonting om någonting alls. Men hur som helst, det är här Aston Villas FA-cupresa startar. Hur långt ska detta lag gå? I sann "på spåret"-anda, fast i FA-cupperspektiv, vart är vi på väg? 

Ser man till formkurvan de senaste tre matcherna så har Aston Villa en seger och två förluster;

14 December 2021, vinst mot Norwich med 2-0
26 December 2021, förlust mot Chelsea med 1-3
2 Januari 2022, förlust mot Brentford med 1-2


Vad kan man då säga om denna formkurva? Tja, två raka förluster är väl aldrig bra - oavsett om man heter Aston Villa, Paris Saint-Germain eller Malmö FF. Men sett till dessa, återigen, annorlunda tider med spridning av Covid-19 i spelartrupperna runtom i Premier League så finns det en viss rimlighet att inte måla med allt för mörk färg på den berömda väggen. Det är svårt att sia om förutsättningarna för Steven Gerrard i detta fall, har han haft full träningstrupp att tillgå? Hur mycket "hack i skivan" har Covid-19 inneburit i taktiska drag vad gäller att implementera ett nytt spelsystem? Frågor som diverse supporter kan resonera och sia kring, men där ingen riktigt har alla korten på bordet. 

Fjolårets uttåg ur FA-cupen var kanske det märkligaste uttåget man förmodligen bevittnat och varit med om. Märkligt på det viset att Aston Villa fick ett utbrott av Covid-19 i truppen vid tillfället, men matchen skulle genomföras istället för att flyttas fram. Då fick spelare som Louie Barry, Kaine Kesler-Hayden och Lamare Bogarde kliva upp på den stora FA-cupscenen mot världsspelare som Mohamed Salah, Sadio Mané och Georginio Wijnaldum. Inte en helt lätt uppgift, men oj så stolta dessa ungdomsspelare gjorde oss supportrar! Aston Villas resa i FA-cupen han knappt börja, men man åkte trots allt ut med klass och fick spelarna som deltog fick välförtjänt beröm världen över. 

Steven Gerrard nämner på Aston Villas hemsida att man tänker mönstra ett starkt lag mot Manchester United på måndagskvällen. Därför är det glädjande nyheter för den entusiastiske och professionella managern att lagkaptenen Tyrone Mings och den så viktiga offensiva spetskvalitén Ollie Watkins är tillbaka och tillgängliga för spel. Iväg på spel på annat håll är Trézéguet och Bertrand Traoré som deltar i det Afrikanska Mästerskapet för Egypten respektive Burkina Faso, således är dessa två yttrar inte tillgängliga för spel på Old Trafford. Leon Bailey och Marvelous Nakamba är sedan tidigare på skadelistan och inte heller aktuella för spel. 

Ska vi gissa på ett 4-3-3? 

Martinez

Cash Konsa Mings Targett

McGinn Luiz Sanson

Buendía Watkins Ramsey


MANCHESTER UNITED
Motståndarlaget har, precis som kvällens bortalag, förändrat på ledarsidan under säsongen. Ole Gunnar Solskjaer hade inte längre styrelsens förtroende i mitten på november, där en förlust med 4-1 blev spiken i kistan. Därefter hade Michael Carrick huvudansvaret i tre matcher, med två segrar och en oavgjord som resultatrad, innan den tyska tränaren Ralf Rangnick tog över. Ralf var således inte manager för Manchester United när Aston Villa gästade och lämnade Old Trafford med tre poäng senast. Nu väntar å andra sidan inga tre poäng vid seger. Istället ska lagen tävla om avancemang i den så klassiska FA-cupen. 

Formkurvan pekar kanske inte rakt upp för Manchester United heller; 
27 December 2021, kryss mot Newcastle United (1-1)
30 December 2021, seger mot Burnley (3-1)
3 Januari 2021, förlust mot Wolves (0-1)


I samtliga tre matcher har Ralf Rangnick ställt upp med ett 4-2-2-2, där Ronaldo och Cavani mönstrade anfallspar förra måndagen i förlustmatchen mot Wolves. Ger han dessa två veteraner en chans till att spräcka målnollan? 

Sett till vilket lag som Manchester United kan mönstra så finns det naturligtvis en chans att man väljer att "gå för det" under måndagskvällen. Slutspel i Champions League är först i februari och laget har inte särskilt hektiskt schema efter kvällens FA-cupmöte. På samma sätt som det finns utrymme att "lufta" spelare så kan även Manchester United välja att mönstra ett starkt lag på pappret. Sett till hur det kan se ut i praktiken, det är en annan sak och någonting som vi lär få svar på vid 23-tiden på måndagskvällen. 

Ifjol åkte Manchester United ut i kvartsfinal mot Leicester, som sedermera gick och vann hela kalaset. Innan fjolårets uttåg så besegrade laget Watford, Liverpool och West Ham. Idag är det Aston Villa som är första hindret. Hur ska Ronaldo och resten av Unitedspelarna hantera detta? 

Enligt diverse olika sidor på nätet så sägs det att Paul Pogba inte kommer att komma till spel samt att Eric Bailly är iväg på landslagsuppdrag med Elfenbenskusten för deltagande i det Afrikanska Mästerskapet. Frågetecken finns även för Maguire, Lindelöf och Martial som inte kom till spel för en vecka sedan mot Wolves. Huruvida någon av dessa tre kommer till spel mot Aston Villa vet vi först en timme innan avspark. 

TV
Enligt Flashscore.com så sänds matchen på Viaplay där sändningen startar klockan 20:50. 






 

Oskar Laurell2022-01-10 18:15:00
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Matchrapport Ipswich - Aston Villa