Lagbanner
INFÖR NEWCASTLE
Vi minns Danny Ings cykelspark på Villa Park. Kommer han att bjuda på ytterligare en i matchen mot Newcastle?

INFÖR NEWCASTLE

Tidigare i augusti så cyklade Danny Ings in ledningsmålet på tilläggstid i den första halvleken på Villa Park. Kan Ings ”cykla” även på St.James Park? Återstår att se. Ings och Aston Villas främsta uppgift och målsättning den 13 februari 2022 är att spela hem tre viktiga poäng mot svårspelade Newcastle.

NEWCASTLE
Säsongen inleddes minst sagt trögt. Ligaspelet inleddes den 15 augusti, då förlust mot West Ham United på hemmaplan med 2-4. Därefter skulle det ta 15 omgångar innan laget vann sin första fotbollsmatch för säsongen, detta efter en uddamålsvinst hemma mot Burnley med 1-0. Innan dess? Sju förluster och sju oavgjorda, således 7 inspelade poäng på 14 omgångar, innan segern och laget tog ett litet ”skutt” upp till 10 poäng på 15 matcher. Innan segern mot Burnley så var det en del skriverier om laget.

Den saudiarabiska investeringsfonden Public Investment Fond köpte klubben i oktober. Om pengar finns? Lika självklart som att påven har en balkong. Nu skulle resan mot toppen av världsfotbollen inledas. Första uppgiften att ”bocka av”? Sparka Steve Bruce. Den 7 oktober 2021 blev ägarbytet officiellt. 13 dagar senare fick han sparken. När ägarbytet blev officiellt så valde Steve Bruce att ta bladet från munnen och säga det som varenda fotbollsspelare, tränare och supporter redan hade räknat ut; ”Jag vet att jag kommer att få sparken från Newcastle”. Och rätt skulle han få.

Eddie Howe, den tidigare Bournemouthtränaren, rattar nu ”lyxbygget” Newcastle som först och främst ska spela och vinna så många fotbollsmatcher som möjligt för att kunna säkra kontraktet som innebär spel i Premier League även nästkommande säsong. Under hans tid på posten så har laget vunnit tre matcher på elva försök. Howes vinstprocent landar då på 27,3%, vilket inte är skräckinjagande på något vis.

De saudiarabiska ägarna sparade inte på krutet under januari när transferfönstret öppnade. Först värvade man Kieran Trippier, 31 år gammal engelsk landslagsback, från den spanska storklubben Atletico Madrid. Sedan skulle en tyngre anfallstank värvas in och pengarna investerades i en anfallare från Nya Zeeland; Chris Wood. Vid januarifönstrets slutskede så hann Newcastle att signera ytterligare tre spelare, varav en från Aston Villa. Bruno Guimaraes, en brasiliansk mittfältare värvades från Ligue 1 och klubben Lyon samt att klubben valde att stärka upp defensiven med att värva in Dan Burn från Brighton och låna in Aston Villas vänsterback Matt Targett. Fyra nya spelare in under januari, samma antal som Aston Villa.

Sedan årsskiftet så är laget obesegrade i ligaspelet. Kryss mot Watford för att därefter rada upp två raka segrar, 1-0 mot Leeds United och 3-1 hemma på St.James Park mot Everton. Har Newcastle börjat att varva upp och lägga in en högre växel, som vi inte visste fanns sett till lagets inledande omgångar? Mycket möjligt. Laget slåss för sin överlevnad och existens i Premier League och för att lyckas med detta så är det viktigt för laget att spela bra, men framför allt vinna, på sin hemmaplan. Hur har prestationerna på hemmaplan sett ut för Newcastle?

På 12 matcher har laget 12 poäng, två segrar, sex oavgjorda och 4 förluster. Vidare har laget levererat 17 mål och släppt in 24 stycken, vilket ger ett målsnitt på 1,41 mål/hemmamatch. Inte fy skam, men ur ett defensivt perspektiv så kan supportern till Newcastle tycka att det vore rimligt att dra ned en rullgardin, 2,0 insläppta mål/hemmamatch.

Skadeläget inför söndagens match mot Aston Villa är kanske inte den mest lysande. Åtta spelare på frånvarolistan enligt Flashscore.se, där Matt Targett av låneskäl inte är tillgänglig för spel för sin nya klubb. Andra spelare som saknas är Callum Wilson och Federico Fernandez för att nämna två. Kieran Trippier är ett osäkert kort och Howe kommer att ta ett sent beslut kring den duktiga ytterbacken.

ASTON VILLA
Det var rena rama vilda västern när Aston Villa tog emot Leeds United på Villa Park under onsdagskvällen. Coutinho hade stor show i 78 minuter innan han byttes av mot Ashley Young. Glädjande var att Aston Villa visade upp en sprudlande offensiv under första halvlek och spottade in tre mål 13 minuter. Trots ett övertag med två mål så hämtade Leeds ikapp och matchen slutade oavgjort, 3-3.

I vanlig ordning så pratar Steven Gerrard om vikten att förbereda sig väl och noggrant inför varje uppgift. Han gör ingen skillnad under presskonferensen som hölls under fredagen;

”Varje lag och varje utmaning i Premier League är tuff och svår på olika vis. Vi behöver respektera det och förbereda oss på bästa möjliga sätt”.

Av uttalandet att döma så vill Gerrard minimera riskerna för underskattning, då det skiljer 9 poäng emellan lagen och att hans spelare inte ska höjas till skyarna innan man har levererat det som han och supportrarna önskar, nämligen seger och tre poäng.

Gällande skadeläget så nämner Gerrard att Coutinho borde vara ”good to go” men att Emi Buendía, den kreativa mittfältaren som nyligen fick A-landslagsdebutera för Argentina, kan få stå över. Likt Newcastle och Kieran Trippier så kommer Aston Villa att ta ett sent beslut kring Buendías tillgänglighet för spel. Otillgängliga verkar även Leon Bailey och Bertrand Traore vara och sedan tidigare Marvelous Nakamba som sitter vid sidan av med en långtidsskada. Positivt är att Leon Bailey närmar sig comeback efter ett skadeuppehåll på 1,5 månad.

Mycket fokus har sedan i torsdags legat på vem som eventuellt ska ersätta Buendía om han inte är tillräckligt kry för att spela. Den unga supertalangen Carney Chukwuemeka har nämnts som ett alternativ, Ashley Young som ett annat, medan en tredje menar på att Sanson ska in från start och att man flyttar upp Jacob Ramsey ett hack i planen.

Under onsdagens match mot Leeds United så fick Chukwuemeka byta av Buendía i den 59:e matchminuten. Är 18-åringen redo för mer speltid? Under årets säsong har den bolltrygga mittfältaren, född 2003, fått starta en ligamatch och göra sju inhopp, samtliga sju inhopp under Gerrards ledning. Ser man till de tre senaste matcherna så har Carney fått i tur och ordning följande inhopp:

  • Manchester United (hemma): 15 minuters speltid.
  • Everton (borta): 17 minuters speltid.
  • Leeds (hemma): 32 minuters speltid.
Det vore därför inte helt orimligt om Steven Gerrard väljer att ge Chukwuemeka fler minuter och kanske till och med våga spela honom från start. Sett till trenden avseende speltid så är det ganska mycket som talar för det.

Därför tror jag på följande startelva i matchen mot Newcastle:

Martinez

Cash Chambers Mings Digne

McGinn Luiz Chukwuemeka

Ramsey Coutinho

Watkins


Nyförvärvet från Arsenal, Calum Chambers, kommer med stor sannolikhet att få göra sin första start för sin nya klubb då Ezri Konsa fick syna det gula kortet två gånger i onsdags och är därför inte tillgänglig för spel.

Samspelet mellan Coutinho och Ramsey har visat sig vara magiskt, då Coutinho spelade fram till Ramseys båda mål i onsdags. Två spelare som Gerrard värdesätter högt och som förmodligen inte kommer att petas i första taget.

Watkins har haft en tyngre säsong i Aston Villa hittills. Efter en succé ifjol med landslagsdebut och 14 ligamål så har 26-åringen gjort 5 mål på 19 matcher, ett målsnitt på 0,26 mål/match – vilket inte skrämmer några försvarare eller målvakter i ligan. Huruvida han startar mot Newcastle, efter att ha spelat samtliga minuter mot Leeds tidigare i veckan, återstår att se. Ings fick se hela matchen från bänken och är säkerligen motiverad att leverera en god prestation för att kunna konkurrera ut Watkins nu med detsamma. Goda minnen av Newcastle har Ings då han mycket vackert ”cyklade” in ledningsmålet på Villa Park. Efter den prestationen så har engelsmannen endast gjort två baljor. Således fyra mål på 16 matcher, vilket ger ett målsnitt på 0,25 mål/match. Vilket är problematiskt då alla framgångsrika lag behöver offensiva pjäser, såsom anfallare, som kontinuerligt hänger en balja eller två vecka in och vecka ut. Således behöver måleffektiviteten komma upp en nivå hos både Watkins och Ings för att Aston Villa ska ha större chans och möjlighet att vinna fotbollsmatcher och därigenom sikta högre upp tabellmässigt.

TV
Matchen sänds på Viasat Sport Fotboll och på Viaplay, med avspark 15:00.

 

Oskar Laurell2022-02-12 22:00:23
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Matchrapport Ipswich - Aston Villa