Stamford Bridge, 2021-01-31 13:00

Chelsea - Burnley
2 - 0

Chelsea besegrade Burnley på hemmaplan

Under söndagen besegrade Chelsea, under ledning av Thomas Tuchel, Burnley med 2-0 på hemma plan.

Thomas Tuchel valde att ställa upp med samma spelformation som i matchen mot Wolves i onsdags.
Han gjorde fyra förändringar i dagens startelva gent emot matchen i onsdags. Alonso, Mount, Werner och Abraham fick chansen från start istället för Chilwell, Ziyech, Havertz och Giroud.

Första halvlek:
Burnley inledde matchen med att sätta press (ej aggressiv) högt upp i plan när Chelsea sin vana troget rullade boll i backlinjen.
Chelsea som hamnade långt ner på egen planhalva hade en förmåga att tappa boll i ett känsligt läge då man var på väg framåt. Det gjorde att Burnleyspelarna ofta hade övertaget och överbelastade våra centrala mittbackar.

När vi själva satte aggressiv press på Burnley blev vi lätt förbispelade samt sårbara med ett långt lag och Burnley var det laget som i inledningen av matchen spenderar mest tid på offensiv planhalva.

Hudson-Odoi fick matchens första läge efter att Kovacic accelererat i bollmottagningen och ställde frågan till försvaret och passade bollen till Hudson-Odoi vars avslut styrdes ut till hörna.
Mount, Hudson-Odoi och Kovacic var de spelare som öppnade starkast i Chelsea och skapade lägen med sina löpningar.

Trots ett mer böljande spel där båda lagen delade lika på bollinnehavet, var det fortsatt ett stillastående anfallsspel från Chelsea, trots att matchbilden gav ytor för spel i djupled.
Tanken fanns hos spelarna, men djupledsbollen var allt som oftast för kort eller för lång.

Burnley var det laget som låg på och skapade mest utan att få till ett enda avslut på mål, när Chelsea bet sig fast under längre perioder på offensiv planhalva. Men allt som oftast stod man redan på plats när inlägg slogs.

Farligaste läget hade Werner när han kom fri inne i box men avslutet går i riktningen bort från mål…

Burnley låg hela tiden rätt i försvarsspelet och de kungsblå spelarna stod allt som oftast fastväxta i passningsskugga.

I den 40’ minuten visade Kapten Azpilicueta vägen, då han tryckte upp 1-0 i nättaket bakom Pope.
Bollen som spelades upp från egen planhalva till Mount, som kom löpande i en fri yta centralt i planen. Han passade fram bollen till Hudson-Odoi, som utmanade sin försvarare och passade bollen till Azpilicuet, som kom farande på ett överlapp utanför honom och tryckte upp bollen i nättaket bakom Pope.

Det fanns fina intentioner i Chelseas spel under den första halvleken och det kommer att bli bra när Tuchel fått mer tid att sätta sin prägel på laget.

Andra Halvlek:
Pulisic kom in i stället för Abraham i halvtid.

Chelsea tog tag i taktpinnen i inledningen av den andra halvleken. De kom med fart och slog inlägg på löpande spelare, något som gjorde det svårare för försvararna och resulterade i tre hörnor på kort tid.
Hudson-Odoi satte bollen klockrent i stolpen när han utmanade Pieters i ett flygande anfall. Ett anfall som möjliggjorts när Burnley valde att vara aggressivare i sin press och visade att man spelade med självförtroende. Den aggressiva pressen gjorde att Chelseaspelarna tvingades att slå djupledsbollar på måfå för att inte bli fastlåsta på egen planhalva.

Pulisic gjorde ett piggt inhopp och kom allt närmre ett mål. Han kom i en perfekt löpning inne i boxen när Hudson-Odoi slog in bollen snett inåt bakåt, men avslutet smet precis utanför stolpen.

Chelsea var närmre ett 2-0 mål än vad Burnley var en kvittering när James i den 72’ minuten kom in istället för Hudson-Odoi. Ett starkt inhopp där han inom de första två minuterna skapade en farlig målchans som Pope räddade, samt ett par farliga inlägg.

Havertz kom in i den 80’ minuten istället för Mount. Burnley hade absolut inte gett upp matchen utan anföll med många man när möjlighet gavs, något som skapade en viss oreda i Chelseaförsvaret.
Det öppnade upp ytor för Chelsea att skapa kontringar i. Alonso tog en löpning in i straffområdet, där han bröstade ner en perfekt lobb från Pulisic, vände runt på en femöring och tryckte upp den i nättaket. Helt otagbar för Pope och 2-0 för Chelsea i den 84’ minuten.

Chelsea agerade mer aggressivt i sitt press spel efter målet och vann tillbaka boll redan på mittplanen. Målet var en energiboost och tillsammans erövrade man bollen allt högre upp i plan.

Mendy fintade bort Mumbongo i eget straffområde, samtidigt som skylten med fyra minuters tilläggstid kom upp, snyggt men riskabelt.

Till skillnad från höstens möte med the Clarets var det ett borta lag som aldrig gav upp och lyfte upp hela laget för att få in en reducering på övertid, utan att få utdelning.

När domare Scott blåste av matchen kunde vi konstatera att den första hemmasegern i Premier League sedan mötet med West Ham den 21 december, kom i Thomas Tuchels andra match.