Aston Villa - West Ham
0 - 1

Matchrapport Aston Villa - West Ham
Trots förlusten var Douglas Luiz bäste spelare i ett mediokert Aston Villa.

Matchen mellan två lag som startat svagt och ligger långt från de förväntningar och ambitioner som finns. Redan i fjärde omgången blir det en form av ödesmatch som inte får förloras av något av lagen och ett kryss skulle också känns som ett misslyckande. Våga vinna ska vara större än rädslan att förlora men det mantrat hade inget av lagen rabblat.

Lagen
West Ham radar upp bästa tänkbara uppställning inkluderat tre nyförvärv i Scammacca, Kehrer och Emerson. I hemmalaget tvingas Mings kasta in handduken sent på grund av sjukdom/illamående. Detta betyder att Villa ställer upp med 4:e olika mittbacksparet på lika många matcher med Konsa och Chambers. Luiz kommer in för Ramsey och Coutinho får förtroendet igen före Buendia. I övrigt det förväntade.

Matchen
Första halvlek är en enda lång uppvisning på trist fotboll. West Ham backar hem och låter Villa ha bollen mestadels. Men hemmalaget verkar inte veta hur man skapar målchanser. Långsamt passningsspel, slarviga passningar i avgörande lägen och väldigt få löpningar. Enda lilla ljusglimten är att Villa faktiskt gör mål efter en hörna men det blir snabbt avvinkat (korrekt) av assisterande för att bollen varit över kortlinjen i luften. Som Villasupporter kan man kanske vara nöjd med att matchen verkar under kontroll och vi håller nollan. Men ett faktum är att West Ham uppträder väldigt passivt och deras nyckelspelare kommer inte alls upp i nivå. Men det händer något i paus.
I andra halvlek gör Moyes ett byte direkt, Benrahma kommer in. Och det är nu helt tydligt att West Ham fått nya direktiv i paus för de uppträder nu på ett helt annat sätt. Nu börjar de äga bollen och spela förbi Villas försvarslinjer. Matchen byter helt enkelt ansikte där nu bortalaget dominerar och hemmalaget tvingas försvara fast med en stor skillnad - West Ham skapar målchanser. Nu får även Declan Rice fart och är överallt på mittfältet, stoppar alla små försök till anfall som Villa gör. Men efter halva halvleken är det fortfarande mållöst och det behövs bara en chans för att avgöra matchen så hoppet finns kvar. Det är nu man vill att en manager gör en taktisk rockad, byte och vänder tillbaka kontrollen. Det kommer ett dubbelbyte, ut med Coutinho som verkar fått kramp men väldigt oklart hur då det inte kan finnas jättemånga löpmeter i benen. Dessutom ut med Luiz, helt oklart varför då han verkligen varit en stabiliserande faktor på mittfältet. Är det skada/känning så är det rätt men om inte så är det åt skogen fel. In med Buendia och Ramsey. Efter bytet blir det bara sämre och i den 74:e minuten är 0-1 ett faktum. Fornals skjuter via Konsa i en båge över Martinez och man kan inte säga att utdelningen är orättvis. Strax efter byts Bailey in mot Ings. Bailey skapar någon halvchans men är blek. West Ham backar hem låter Villa åter ha bollen sista 10 minuterna men precis som i första halvlek så skakas det inte fram några större målchanser. I jakten på en kvittering byts Archer in med 2 minuter kvar på stopptiden – ett helt ofattbart sent byte.
Domare David Coote förkunnar att matchen är över och Aston Villa förlorar åter mot West Ham som blivit världens boogey-team.

Reflektioner från matchen och läget i Villa
Samma håglöshet som andra matcher denna säsong. Det saknas ett go, ett jävlar anamma eller kalla det vad ni vill i laget. Bristen/saknaden av ledarfigurer som visar vägen. Bara en beige, slätstruken match där ingen verkar bry sig om vi vinner eller förlorar.
Med Luiz på mittfältet fick Villa mer stabilitet och alternativ för bollinnehav. Dock går det för långsamt och mest i sidled men det är upp till medspelare att löpa och skapa ytor också. Men när Luiz gick av blev det ”ordinarie” mittfält igen McGinn/Kamara/Ramsey. Denna trio har visat hela säsongen att de inte kan täcka mitten utan det blir rena motorvägen genom laget. McGinn och Ramsey blir yttrar och lämnar Kamara helt ensam.
Visst är det upp till spelarna att visa upp glöd och vilja. Men jag misstänker, och det ser inte bättre ut än så, att Gerrards spelidé med 4-3-3 och offensiva ytterbackar inte alls köps längre av laget. Tydligt är att vi inte har rätt spelare för detta. Och resultaten talar sitt tydliga språk. Det har varit ett stort fokus på anfallet. Buendia eller Coutinho, Ings eller Watkins eller båda två och så vidare. Men det stora tappet är bakåt, kan knappt minnas när Villa höll nollan sist. Och då tänker man tillbaka till då Martinez höll 14 nollor på en säsong, det är inte evigheter sedan men det var före Steven Gerrard.
Transferfönstret stänger snart men jag tror att vi har vad som behövs i truppen för en placering på övre halvan. Nya spelare kommer inte vara lösningen. Vi behöver spela våra spelare där de är bäst och det är inte med nuvarande spelsystem. Nu ser vi fram emot nästa match och hoppas på ett nytt kapitel som är mer glädjande att läsa. UTV.