2019-02-09 16:00

Crystal Palace - West Ham
1 - 1

Chelsea vände och vann i jämn drabbning

Tack vare två snabba mål i andra halvlek lyckades Chelsea hemma på Stamford Bridge på söndagseftermiddagen vända underläge till vinst mot ett piggt Sunderland. Slutsiffrorna skrevs till 2-1, lagen gjorde ett självmål vardera (Azpilicueta, Kilgallon) och Ivanovic styrde in det avgörande 2-1 på ett skott avfyrat av David Luiz. Insatsen som sådan lämnade mer att önska.

Rafael Benítez mönstrade en stark elva med Cech i mål och Bertrand, Luiz, Ivanovic och Azpilicueta i backlinjen. På de defensiva mittfältspositionerna valdes Ramires och Mikel medan Mata, Hazard och Oscar (en trio ofta kallad ”MaZaCar”) huserade bakom den startande forwarden Demba Ba. I klartext (4-2-3-1, från vänster): Cech; Bertrand, Luiz, Ivanovic, Azpilicueta; Ramires, Mikel; Hazard, Mata, Oscar; Ba.

Det blev en märklig första halvlek med växlande tempo, i princip inga klara chanser, ett fåtal halvchanser men ett gäng lägen – svaga felpass, missriktade inlägg och förlupna andrabollar – som hade kunnat rendera i chanser men inte gjorde det. Den första anmärkningsvärda situationen inträffade efter dryga kvarten då Kilgallon fick armen på ett inlägg slaget av Eden Hazard. Chelsea vädjade efter en straff men Neil Swarbrick var obeveklig och friade utan tvekan.

Lagen var jämbördiga genomgående under den första akten och spelet böljade fram och tillbaka. Chelsea försökte huvudsakligen att spela sig fram till lägen via kanterna, med blandade framgångar, för att sedan nå Demba Ba med inlägg, i huvudsak från de båda ytterbackarna som inte tvekade att följa med i anfallen. Men ofta gick det alldeles för långsamt för de blå och de kreativa lirarna bakom Ba involverades för lite i spelet och fick inte särskilt mycket uträttat då de väl ägde bollen.

Sunderland å sin sida valde att satsa på omställningar, hade en tydligare spelidé och större vilja och därför orsakade de också mer ofta än sällan oreda i Chelseas straffområde i sina anfallsförsök.

Den första halvlekens enda egentliga heta chans renderade också i mål. Det var på en Sunderland-hörna som César Azpilicueta olyckligt styrde in en nick från en bortaspelare in i eget mål med sitt ena ben.

När domare Swarbrick blåste för halvtid var det alltså gästande Sunderland som något överraskande, men inte oförtjänt, ledde och klart stod att Chelsea var tvunget att öka tempot i den andra halvleken om de skulle lyckas få hål på ett solitt röd-vitt bortaförsvar.

Inför den andra halvleken ersatte den maskerade spanjoren – nej, inte Zorro, utan Fernando Torres – sin för dagen något oföretagsamme lagkamrat Demba Ba i Chelsea-anfallet, och det var ett byte som föll väl ut. På ett lika turligt sätt som det första målet var oturligt lyckades Chelsea nämligen kvittera i princip omedelbart i den andra halvleken då just Torres, löpandes längs vänsterkanten, hittade fram till Oscar centralt i planen som, i ett försök att antingen peta bollen åt sidan för runda den utrusande Sunderland-målvakten eller spela tillbaka till sin lagkamrat, fick bollen in i mål via en styrning på Kilgallons ben. 1-1 i självmål alltså och även 1-1 i matchen. Det var utjämnat, och det beryktade ”momentumet” svängde över i Chelseas favör.

Klart inspirerat av kvitteringsmålet tryckte Chelsea på mot ett nu något skärrat bortalag och det dröjde inte länge innan det rasslade i Mignolets nät ännu en gång, även denna gång på ett något okonventionellt sätt. Det var på hörna som Sunderland-försvaret efter drygt 53 minuters spel, nickade undan ett tveksamt slaget inspel, men inte bättre än att David Luiz kunde samla upp bollen och testa skottlyckan från distans. Skottet, som var hårt, ändrade riktning då det tog på Branislavs Ivanovic klack, och Mignolet som var på väg åt andra hållet var maktlös att förhindra ännu ett Chelsea-mål. 2-1 var därmed ett faktum och Chelsea hade alltså lyckats vända matchen på blott tio minuter. Chelsea ökade tempot, spelade bollen oftare via det centrala mittfältet och såg ut att ha bud på mer mot ett skakat bortalag. Men den andra halvleken, liksom den första, var chansfattig, och Sunderland hade därför ända till slutsignalen en god chans att spela till sig en välbehövd poäng.

Mata hade ett lurigt skott från snäv vinkel och Torres nickade ett inlägg av Oscar över ribban från ett bra läge innan Sunderland vaknade till liv genom ett par byten och uppvisade samma energi och entusiasm som i den första halvleken. Samtidigt tröttnade Chelsea, och invaggat i någon slags falsk trygghet, började det slarvas medan tempot sjönk i samma takt som arbetsmoralen. Med ungefär en kvart kvar tog därför ”The Black Cats” över initiativet igen och satte Chelsea-försvaret under hårt tryck. Men de blå lyckades freda sig alltjämt och gästerna nådde därmed inte heller den här halvleken fram till de där riktigt klara chanserna som behövs för att göra mål. Därmed blev det heller inga fler av den varan och Chelsea bärgade alltså en välbehövd seger i en match som alltså avgjordes av två oturliga självmål och ett mål av det mer udda slaget.

Analys

Laget uppvisade i dagens match knappast en insats som går till historien för skönspel och dominans, men likväl blev det tre förbaskat välbehövliga pinnar i en strid om CL-platserna, en historia som blir alltmer gastkramande för varje omgång. Om det låga tempot berodde på trötthet eller bristande inställning låter jag vara osagt, men det är helt klart något som Benítez måste ta itu med om det ska bli några segrar mot lag i ett mindre prekärt tabell-läge än Sunderland. Idag kom vi undan med blotta förskräckelsen, och i ärlighetens namn hade det lika gärna kunnat bli både en och noll poäng istället för tre om vi hade haft marginalerna mot oss.

Matchfakta från ChelseaFC.com

Chelsea (4-2-3-1): Cech (c); Azpilicueta, Ivanovic, David Luiz, Bertrand; Ramires, Mikel; Oscar, Mata (Lampard 88), Hazard (Benayoun 84); Ba (Torres h-t).
Oanvända avbytare: Turnbull, Ferreira, Terry, Marin.
Mål: Kilgallon (OG) 46, Ivanovic 54

Sunderland (4-2-3-1): Mignolet; Bardsley, Kilgallon, O'Shea (c), Rose; Gardner (Colback 81), N'Diaye; Johnson, Sessègnon, Larrson (McClean 70); Wickham.
Oanvända avbytare: Westwood, Mangane, Laidler, Mandron, Graham.