Lagbanner
American Express Community Stadium, 2022-11-13 15:00

Brighton - Aston Villa

Italiensk-spansk managerduell
Kan VM-uttagne Emi Martinez utgöra "The Wall" mot Brighton?

Italiensk-spansk managerduell

Sista matchen före VM-uppehållet och Aston Villa tar en tur till sydkusten för att möta Brighton & Hove Albion, en match mellan två tämligen nyinstallerade manager, en italiensk och en spansk.

När Graham Potter lämnade för Chelsea var det italienaren Roberto de Zerbi som fick ta över ansvaret i Brighton. Efter en lite trög start har det trillat in åtta poäng och överraskningslaget från East Sussex nosar fortfarande på Europa-platserna. För Unai Emery har inträdet i Claret-and-blue inneburit en välförtjänt seger och en förlust med mersmak. 
Båda lagen var i farten under veckan, där Villa inte lyckades ta en dubbel mot Manchester United medan Brighton avancerade i ligacupen via en seger mot Arsenal på Emirates. Såväl de Zerbi som Unai Emery roterade en del i sina trupper till cupmatcherna.
Nu är det ligapoäng som står på spel igen och Villa är fortsatt i behov av utdelning för att komma bort från nedflyttningsträsket. För att det ska göras möjligt behöver bortaspelet bli betydligt bättre. Villa är ett av fyra lag som ännu inte har någon seger på resande fot den här säsongen. Hopp om bättring finns sett till de två matcherna mot United under Emerys ledning. Taktiska förbättringar kan skönjas och flera spelare verkar ha lyft sig av en ny röst i omklädningsrummet. Vid taktiktavlan verkar 51-åringen från Hondarribia ha ritat upp en renodlad 4-4-2 i försvarsposition medan anfallsspelet är mer varierat och rörligt med flitiga platsbyten. 
Ett annat gott tecken är att The Villans har bra statistik mot The Seagulls under de senaste åren. Förra säsongen blev det 2-0 gånger två. 
Med Boubacar Kamara och Lucas Digne tillbaka är skadeläget hos bortalaget mer normaliserat. Diego Carlos är fortfarande långtidsfrånvarande och även Philippe Coutinho saknas. I Brighton är det endast Jakub Moder som står på rehab-listan. 
Ganska oförändrade elvor jämfört med förra helgen är därmed att vänta, där ju Villa slog United och Brighton besegrade Wolves
Bortalaget får förstås se upp för belgaren Leandro Trossard som stundtals har varit i hysterisk målform, sju stycken så här långt. Villa hoppas å sin sida att den nyupptäckta målproduktionen ska fortsätta. Fem baljor på två matcher mot United verkar lovande och kanske kan Ollie Watkins få det att lossna mer kontinuerligt efter ett snyggt avslut till matchens första mål på Old Trafford i torsdags. 
En rivstart på matchen är sannolik, i alla fall om man vänder sig till statistiken. Brighton och Villa är lagen som har gjort flest mål i ligan under första femton minuterna - sex vardera! 
För oss svenskar väcker staden Brighton ljuva minnen av framgång. Det var förstås här som ABBA-sagan tog sin början 6 april 1974, men något Waterloo i negativ mening vill vi inte veta av för Villas del, snarare att Martinez och hans gäng bygger “The Wall” på Falmer Stadium (Amex om man vill vara kommersiell) i Brighton, där David Gilmour numera njuter delar av sitt liv i ett ombyggt turkiskt bad. 
Jämn match att vänta, men återstår att se om vi kan täppa till truten på Fiskmåsarna och ta hand om lejonparten av poängen… 
Matchstart söndag 15:00
Domare: Chris Kavanagh
Matchen sänds på Viasat Sport Premium och på Viaplay

Morgan Carlsson2022-11-12 17:33:46
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Matchrapport Ipswich - Aston Villa