Lagbanner
Villa Park, 2022-10-23 15:00

Aston Villa - Brentford
4 - 0

Matchrapport: Aston Villa – Brentford
Danny Ings gjorde 2 av 4 mål under söndagens drabbning med Brentford.

Matchrapport: Aston Villa – Brentford

Inför söndagens drabbning mellan Aston Villa och Brentford var såklart mycket av fokuset riktat mot den tillfälliga huvudtränaren Aaron Banks. Många supportrar hoppades på förändring och blev glada av att se honom flytta runt lite i startelvan inför matchen. De skulle komma att få anledning att bli ännu gladare när matchen väl startade.


Aston Villa tågade sedvanligt in på plan till tonerna av “escape” av Craig Armstrong. En spänningsfylld låt som stundtals kan tyckas vara lite väl dramatisk för en fotbollsmatch. I detta fall var det knappt så att låten hann spela klart innan spänningen var över. Redan i de absolut första sekunderna av matchen visade Villa på intensitet när man jobbade fram en hörna. Den kom, efter ett väggspel, att slås in längst backen till en fristående Leon Bailey. Jamaicanen skulle inte komma att stoppas av väggen av Brentfordspelare som befann sig mellan honom själv och målet. Han visade på hunger när han avlossade ett distinkt skott som letade sig in i kassen framför Holte End i den andra minuten. Spänningen skulle sedan återupptas igen, om än bara för en sekund, då det skulle utredas huruvida Tyrone Mings hade påverkat målvakten ifrån en offsideposition. Det VAR:ades effektivt och efter bara några sekunders ovisshet stod det klart att Villa tagit ledningen. 
          Den starka inledningen tycktes inte mätta lejonen från Birmingham som fortsatte rida på den våg av intensitet som de byggt upp. Detta resulterade till slut i att Young, efter en fin spelvändning, lyckades hitta en boll i djupled till Bailey, som i sin tur osjälviskt hittade fram till en djupledslöpande Danny Ings. En behärskad bredsida gav 2- 0 till Villa i den sjunde minuten, även detta fastställt efter att arenan tystnat för en kortare VAR-granskning.
          Inte heller detta tycktes vara nog för Aaron Danks mannskap som fortsatte trycka upp och sätta tidig press på Brentfordspelarna. Att Dendoncker kommit in i startelvan tycktes få Douglas Luiz att känna sig trygg nog att pressa högre upp i banan, detta kom att medföra en del tidiga bollvinster för hemmalaget. Dessutom gjorde Danny Ings ett hästjobb i presspelet där hans position märkbart tryckts upp i planen i jämförelse med vart Gerrard föredrog honom.
          Efter ännu en framarbetad hörna blev den forna Villakaptenen Tyrone Mings dragen i tröjan av bortalagets Kristoffer Ajer, vilket fick domare Darren England att direkt peka på straffpunkten, denna gång utan VAR-konsultation. Straffen skulle Danny Ings få ta hand om och visade med den att det fortfarande finns mål att hämta från 30 åringens högerfot. Straffen gick mitt i mål, Raya i Brentfordmålet gick åt vänster och Danny Ings fick fira sitt andra för dagen efter bara 14 minuter. 
          Efter den inledningen behövde en kokande arena lite tid att hämta andan, och det fick den. Kommande halvtimme skulle bli lite jämnare, men där det fortsatt var fördel i spelet för Claret and Blue. Brentfords bästa chans var ett ambitiöst skott av Ivan Toney från 40 meter och det såg tungt ut för Londonlaget. Det enda positiva för de var kanske att Raya i målet gjorde det bra, annars hade siffrorna kunnat stiga ännu högre redan tidigare. När domaren blåste av första halvlek filmades en löpande Aaron Danks som trots 3-0 överläge alltså behöll intensiteten även i halvtidspausen.
          Andra halvlek tog vid där den förra slutade, även om Brentford kostade på sig att göra 2 byten i hopp om en förändrad matchbild. En något trevande start på halvleken skulle sluta med att Ollie Watkins utökade till 4-0. Efter ett fint väggspel mellan Bailey och Ings kom Jamaicanen tillräckligt fri på kanten för att hitta Watkins på bortre stolpen. Den tidigare Brentfordanfallaren hade inlett matchen bra med perioder av initiativrika dribblingsräder och en styrning som bortamålvakten hade behövt rädda. Denna gång skulle Raya komma att behöva rädda 2 skott till innan Watkins på sin andra – egna – retur tryckte in bollen i mål för 4-0 och firade som om han inte hade hade spenderat 3 år i motståndarklubben. 
          Brentfords bästa chans i matchen skulle komma efter att Martinez inte kunnat hålla ett distansskott som gick rakt ut till en fri Mbeumo. Den tidigare så målsäkra Brentfordanfallaren fick symbolisera hela bortalagets prestation när han först missade öppet mål och sedan direkt byttes ut. 
          Redan i minut 63 kände den ställföreträdande tränaren att klubbkaptenen saknades på plan, därav byttes Dendoncker ut mot John McGinn för Villa. Senare, i minut 71, gjorde man ytterligare 2 byten, ut gick en flämtande Buendia i sällskap av Bailey. In kom istället Coutinho och Ramsey. Även Watkins och Cash skulle senare komma att bytas ut mot Archer och Chambers. 
          När klockan tickade upp mot 90 minuter kunde vi som höll på Villa konstatera att det blev en trevlig eftermiddag. Laget hade under säsongen inte lyckats göra mer än 2 mål i samma match, detta fram tills det att man nu hade gjort det på bara 14 minuter.
Bäst på plan var för mig tveklöst Danny Ings. Efter att redan ha gjort 2 mål visade han spelförståelse när han gång på gång agerade centralfigur i speluppbyggnaden. Dessutom var presspelet från hans sida väldigt viktig tills dess att det klingade av naturligt av efter någon halvtimme. Det lämnade han till de yngre talangerna nere på mittfältet vilket man kanske kan kosta på sig i ett 3-0 överläge. 
          Det går att konstatera att Danks lyckats inspirera laget till en stundtals extrem intensitet i både anfalls- och försvarsspel. Utöver detta lyckades också hans matchplan där Watkins och Ings fick spela tillsammans och Dendoncker tog plats på mittfältet. Han har såklart mycket kvar som han vill göra med det här laget och vi får se om han får chansen att förverkliga sina idéer. Klart står i vilket fall att han imponerat på oss Villa supportrar efter den här starka insatsen!

Lukas Eriksson Melander2022-10-23 17:18:11
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Matchrapport Ipswich - Aston Villa