Lagbanner
American Express Community Stadium, 2022-11-13 15:00

Brighton - Aston Villa
1 - 2

Stabil insats gav första bortasegern
Glädjen har återvänt till Villa och Ings hittar nätet igen - två gånger mot Brighton.

Stabil insats gav första bortasegern

Unai Emery är fortfarande obesegrad i ligan med Aston Villa. Debutvinsten mot Man United följdes upp av säsongens första bortaseger, 2-1 mot Brighton efter en stark laginsats.

Jämfört med förra helgens match plockade Emery bort Leander Dendoncker, Leon Bailey och Ollie Watkins från startelvan, där den senare inte heller fanns med på bänken på grund av sjukdom. In kom Boubacar Kamara, John McGinn och Danny Ings - några lyckodrag skulle det visa sig. Samtliga gjorde sina kanske starkaste insatser hittills under säsongen: Kamara med ett stabilt positionsspel, McGinn med ett evigt slit och Ings med två mål. 
Startuppställningen ritades som en 4-4-2 med Danny Ings och Emi Buendia på topp och oförändrad bakre fem. 
Trots sämsta tänkbara start blev det en lycklig eftermiddag för de tillresta Villa-fansen på Amex Stadium. Emi Martinez slog en något optimistisk passning till Douglas Luiz som stod på hälarna. Visst kunde Luiz mycket väl fått frispark, men det var ändå mindre lyckade insatser av de båda Villa-spelarna som motiverade en bestraffning i form av Alexis Mac Allisters 1-0-mål efter en knapp minut. 
Villa hämtade sig från den smällen och började hitta det spel som bar laget mot United, en vilja att hitta framåt med bollen och att våga spela på små marginaler. 
God rörelse fanns också, inte minst när McGinn dök in från sin kant och fälldes i straffområdet av Lewis Dunk. Danny Ings klev fram och dunkade in, inte världens snyggaste straff, men ändå målgivande till 1-1. 
Villa bjöd inte starka Brighton på många möjligheter den här dagen. Tyrone Mings och Ezri Konsa var tegelväggshårda (The Wall…) och framför dem städade inte minst Kamara förtjänstfullt. Det bäddade för ett avgörande i claret-and-blue riktning. 
Douglas Luiz tog revansch på Mac Allister när han i 54:e minuten erövrade bollen och serverade Danny Ings. Målräven Ings vred och vände och satte 2-1 via ett försvarsben, precis som en äkta målskytt ska göra.
Under sista halvtimmen före VM-uppehållet  luftade Emery en stor del av bänken. Såväl Ashley Young som Leon Bailey, Leander Dendoncker, Cameron Archer och Ludwig Augustinsson fick speltid och bidrog till att bärga de tre poängen. 
En tung seger för ett Villa på uppgång. Med tre segrar på de fyra senaste och arton poäng totalt i bagaget ser det genast mer positivt ut. Men framför allt är det spelmässigt som vi kan se ljusningen. Spelarna jobbar för varandra och ser plötsligt ut att ha en spelidé att gå efter. När man hör Emery efteråt prata om att man ville hitta in med bollar till Ings mellan de båda mittbackarna, så inser man att vi kan vara på väg mot en betydligt högre taktisk detaljnivå än under Gerrards tid. Vi ser med spänning fram emot fortsättningen med början på Boxing Day mot Liverpool på Villa Park. Unaited we stand - och låt uppehållet passera fort - vi vill spela mera! 
 

Morgan Carlsson2022-11-13 20:51:42
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Matchrapport Ipswich - Aston Villa