Stamford Bridge, 2022-08-14 17:30

Chelsea - Tottenham
2 - 2

Chelsea tappade derbyseger i slutminuterna

Chelsea var ytterst nära att avgå med en blytung derbyseger mot Tottenham på söndagskvällen, men Harry Kane stopptidsräddade en poäng för Spurs i matchen som slutade 2-2. Det blå hemmalaget var dominant i första halvlek och hade allt som allt förtjänat att vinna matchen. Chelseas mål gjordes av Koulibaly och James. Resultatet innebär att båda lagen står på fyra poäng efter två matcher.

Derbydag, derbynerver. För första gången på länge gick Chelsea i mångas ögon in till matchen mot Tottenham som underdogs. Skulle Thomas Tuchels mannar hålla sin vinstsvit mot sina rivaler från förra säsongen intakt, eller skulle Tottenham lyckas vinna för andra gången på de 38 senaste matcherna på Stamford Bridge?

Laguppställningar

Chelseas startelva: (3-4-3) Mendy; Koulibaly, Silva, James; Cucurella, Jorginho, Kanté, Loftus-Cheek; Mount, Sterling, Havertz.

Chelseas bänk: Kepa, Pulisic, Chalobah, Broja, Hudson-Odoi, Chilwell, Ziyech, Gallagher, Azpilicueta.

Tottenhams startelva: (3-4-3) Lloris; Davies, Dier, Romero, Sessegnon, Højbjerg, Bentancur, Emerson Royal; Son, Kane, Kulusevski

Tottenhams bänk: Doherty, Sánchez, Richarlison, Gil, Perisic, Forster, Tanganga, Lucas Moura, Bissouma.

Matchen inleddes med ett böljande spel mellan två högintensiva och till synes spelsugna lag. Efter drygt tio minuter började dock Chelsea att successivt koppla ett grepp om sina motståndare och föra spelet.

Matchens första kvalificerade farlighet lät dock vänta på sig. Efter ett par embryon, lovande intentioner och ”nästan-lägen” från de båda lagen uppstod den till slut i den 18:e minuten. Chelsea kombinerade sig fram längs högerkanten och Sterling serverade Havertz ett skottläge med en fin klack. Tysken riktade sitt avslut mot den bortre stolproten, men Lloris styrde ut bollen till hörna. Ingen utdelning den gången.

Utdelning blev det dock redan på den efterföljande hörnan. Med en välriktad utåtskruv hittade Cucurella en fristående Koulibaly som på volley dunkade in bollen i mål. 1-0 till Chelsea från ingenstans i den 19:e matchminuten! Ett otroligt mål av den 31-årige senegalesiske mittbacken!

Tottenham försökte replikera ett par minuter senare. I ett misstänkt offsideläge löpte Sessegnon sig helt fri längs vänsterkanten. Engelsmannen testade Mendy med ett lågt avslut, varpå senegalesen stod för en högklassig benparad.

Chelsea tog tag i spelet ånyo och rullade bollen metodiskt inom laget för att hitta luckor i det organiserade Tottenham-försvaret. De vitklädda gästerna försökte under stundom att bygga anfall och vända spelet snabbt, men de lyckades inte särskilt bra mot det påkopplade hemmalaget. Chelsea fortsatte att vara det bättre laget och valde konsekvent att angripa Tottenhams vänsterkant. Några fler notervärda målchanser blev det dock inte då den avgörande bollen ofta saknade kvalité.

Domare Anthony Taylor satte punkt för den första halvleken efter 48 minuters spel. Lagen gick således ut till paus med den rättvisa ställningen 1-0. Chelsea hade haft total kontroll på skeendena på Stamford Bridge och hade nog överraskat de allra flesta med sin intensitet och övertygelse. En superb halvlek av Londons kungsblå!

Tottenham kom ut till den andra halvleken med ny energi och till synes en ny spelidé. De började pressa Chelsea högre och vållade tidigt en del problem för hemmalaget som hade dominerat den första halvleken. Efter ett par minuter skapade Son sig yta och avlossade ett skott från snäv vinkel, men Mendy stod pall.

Chelseas första chans i den andra halvleken kom till när de bet sig fast efter en hörna. Mount försökte sig på en fräck lobb från långt håll och Lloris tvingade styra den över med fingertopparna till en resultatlös hörna.

I den 56:e minuten gjorde Conte sitt första byte. Sessegnon offrades för Everton-förvärvet Richarlison som gick upp på topp tillsammans med Harry Kane.

Efter Tottenhams inledande press började spelet att bölja fram och tillbaka i ett uppskruvat tempo. I minut 61 Raheem Sterling fick ett gyllene läge att utöka hemmalagets ledning från ett skottläge centralt i boxen, men engelsmannen sköt högt över. I nästa sekvens fick hans landslagskollega Harry Kane ett minst lika vasst läge efter en spelvändning, men Tottenham-kaptenens avslut gick strax utanför.

I den 68:e minuten fick Tottenham betalt för sitt offensivare spel när Højbjerg placerade in 1-1 från straffområdesgränsen. Men det var inte utan kontrovers. Flera från Chelsea-bänken blev vansinniga över att Anthony Taylor hade underlåtit att blåsa för en uppenbar Chelsea-frispark i speluppbyggnaden. Målet stod dock fast efter VAR-granskning. 1-1. Surt för Chelsea.

Direkt efter målet gjorde Tuchel sitt första taktiska drag när Jorginho, som hade fumlat med bollen vid kvitteringen, utgick till förmån för Azpilicueta.

I den 74:e minuten missade Havertz ett superläge att ge Chelsea en ny ledning. James, som hade återgått till wingbackplatsen efter bytet slog ett superbt inlägg adresserat till Havertz. Tysken kom i full fart och avslutade på ett tillslag, men fick se sitt avslut gå långt, långt utanför. Vilken miss av 23-åringen!

Men Chelsea-fansen skulle få jubla strax därpå trots allt. Efter ett bolltapp från Kulusevski uppstod enorma ytor på Chelseas högerkant. Den här gången tog Reece James saken i egna händer när han avancerade in i boxen och satte 2-1 till Chelsea med ett behärskat avslut förbi Lloris efter 77 minuters spel!

Efter målet kastade Conte in Perisic, Bissouma och Lucas Moura i snabb följd för att inleda en kvitteringsjakt. Strax därpå åkte Chelsea på ett rejält bakslag när N’Golo Kanté tog sig för baksida lår och tvingades utgå. Fransmannen ersattes av Conor Gallagher med drygt sex minuter plus stopptid kvar. Samtidigt byttes Pulisic in mot Sterling. Ögonaböj fick Chelsea en chans att döda matchen. Havertz dribblade sig fram längs högerkanten, hittade Gallagher centralt som spelade vidare till Mount. Mount sköt dock strax utanför.

Chelsea fortsatte att kontra på de enorma ytor som uppstod när Tottenham jagade kvittering. I slutskedet av matchen ersattes Kai Havertz av Armando Broja.

Sex stopptidsminuter utannonserades och alla taktiska koncept förbyttes till hela havet stormar. Som  väntat tryckte Tottenham på bäst de kunde för att hitta en kvittering. I 94:e minuten kom den sånär när Mendy precis tippade Ben Davies nick. I samma situation drog Cristian Romero bryskt ner Marc Cucurella genom att greppa. Ett rött kort övervägdes, men otroligt nog friades Romero av VAR.

I den den efterföljande sekvensen tvingades Mendy och Chelsea att kapitulera trots allt. Harry Kane nickskarvade bollen förbi en chanslös Mendy och 2-2 var ett faktum. 2-2 blev också slutresultatet när matchen blåstes av efter drygt 97 minuter. Vid slutvisslan utbröt palaver mellan Tuchel och Conte varpå båda tränarna visades ut av Anthony Taylor.

Chelsea fick således nöja sig med att dela på poängen med sina bittra rivaler. De båda lagen hade förmodligen tagit en poäng vardera på förhand, men Chelsea hade all anledning att känna sig besvikna på att tappa segern i den 96:e minuten efter en mycket väl genomförd match.

Resultatet innebär att både Chelsea och Spurs står på fyra poäng efter två matcher.

Statistik från The One Football App (i urval)