Lagbanner
Joel Mumbongo - Näste svensk att spela för Burnley?

Joel Mumbongo - Näste svensk att spela för Burnley?

Joel Mumbongo har spelat i Burnleys akademi sedan 2019 och kan bli den blott tredje svensken att spela för The Clarets - Burnley-redaktionens Jack Watson fick chansen att intervjua den unga anfallaren.

Alexander Kacaniklic och John Guidetti har en sak gemensamt: De båda har tillbringat korta lånesejourer i Burnley under början av 2010-talet. Faktum är att Kacaniklic och Guidetti som sammanlagt spelat elva matcher och gjort ett mål för klubben är de enda svenska spelare som någonsin representerat The Clarets. 

I år kan dock Burnleys svenska klubb komma att utökas. Stockholms-födde Joel Mumbongo har sedan 2019 varit kontrakterad till Burnley och har under majoriteten av tiden varit en del av ett talangfyllt U23-lag där han som forward denna säsong nätat fyra mål i reservligan, Premier League 2 och nominerades i november till månadens spelare. 

Mumbongos bedrifter i U23 har belönats med en plats på bänken för A-laget i Premier League under tre matcher - två av vilka har kommit de två senaste matchomgångarna mot Sheffield United och Leeds. Den första kom mot Norwich under Project Restart i juli, vilket Mumbongo själv beskriver som en “liten, liten klapp på axeln”. 

Anfallaren som spelade ungdomsfotboll i de svenska klubbarna Örgryte IS och BK Häcken och sedermera seniorfotboll för Utsikten i Division 1 där han imponerade med sju mål på 15 matcher, är dock tydlig med att han gärna gör mer än att sitta på bänken: "Jag säger ‘liten, liten [klapp på axeln]’ för som fotbollsspelare så kollar man naturligt framåt hela tiden, så även fast det är något stort för alla andra så vill man hela tiden mer. Det var såklart en kul erfarenhet, men som sagt man kollar framåt och jobbar framåt, jag vet vad jag kan.

Det framgår att Mumbongo har ett mindset som är väl lämpat för elitfotbollens hårda krav, kanske är det till följd av den självklara rollen som fotbollen hade i 21-åringens liv redan som liten? 

[Satsningen på fotboll] var nästan inte ens mitt val. Pappa har alltid varit ett stort fan av fotboll så det var liksom självklart för mig. Sen har jag såklart testat på massa annat: Jag friidrottade ett långt tag, jag dansade, var med i en cirkustrupp, jag har gjort allt möjligt - spelat handboll, lite basket. Det blir ju så när man tycker om idrott och vill röra på sig, då vill man testa på allting. Men fotboll har alltid varit nummer 1, det andra har egentligen bara varit för att döda tid.

Tidigt fick han även sin talang bekräftad när han 2014 fick chansen att åka till Merseyside för provspel i anrika Everton. Provspelet var det första av många för Mumbongo som också besökte Manchester City och Southampton som tonåring. 

Det var det första smakprovet som jag fick på fotboll utomlands. Sen efter det har det bara varit fokus på Sverige - Häcken, Utsikten och sen klivet till Italien.” 


Bild: Mumbongo har representerat Sverige i ungdomsleden.

Efter sin framgångsrika period i Utsikten gick Mumbongo till den dåvarande Serie B-klubben Hellas Verona där han till en början skulle vara del av akademin. 

[Det var] annorlunda, man kommer från ett Sverige där allt handlar om fysik till ett land där allt handlar om att vara smart och handlar om att vara taktisk, kunnig och teknisk på samma gång. Det var en annorlunda erfarenhet, man lär sig av allting, all förändring är bra.

Man kommer in i det fort, även om man inte kan språket. När man är på plan så pratar alla samma språk, fotboll. Det var tufft såklart när man inte kan språket direkt, men man lär sig och växer som människa. Sen var det såklart kul och vara där och spela fotboll och allt.

Tyvärr blev det ett abrupt slut i Verona när Mumbongo under våren 2019 drabbades av en allvarlig knäskada, varefter han återvände hem till Sverige för rehabilitering. 

Mitt under rehabiliteringsfasen kom det dock ett call som skulle visa sig bli nästa genombrott i karriären. Det var nämligen så att PL-klubben Burnley hade fattat intresse för Mumbongo som själv säger att hans starkaste egenskaper är kombinationen av fysisk styrka och fart i rättvänt läge. 

(...) Det var inga snack om saken. Jag tog chansen och åkte dit. Sen så bara flöt det på, jag gjorde bra och tränade hårt - imponerade. Och sen så, the rest is history liksom.

[Jag] hade inget greenlight att spela fotboll egentligen, men när chansen kom så gällde det bara att ta den. Jag hade tur att allting gick bra, jag visste att det var en risk, men jag var villig att ta den och det gick ju bra.

Mumbongo erkänner dock att han från en början behövde anpassa sig till det mer direkta spelet som förespråkas under Sean Dyche. 

Det var stora skillnader, de erfarenheter jag hade från England var från City, Everton och Southampton som alla spelar modern fotboll - 4-3-3, rullar ut bollen och så vidare. Sen kommer man till Burnley som spelar mer traditionell, klassisk engelsk fotboll så det var tufft mentalt men jag lär mig väldigt fort. Det var inga konstigheter, det var bara att göra det.

(...) det var enklare för mig att spela på det sättet. Det vara bara rätt ovant i början, men det passar mig bra eftersom jag får göra det jag är bra på och använda det jag har.

Flytten till Burnley betydde dock återigen att Mumbongo behövde flytta ifrån sin familj i Sverige (Joels syster, Charité spelar elithandboll med Kungälv HK), men han berättar att det är sällan han hinner längta hem till familjen när han befinner sig i sin intensiva fotbollsbubbla.

Det konstiga med att spela utomlands är att man hamnar i en bubbla där man inte saknar hem alls. Det är konstigt att säga men man är i en sån rutin - vaknar, tränar, åker hem återhämtar sig - vaknar, tränar, återhämtar sig. Så du har inte tid att tänka på allt där hemma. 

Man saknar faktiskt inte hem på det sättet som man tror att man kommer göra, det är mer människorna man saknar. Det är mer när du vet att du ska hem som det blir jobbigt mentalt att stanna i nuet. Så länge man är i sin rutin och tränar på som vanligt så glömmer man nästan att man har ett annat hem och bor någon annanstans.

Mumbongo har en tydlig och imponerande dedikation till sin fotbollskarriär och väntar tålmodigt på sin chans att bryta igenom på den allra högsta nivån - när han väl får den chansen är han helt säker på att han kommer ta den.

Jag är redo. Det finns inte en cell i min kropp som inte tror eller tycker att jag är redo, men det är fotboll. Det är så lite jag som spelare kan kontrollera så mitt fokus är bara att vara inne och träna och hålla sig redo. Det är en annan sak att tycka att man är redo, men man måste se till att vara redo när chansen kommer. Det är vad mitt jobb är - att ‘stay ready’ när chansen kommer.

Nästa match för A-laget är i FA-cupen på lördag mot League 1-laget MK Dons och det är ännu oklart vilket lag Sean Dyche kommer ställa upp med, kanske kan det vara chansen som Mumbongo väntat på - även om det “bara” är ett inhopp från bänken. 

När det gäller just Dyche gav Mumbongo även en inblick i tränarens sätt att jobba på träningarna: “(...) det är enkelt för spelarna, han är väldigt tydlig med vad han vill och vad han förväntar sig från spelarna. På det sättet är det väldigt enkelt för du vet exakt vad du behöver jobba på och exakt vad du behöver göra. Så jag skulle säga att det är väldigt enkelt att fokusera på sitt eftersom det inte är några konstigheter, han är supertydlig med vad han vill.

Den största skillnaden mellan Dyche och andra tränare som 21-åringen spelat under tidigare är enligt Mumbongo, kommunikationen. Något som framförallt beror på nivåskillnaden:  “När man kommer till den nivån [som Burnley spelar på] så tar spelarna mycket mer ansvar, om det är något fel så är det spelarna som tar tag i det. När [Dyche] har något att tillägga så är det såklart att han gör det. Det är väldigt stor skillnad med träningarna i Sverige där tränarna skötte mycket av snacket. Här är det mycket mer spelarna som tar initiativet.


Bild: Dyche gör det enkelt för spelarna att fokusera på det dem ska göra bra, enligt Mumbongo.

En plats för Mumbongo i FA-cup-laget är dock inte självklar med tanke på konkurrensen på anfallspositionen där framförallt Chris Wood, Ashley Barnes och Jay Rodriguez verkar ha tränarens förtroende trots en långt ifrån felfri höst. 

Mumbongo väljer dock hellre att fokusera på sitt eget spel: “när jag går på plan så är det för att visa vad jag kan.”. Även om anfallaren är tydlig med att han inte går in med inställningen “att be om råd och ställa en massa frågor” så lyfter Mumbongo fram Rodriguez, som ju själv varit akademispelare i Burnley, som en influens på träningarna - “Rodriguez är väldigt varm och öppen, [han är] enkel att prata med.”. 

För oss svenska Burnley-supportrar är såklart förhoppningen att vi får en svensk fixstjärna i The Clarets i många år framöver - inte minst hade det varit bra för att öka supporten för Burnley bland svenska fotbollsintresserade. 

Mumbongo anger att han trivs bra i Burnley, men vad som händer i framtiden återstår att se. 

Det är min agent rätt person att svara på. Jag som fotbollsspelare tänker bara på vad jag kan göra idag och vad jag behöver göra för att prestera imorgon. Det är svårt för mig att tänka så långt fram, för jag har träning imorgon som jag måste förbereda mig inför.” 

I slutändan mynnar det såklart ut i den speltid som erbjuds till Mumbongo vars kontrakt går ut i sommar. Det lär bli avgörande när ett beslut ska tas kring framtiden. 

Dyche ses av många som en tränare som kanske inte riktigt ger ungdomar chansen, men det senaste året har spelare som Jimmy Dunne, Bobby Thomas, Anthony Driscoll-Glennon och Josh Benson alla erbjudits spelminuter i förstalaget. Nu när akademin har nått Kategori 1-status är förhoppningen att flera akademispelare kan ta samma väg in i truppen som Dwight McNeil gjorde när han bröt igenom säsongen 18/19.


Bild: McNeil är akademins främsta framgångshistoria sedan Jay Rodriguez tog klivet upp i A-laget säsongen 08/09. 

Det återstår att se om Mumbongo blir nästa spelare att ta klivet upp från akademin. Något som är säkert är åtminstone att den unga talangen har rätt inställning och förutsättningar att göra just det. Oavsett om det blir i Burnley eller inte, har undertecknad en föraning om att Mumbongo kommer bli ett namn vi alla känner till inom några år. 

Ett stort tack till Joel som ville ställa upp på denna intervju och till Lord Ndiwa som hjälpte till att anordna allt. Vi Svenska Burnley-fans önskar dig all lycka till framöver!

UTC!

Jack Watson@WatsonJack19992021-01-07 17:56:39
Author

Fler artiklar om Burnley