Lagbanner
Craven Cottage, 2021-01-24 15:30

Fulham - Burnley
0 - 3

Burnley avancerade i FA-cupen mot Fulham

Burnley avancerade i FA-cupen mot Fulham

The Clarets avancerade till femte rundan för första gången på fyra försök efter storseger mot Fulham

Senaste gången Burnley var i femte rundan av FA-cupen blev man det blott andra Premier League-laget att åka ut mot ett lag i non-league, efter en förlust på hemmaplan mot Lincoln som då huserade i femte divisionen. 

Med en kassaskåpssäker seger hemma hos ligarivalen Fulham signerad två mål av Jay Rodriguez och en ovanlig kasse av mittbacken Kevin Long, avancerade Sean Dyches mannar återigen till den femte rundan - förhoppningsvis får vi se ett mindre pinsamt resultat denna gång. 

Det var två reservbetonade lag som klev in på ett Craven Cottage där spelplanen bara någon timme tidigare varit täckt av snö, vilket innebar att underlaget minst sagt var i dåligt skick. 

Dyche hade gjort nio byten i startelvan som vann på Anfield i torsdags, medan motparten Scott Parker hade gjort åtta byten i det lag som förlorade med 2-1 mot Manchester United under veckan.

Det blev Burnley som hanterade förändringarna i laget bäst och inledde matchen med hög intensitet som följdes upp av en fin press ledd av anfallarna Rodriguez och Matej Vydra.

Den sistnämnde hade tidigt bollen i mål i matchens första riktiga öppning, men en sen flagga för offside viftades och målet dömdes bort. 

Inte långt därefter var Vydra när att träffa målmaskorna igen, denna gång efter en fin vändning inåt från kanten av den tjeckiske strikern som sedan följde upp aktionen med ett skott mot första stolpen som Marek Rodak behövde styra ut till hörna. 

Burnley fortsatte att trycka på i spelet, men en förrädisk spelyta gjorde det svårt för spelare som yttrarna Dwight McNeil och Johann Berg Gudmundsson att sätta sin prägel på matchen. 

Tillslut blev det dock ett inlägg som nära halvtid skulle spräcka Fulhams nolla. En klassisk Rodriguez-nick avslutade ett bra inlägg från högersidan av Jack Cork. Det var Rodriguez första mål sedan 1-1 matchen på Anfield i somras och släckte Burnley-sonens längsta måltorka under karriären.


Bild: Tvåmålsskytten Rodriguez firar med lagkamraterna.

Målet räckte för att ge Burnley ledningen vid halvtidssignalen som signalerade slutet på en halvlek där besökarna varit helt dominanta - en syn man sällan skådar på bortaplan mot PL-motstånd. 

I början av andra halvlek skedde det ett momentum-skifte och Burnley som inlett halvleken mer passivt bjöd in offensivt tryck från Fulham.

Trycket resulterade dock inte i någon kvittering, men det var vid flera gånger nära. Det farligaste läget var när Joe Bryan fick en fullträff på volley precis innanför straffområdet och Bailey Peacock-Farrell fick ingripa för första gången under matchen med en fin reflexräddning. Men inte bara det utan BPF fick ingripa två gånger till under samma sekvens, först täckte han returen från Aleksander Mitrovic, som sedan plockade upp bollen igen och siktade ett rullande skott mitt på mål som den nordirländska målvakten tacksamt plockade.


Bild: Peacock-Farrell stod för en stabil insats och höll nollan.

The Clarets kunde skatta sig lyckligt lottade att Fulham inte kvitterade, men BPF:s instatser framför mål visade sig vara startskottet för en våg av dominans för besökarna.

Ett misstag av mittbacken Tim Ream gav Vydra chansen att springa igenom på mål, men han drällde för länge med bollen och tvingades istället passa till den framspringande Dale Stephens vars tunga skott blockades. 

Tillslut kom dock det efterlängtade andra målet på straff efter att Vydra spelats igenom och tacklats i ryggen av Michael Hector i straffområdet. En straff tilldelades och Rodriguez klev upp och skickade in sitt och matchens andra mål. 

BPF behövde dock göra ännu en fin räddning innan matchen avgjordes när Aboubakar Kamara kom på friläge och försökte vinkla ett skott förbi målvakten. BPF fick dock en hand på bollen som saktade ner den tillräckligt för att tillåta James Tarkowski att rensa på mållinjen. 

Många hade nog kunnat förlåta Burnley för att efter denna erfarenhet backa hem och säkra vinsten, men än en gång tryckte man istället framåt mot en skadeskjuten Fulham-backlinje och bara några minuter senare satte man den sista spiken i kistan.

Denna gång var det den ständige trotjänaren Kevin Long som krönte en fin insats med ett mål när han slog in en vacker styrning av Rodriguez från nära håll.


Bild: Long gör ett ovanligt mål från nära håll. 

Tre mål mot noll och ingen väg fanns nu kvar för Fulham att komma tillbaka på. Med några minuter kvar att spela tog Dyche tillfället i akt att lufta lite yngre talanger, vilket innebar spelminuter för Josh Benson, Jimmy Dunne och svenske Joel Mumbongo som gjorde sin blott andra match för A-laget. 

De inbytta akademispelarna hann knappt bli varma i kläderna i en match som redan var död men var säkert tacksamma för några värdefulla spelminuter. 

Efter att ha nästan åkt ut mot League One-motstånd i den tredje rundan var detta rena kontrasten. Det märktes att Fulham hade andra prioriteringar och att Burnleys reservspelare “ville” detta mer än motståndarna. 

Rodriguez är såklart en spelare som är värd att belysa, men jag tyckte även att försvarsspelarna Kevin Long och Phil Bardsley gjorde ett utmärkt jobb i det tysta. Det var även kul att se Cork spela sin första fulla match sedan i somras. Jag förstår dock inte poängen med Stephens, en spelare som definitivt är några år förbi sitt förbrukningsdatum. 

Nåväl, resultatet (och målen!!) var ett välkommet avbrott från de jämna och pulshöjande ligamatcherna och med denna vinst har vi även säkrat en rimlig passage till kvartsfinalen - nästa runda möter vi antingen Bournemouth eller Crawley som båda spelar utanför den högsta ligan. 

Nu väntar en match mot ett formstarkt Aston Villa på onsdag, där jag hoppas att Burnley kan spela med lite mer självförtroende med två raka vinster i bagaget.

Vad tyckte ni om matchen? Vem imponerade på er? Kommentera gärna era åsikter!

UTC!

Jack Watson@WatsonJack19992021-01-24 18:31:00
Author

Fler artiklar om Burnley