Lagbanner
INFÖR NEWCASTLE
Buendía kommer att spela en viktig roll när Aston Villa ska försöka att bryta förbannelsen gentemot Newcastle.

INFÖR NEWCASTLE

Sista dansen med Aaron Danks som huvudansvarig för Aston Villa. Att besegra Newcastle på bortaplan är lättare sagt än gjort, minst sagt. Aston Villas senaste seger över Newcastle United på bortaplan skedde den 2 april 2005. Danks bröt nyss en dyster förlusttrend. Kan han även bryta Villaförbannelsen som råder på St.James Park?

NEWCASTLE
Rent historiskt har vi i ingressen gått igenom att Aston Villa har haft det oerhört tufft att besegra Newcastles på deras hemmaplan. Ser man endast till återkomsten till Premier League, det vill säga säsongen 2019/20, så har Aston Villa lyckats att ro åt sig två poäng av maximalt nio på St.James.

  • 2020-06-24, oavgjort 1-1 – målskytt; Elmohamady
  • 2021-03-12, oavgjort 1-1 – målskytt; Ciaran Clark (självmål)
  • 2022-02-13, förlust 0-1

Newcastles kan i skrivande stund stoltsera med en fjärdeplats i ligatabellen med imponerande 21 inspelade poäng. Fem segrar, sex oavgjorda och endast en förlust. Newcastles enda förlust i ligan är en uddamålsförlust med 1-2 mot Liverpool på Anfield sent i augusti. Därefter har laget radat upp följande resultat fram till lördagens hemmamatch mot Aston Villa; Om endast hemmaplansperspektivet tas med i beaktningen vad gäller tabellräkning så skulle Newcastle placera sig på femteplats med 12 poäng, tre vinster och tre oavgjorda. Vinsterna på hemmaplan har kommit mot nykomlingarna Nottingham Forest samt mot Brentford och Everton. "Kryssen" har kommit mot ovan nämnda Crystal Palace och Bournemouth, men det mest imponerande ”krysset” torde sig vara mot Manchester City, 3-3 i den tredje ligaomgången.

Newcastle har gjort nio mål fler än Aston Villa, nämligen 20 stycken. Av dessa mål har en viss yttermittfältare från Paraguay spelat en stor roll, nämligen 30% av målproduktionen (6 st), Miguel Almiron. Han har under sina 4,5 säsonger i Newcastles färger som mest mäktat med fyra mål under en säsong. Han har således redan presterat personbästa efter 12 omgångar under årets säsong. Detta är en formstark spelare som försvarare måste se till att hålla på ”utsidan” och manövrera ut. Huruvida det blir Ashley Youngs roll eller Lucas Dignes återstår att se. Om Aaron Danks, som för tillfället har huvudansvaret för Aston Villa innan Unai Emery kliver in i klubben den 1 november, har gjort sin scouting av motståndet så vore det därför rimligt att ha en plan och strategi för hur laget ska få bort Almiron ur spelet då han är ett offensivt hot. Fem mål på de fem senaste matcherna är imponerande, oavsett lagtillhörighet.

Om vi tar ett litet ”grepp” om Newcastles tränare Eddie Howe, som under lördagen gör sin 40:e PL-match som manager för Newcastle, så kan vi snabbt konstatera att han har gjort ett bra jobb.

Under säsongen 2021/22 så rattade han Newcastle under 27 PL-omgångar; 13 vinster, 5 oavgjorda och 9 förluster, vilket ger ett poängsnitt på 1,63 poäng/match. Under årets säsong så har vi redan nämnt den imponerande resultatraden, det vill säga 5 vinster, 6 oavgjorda och endast 1 förlust, vilket ger ett poängsnitt på 1,75 poäng/match. Slår man ihop Howes alla PL-matcher som manager för Newcastle så kan han visa upp ett poängsnitt på 1,67 poäng/match och en vinstprocent på 46,2%. Det är inte siffror som är jämförbara med Pep Guardiola, men väl värda att respektera sett till Aston Villas dystra historik på St.James Park.

När Newcastles sjuk-och skadestuga ska presenteras så kan Howe avslöja att de svenska representanterna Alexander Isak och Emil Krafth kommer att missa matchen samt att Matt Ritchie inte är tillgänglig. Den kreativa mittfältaren Allan Saint-Maximin är ett frågetecken inför lördagen då fransmannen har missat lagets tre senaste matcher och har inte spelat sedan hemmasegern mot Brentford i början på oktober, då blev det ett inhopp på 13 minuter. Någonting att förvänta sig även på lördag, kanske?

ASTON VILLA
Rubrikerna som har prytt förstasidan den senaste veckan har handlat om Gerrards uttåg ur klubben och hur det påverkade spelargruppen positivt i söndags mot Brentford när man välte gästerna med 4-0 på Villa Park. Rykten har gjort gällande att Gerrard knappast har varit någon ”players manager”, vilket behandlingen av Morgan Sanson och Fredric Guilbert har skvallrat om, samt att träningskvaliteten har försämrats sedan Gerrards assisterande Michael Beale lämnade Aston Villa för att ta sig an huvudansvaret i QPR. Det var därför ”på tiden” att ägarna drog i handbromsen och agerade innan laget hamnade för långt efter sina konkurrenter i tabellen. In kommer istället Unai Emery från Villareal, men spanjorens första match som manager för Aston Villa blir den 6 november mot Manchester United. Till dess får Aaron Danks ratta Villa och hittills har det varit en succé.

Aston Villa mäktade med att göra sju mål på Gerrards 11 omgångar under årets säsong. Laget behövde en kvart på sig för att lösa tre mål under ny ledning i söndags. Om det är en slump? Tja, vad tror du?

Aaron Danks har varit noggrann med att poängtera att fullt fokus ligger på att göra en bra bortamatch mot Newcastle och att inte ”sväva iväg” på grund den senaste segern mot Brentford. Dock så är det på sin plats att berömma laget för insatsen i söndags och att det finns godbitar i spelet som laget kan ta med sig till lördagen;
  • 19 skottförsök mot mål (11 på mål, 3 utanför och 5 blockade skott)
  • 4 gjorda mål på dessa skottförsök, vilket ger en målprocent på 21%.
  • Äntligen en nolla för Martinez! Senast det hände var i början på oktober, 0-0 på bortaplan mot Leeds United.
Sammanfattningsvis var det även en bra försvarsmässig insats i söndags. Endast 12 skottförsök emot sig, varav 4 av dessa försök var blockerade skott av Villaspelare – vilket tyder på att spelarna är beredda att offra sig för varandra.

Gällande skador så är Diego Carlos långtidsskadad och Boubacar Kamara ska inte heller vara aktuell, dock så är han närmare till spel tack vare en framgångsrik rehabilitering. Ludwig Augustinsson verkar inte heller aktuell för spel. Tillbaka och aktuell för uttagning är vänsterbacken Lucas Digne. Aaron Danks avslöjade på presskonferensen att Digne har tränat med gruppen under hela veckan och bör därför finnas tillgänglig för spel. Frågan blir då om den offensivt inriktade Digne kliver rakt in i startelvan, eller om Danks fortsätter att spela en formstark Ashley Young? På lördag klockan 15:00 har vi svaret.

SENASTE MÖTET
Senast Aston Villa och Newcastle möttes var den 13 februari tidigare i år, då uddamålsförlust på St.James med 1-0 efter ett frisparksmål av den engelska landslagsbacken Kieran Trippier. Sett till siffror och statistik så verkar Aston Villa ha gjort en insats som kan beskrivas som ”mellanmjölk”. Ingen katastrof, men sannerligen ingen succé heller. 63% bollinnehav och endast ett skott på mål under 90 minuter. Dock 11 skottförsök och ett bortdömt mål för offside för Ollie Watkins. Klarar Watkins att hålla sig på rätt sida på lördag?

TV
Matchen sänds på Viaplay och Viasat Sport Fotboll med avspark 16:00 lördagen 29 oktober.



 

Oskar Laurell2022-10-28 22:11:04
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Matchrapport Ipswich - Aston Villa