Burnley - Chelsea
0 - 3

Rekorddålig start för Burnley efter förlust mot Chelsea

Burnley mäktade inte med ett stjärntätt Chelsea som enkelt plockade alla tre poäng

Känslan var att Burnley äntligen var påväg i rätt riktning efter en knapp förlust mot Tottenham senast. Nu är den känslan som bortblåst och The Clarets har nu gjort sin sämsta start på en ligasäsong genom tiderna. Sean Dyches mannar hade inget svar mot Frank Lampards toppstarka Chelsea, som trots enbart två dagars vila sedan onsdagens Champions League-match fick en alltför enkel resa på ett höstruggigt Turf Moor.

Inför matchen kom beskedet att den ständigt skadedrabbade yttern Johann Berg Gudmundsson inte var matchklar, vilket innebar att Dyche tvingades till en förändring i startelvan. Josh Brownhill blev den som fick ta JBGs plats på högermittfältet och därför klev sommarens värvning från Brighton, Dale Stephens in från start för att ta över den vakanta innermittfältspositonen. Detta trots att naturliga yttern Robbie Brady var ett alternativ - uppenbarligen ville Dyche ha ett mittfält med mer defensiv inställning.

Bild: Brady fick sitta bänk trots JBG:s skada.

På Chelsea-sidan hade man egentligen inga större skadebekymmer innan matchstart, men nära inpå matchen kom nyheten att Christian Pulisic (hattrick senast på Turf Moor) skadat sig på uppvärmningen. In fick anfallaren Timo Werner kliva in istället, tysken värvades från Red Bull Leipzig för 50 miljoner pund - inget dåligt alternativ att behöva vända sig till.

Från en början såg det dock ut som att Burnley skulle kunna hota. Redan i de inledande minuterna föll en långboll av Matt Lowton till den Ashley Barnes som lyckats ta sig förbi försvaret. Den framrusande målvakten Edourad Mendy och en tung första touch ledde till en stressad lobb som flög harmlöst över målet. Mendy lyckades inte undvika Barnes och de båda kolliderade efter skottet, enligt Dyche meriterade kollisionen en solklar straff, men domaren och VAR var inte övertygade (inte jag heller för den delen).

Chansen kom att bli Burnleys kanske mest farliga läge under matchen, vilket säger mycket om matchbilden. Ju längre in i halvleken matchen kom, desto mer började Chelsea
dominera. Chelsea kom att få utdelning för sin dominans redan i den 25:e minuten när Hakim Ziyech fick bollen av Tammy Abraham och placerade in bollen förbi en skymd Nick Pope i mål.

BIld: Ziyech firar matchens första mål med Chelsea-kamraterna.

Det var tydligt att Burnleys spelplan inte alls fungerade och kort därefter kom ett ovanligt taktikbyte från Dyche när han flyttade ner Barnes på mittfältet för att spela 4-5-1. Bytet inledde Burnleys bästa period i matchen, men gång på gång kastades lovande uppspel bort av slarviga passningar från samtliga mittfältare. En felpass från Stephens precis innan halvtid blev nog droppen för Dyche som i halvtid reagerade med att byta ut innermittfältaren mot Jay Rodriguez

Bytet fick inte den önskade effekten trots att de första tio minuterna av andra halvlek kunde ses som “lovande” utifrån Burnleys nuvarande spelbild. Känslan var alltid att Chelsea skulle göra matchens nästa mål, vilket besannades när Kurt Zouma klättrade högst på en hörna och stångade in 2-0.

Inte långt därefter följde 3-0 när Ashley Westwoods pass bröts av en framrusande Reece James, bollen hittade till Ziyech och vidare till Werner som hittade nätmaskorna med ett fint avslut förbi den chanslösa Pope.

Bild: Werner firar efter sitt mål.

Som tur var stannade resultatet på 3-0, även fast Londonlaget först trodde att de gjort ett fjärde när den inbytte Olivier Giroud placerat bollen i mål - fransmannen visade sig dock efter VAR-granskning vara offside.

Ett oroväckande resultat för Burnley som visade förvånansvärt lite kämpaglöd. Det fanns dessutom en total avsaknad av offensivt hot - Burnley lyckades inte ens pricka målet en enda gång under matchen. Att vi skulle ta något från denna match var ju inget jag väntade mig, men istället för en hedrande insats som mot Tottenham föll laget helt platt. Om måndagens match var ett steg fram så var lördagens match minst tre steg bak.

Nu är det upp till bevis om Dyche och laget kan vända på steken - sist vi var i en liknande situation var under Europa League-baksmällan när vi vid samma antal spelade matcher spelat in fyra poäng. Till vårt försvar så har det varit ett tufft spelschema med många inledande bortamatcher följt av två svåra hemmamatcher, oron är dock att resultatraden tär alldeles för mycket på spelarnas självförtroende och att förlusterna i kombination med måltorkan gör oåterkallelig skada.

Härnäst reser vi till sydkusten och möter Brighton för att sedan ta emot Crystal Palace på Turf Moor veckan efter. Fyra poäng från dessa två matcher är bare minimum annars behöver vi verkligen ta denna situation på allvar.