BEKRÄFTAT: Lukaku återvänder till Chelsea
Lukaku för tio år sedan.

BEKRÄFTAT: Lukaku återvänder till Chelsea

En av de mest tongivande anfallarna i Europeisk fotboll är tillbaka på engelsk mark. Romelu Lukaku är återigen en Chelsea-spelare, klubben han som liten grabb var ett stort fan av

Belgaren har utan tvekan ouppklarade affärer i Londonklubben, som han tillhörde redan 2011. Den sejouren avslutades 2014 efter att Lukaku inte gjort ett namn för sig, och sedermera lånades ut till först West Bromwich, och sedan Everton dit han sedan flyttade på en permanent basis i tre säsonger. Lukaku har nu signerat ett femårs-kontrakt med Chelsea, i en deal som av flera engelska källor uppges kosta Londonklubben £97 miljoner - och kommer att förstärka anfallet ordentligt då han nu är en långt mer utvecklad och erfaren spelare än han var sist det begav sig. Övergången är den största i klubbens historia, och slår förra årets stjärnvärvning Kai Havertz med råge. 

”Jag är oerhört glad över att vara tillbaka i denna fantastiska klubb’, sade Lukaku då han mötte media direkt efter att övergången blivit officiell. ’Det har varit en lång resa för mig: jag kom hit som grabb och hade mycket att lära, nu är jag tillbaka med mycket mer erfarenhet och mognad.”

”Relationen jag har med den här klubben betyder mycket för mig, som ni vet. Jag har följt Chelsea sedan barnsben, och att nu vara tillbaka för att försöka hjälpa klubben att vinna fler titlar är en otrolig känsla.”

”Den riktning klubben har, passar mina ambitioner väldigt väl, då jag är 28 år och precis vunnit Serie A. Jag tror att den här möjigheten kommer i precis rätt stund och förhoppningsvis kan vi nå stora framgångar tillsammans. Sedan jag lämnade Chelsea, har det varit en lång resa med upp- och nedgångar. Men de erfarenheterna har gjort mig stark, och utmaningen nu ligger i att hjälpa klubben vinna titlar. Jag ser verkligen fram emot att börja arbetet och att hjälpa klubben nå fler framgångar.”

Chelseas direktör Marina Granovskaia lade till: ”Romelu Lukaku är helt enkelt en av de bästa anfallarna och målgörarna i världen. Vi är oerhört glada över att ha fått tillbaka honom till klubben han älskar, och är spända över att ha hans talang i vår Champions League-vinnartrupp.”

”Vi ämnar självklart fortsätta bygga på den förra säsongens framgångar, och Lukaku kommer att ha en viktig roll i att vi når våra mål. Jag är säker på att alla Chelsea-supportrar instämmer när jag hälsar Romelu välkommen hem!”

Lukaku är tillbaka på Stamford Bridge ett decennium efter att han första gången skrev på för klubben. Han har under de senaste två säsongerna gjort hela 80 mål för klubb och landslag, vilket lagt till en hänsynslös förmåga utöver den envishet och bollkänsla som präglat hans spel under en lång tid.

Som en formidabel anfallare som likväl kan spela target med ryggen mot mål, såväl som löpa i djupled med stort driv, har Lukaku åtta års erfarenhet av Premier League i bagaget. Under den tiden gjorde han 113 mål i ligan, vilket tog honom till 20e plats över Premier League främsta målgörare, någonsin.

Som 18-åring kom han till Stamford Bridge, från belgiska Anderlecht sommaren 2011. Då gjorde han 15 framträdanden för Chelsea under de tre säsonger han tillhörde klubben, varav två säsonger till stor del utgjordes av utlåningar till tidigare nämnda West Brom och Everton. Därefter väntade Manchester United och till sist Inter, varifrån han nu hämtas hem igen.

Under sin tid i Inter blev Romelu Lukaku utnämnt till säsongens spelare i Europa League, säsongen 2019/20, för att därefter ha en nyckelroll i den italienska klubbens framgångar i Serie A, under den förra säsongen. Belgarens 24 mål och 11 assist gav honom priset som ligans mest viktiga spelare.

Den idag 28-årige Lukaku blev även uttagen i EM 2020s bästa elva, i en turnering han gjorde fyra mål i då Belgien till slut föll i kvartsfinalen mot Italien. Lukaku har sedan länge imponerat på den internationella scenen där han gjort 64 mål på 98 landskamper, under en period han spelat med Belgiens så kallade gyllene generation. Han är tämligen bekvämt Belgiens främste målskytt någonsin, och återansluter nu alltså till Chelsea, där han hoppas att nå stora framgångar.

Välkommen hem, Romelu Lukaku!

 

Daniel Joannou, Emanuel Ålund2021-08-12 20:12:00
Author

Fler artiklar om Chelsea