Newcastle - Burnley
3 - 1

Burnley föll tungt mot Newcastle efter en blek insats

The Clarets går in i det internationella uppehållet med noll poäng från tre matcher

Senaste gången Burnley förlorade sina första inledande matcher i Englands högsta liga var för nästan exakt 100 år sedan. Säsongen 1920/21 slutade trots detta med klubbens första ligatitel - något säger mig dock att vi inte kommer få se samma vändning i år. Burnley var oroväckande svaga under hela matchen och laget var okarakteristiskt slarviga och energilösa mot ett Newcastle som kunde gå hem en enkel 3-1 seger.

Inför matchen kom som väntat nyheten att både Ashley Barnes och James Tarkowski skulle starta sina första ligamatcher för säsongen, och förhoppningen var nog att dessa två skulle ge en välbehövlig boost till laget. I övrigt var Burnley oförändrade från förlusten mot Southampton, men glädjande nog var åtminstone Robbie Brady och Johann Berg Gudmundsson tillbaka på bänken. I motståndarlaget återvände den excentriske yttern Allan Saint-Maximin till startelvan efter skadefrånvaro, medan mittbacken Jamaal Lascelles inte kom till start till följd av skada.

Bild: Tarkowski startade sin första ligamatch för säsongen men lyckades inte vända den negativa trenden.

På pappret en jämn match, alltså, men det blev tydligt redan från start att Burnley inte var där mentalt. Redan efter några minuter tog Nick Pope en tung touch i boxen som sånär blev upphunnen av den framrusande Callum Wilson, med nöd och näppe hann dock Pope först till bollen - hans rensning som träffade Wilson hade dock lika gärna kunnat styras in i mål.

Ännu ett misstag föranledde Newcastles öppningsmål efter en kvart. Kevin Long var för svag i en nickduell mot Wilson på mittplan och Wilsons styrning hamnade hos Saint-Maximin som först lurade backlinjen åt det ena hållet och sedan åt det andra hållet för att tillslut avsluta med ett skott utanför boxen som studsade in efter ett svagt ingripande från Pope.

Dyche ville efter matchen ha frispark i Wilsons duell mot Long, men jag tenderar att inte hålla med. Mittbacken var helt enkelt för svag i sitt agerande. En dyster start som matchade det dystra vädret - från matchminut ett fullkomligt öste det ner regn på St. James’ Park och skyfallet bidrog nog till hur den första halvleken utspelade sig. En oräknelig mängd frisparkar, långa bollar utan avsändare och gula kort är nog det som bäst beskriver händelseförloppet under den resterande delen av första halvlek.

Burnley spelade inte alls på den nivå som man har kapacitet för och det enda positiva som går att säga är väl att Newcastle inte hade några solklara lägen att utöka sin ledning trots att de ständigt utmanade. Barnes hade faktiskt bollen i nät när han skickade in en retur i öppen kasse, men domaren dömde bort målet för offside till anfallarens förtret. Offsiden var solklar, men det hindrade inte Barnes från att ge domaren David Coote sin berömda dödsblick.

Bild: Ashley Barnes hade bollen i nät men bedömdes vara offside.

I halvlek visade Dyche sitt tydliga missnöje genom att skicka ut sina spelare i spöregnet efter bara några minuter i omklädningsrummet, en tydlig markering att deras insatser inte varit bra nog. De hårda ord som Dyche antagligen sa i halvlek verkade faktiskt ha effekt, och tidigt i andra halvlek var det nu besökarna som tog initiativet i matchen. Det hade även gjorts en tydlig taktisk förändring som gav Dwight McNeil och Josh Brownhill mer frihet att flytta sig inåt i banan, vilket gav ytterbackarna Phil Bardsley och Charlie Taylor chansen att utmana på respektive kant.

Bollar började slungas in i boxen mot ett tillbakatryckt Newcastle, och för första gången på hela matchen så var det Burnleys mittfält som vann alla andra bollar. Chris Wood var nära en kvittering när han tvingade fram en räddning från keepern Karl Darlow efter ett fint inlägg från Ashley Barnes, som för övrigt helt plötsligt beslutat sig för att sluta lägga sig ner i varje duell och faktiskt spela som en ordentlig targetspelare.

Det tog inte lång tid innan Burnley kvitterade. Bardsley skickade in bollen från kanten efter en rensad hörna, och denna gång föll en nickad rensning till Ashley Westwood som tryckte in kvitteringen på halvvolley. Äntligen, tänkte nog många Burnleysupportrar som nu såg tecken på att det riktiga Burnley var tillbaka.

BildWestwood firar sitt fina kvitteringsmål.

Kort därefter var dock allt självförtroende som bortblåst - Saint-Maximin lämnade både Charlie Taylor och McNeil i ingenmansland på kanten och skickade in ett fint inlägg som varken Tarkowski eller Long lyckades rensa, bortom de molokna försvararna väntade omarkerade Wilson som kunde skicka in 2-1.

Nu tog återigen Newcastle övertaget, och de lyckades hantera Burnleys långbollar utan större problem. Dyche skickade in både Matej Vydra och JBG utan effekt, och istället blev Newcastle som fick chansen att punktera matchen efter ännu ett misstag av Pope. En till tung touch från en hemåtpass tvingade Pope att riva ner Ryan Fraser som hade öppet mål, Fraser satte sitt skott i stolpen, men belönades med en helt korrekt dömd straff. Wilson tog straffen och passerade Pope med en chip.

Bild: Pope stod för en osäker match mellan stolparna.

Straffen blev spiken i kistan vilket innebär att Burnley förblir poänglösa och stannar kvar i nedflyttningsplatserna tills efter uppehållet när man besöker West Brom i vad som i princip redan nu kan ges namnet “sex-poängare”. Innan dess stänger alltså transferfönstret imorgon 5/10, men Dyche sa redan igår att han inte väntar sig några fler tillskott till truppen. Det återstår att se om vi kommer försöka värva någon från EFL då denna deadline är förlängd till 16/10. Förhoppningsvis får truppen tillskott av Ben Mee och Jay Rodriguez som båda väntas vara tillbaka från skada efter uppehållet, Jack Cork likaså.

Jag hoppas verkligen att någonting kan hjälpa till att lyfta den dystra stämning som nu ligger som ett töcken över hela klubben. Det finns välgrundade rykten kring en eventuell takeover från ett amerikanskt konsortium, vi får hur detta utvecklar sig över kommande veckor - min spontana tanke är dock att jag inte hade velat investera i klubben som utomstående efter den här matchen.

Vi måste dock återigen påminna oss själva om att säsongen är i sin linda och att det finns poäng att ta, det är dock oroväckande att vi förlorat mot tre lag som vi tidigare brukar ta poäng mot, förra säsongen förlorade vi enbart sex matcher mot lag utanför traditionella “Big Six”. Jag tror att detta uppehåll kommer väldigt lägligt, och det gäller helt enkelt att återgå till grunderna som vi vet att denna trupp är kapabel till!