Cardiff - Liverpool
0 - 2

Stoke City - Chelsea 0-4 (0-1)
Stokes Jonathan Walters blev dubbel självmålsskytt i Chelseas 4-0-seger.

Chelsea drog det längsta strået på Brittania Stadium och slog till slut Stoke enkelt med 4-0 i en svängig match där både Petr Cech och John Terry gjorde comeback. Osannolik matchvinnare för Chelsea blev Stoke-spelaren Jonathan Walters som stod för två självmål. De övriga målen gjordes av Lampard och Hazard.

Rafael Benitez valde inför besöket på Brittania Stadium att göra ett antal ändringar i den elva som förlorade mot Swansea i veckan. I målet gjorde Petr Cech en efterlängtad comeback efter sin ljumskskada. Cole och Azpilicueta tog ytterbacksplatserna, och Ivanovic klev in i mittlåset tillsammans med David Luiz, då Gary Cahill stannade hemma i London för att bevittna födseln av sin son. På mittfältet valdes Lampard och Ramires som balansspelare, till vänster på det offensiva mittfältet gavs Ryan Bertrand en sällsynt chans från start medan Mata och Hazard utgjorde resten av den offensiva trion. På topp fick Demba Ba göra sin första Premier League-start i Chelsea-tröjan.

Chelseas elva såg alltså ut så här (från vänster):

Cech; Cole, Luiz, Ivanovic, Azpilicueta; Lampard, Ramires; Bertrand, Mata, Hazard, Ba

Noterbart i Stoke elva var att det inte fanns plats för någon av inkastspecialisterna Shotton och Delap. Så här ställde hemmalaget upp:

Begovic; Cameron, Shawcross, Huth, Wilkinson; Walters, Whelan, Nzonzi, Adam, Etherington; Jones.

I en svängig första halvlek var det hemmalagets Kenwyne Jones som fick den första heta chansen när han efter sju minuters framspelades till ett fint skottläge efter att Chelsea-försvaret bjudit på en slarvig rensning. Anfallaren fick dock inte riktigt till avslutet och fick se bollen gå precis utanför Petr Cechs ena stolpe.

Chelsea hade inledningsvis svårt att hantera det fysiskt spelande Stoke och gav bort mängder med frisparkar ,hörnor och inkast. Men de lyckades alltjämt freda sig och tillät inte Stoke att skapa några större farligheter. Nästa chans var istället Chelseas då Ramires, Hazard och Ba genom ett fint kombinationsspel spelade fram en djupledslöpande Frank Lampard till ett fint skottläge. Men Asmir Begovic i Stoke-målet var bra med på noterna och parerade Lampards avslut med en elegant fotparad.

Matchen fortsatte att svänga, men Chelsea var det något bättre laget och började så småningom få passningsspelet att stämma.

I den 34:e minuten fick Demba Ba en fin möjlighet att göra sitt första Premier League-mål för Chelsea när han ryckte ifrån den siste Stoke-backen och tog emot Frank Lampards underbara långboll på straffområdesgränsen. Senegalesen drämde till utan att tveka, men Begovic stod återigen i vägen för ett ledningsmål för gästerna. Ramires stormade fram för att ta tillvara på returen, men hårt uppvaktad av Wilkinson fick han se sitt skott gå utanför.

Men strax före pausvilan fick Begovic och Stoke slutligen kapitulera. Den för dagen livlige Eden Hazard tog sig runt ännu en gång på sin högerkant, petade vidare bollen till överlappande César Azpilicueta som slog ett utsökt inlägg mot Juan Mata. Mata lyckades störa sin bevakare Walters till den grad att han snyggt språngnickande in Chelseas ledningsmål i vad jag antar var ett försök till rensning.

I den andra halvleken fortsatte det svängiga och tempostarka spelet som präglade den första halvleken. Halvlekens första chans hade Ashley Cole i matchminut 51 då han, serverad med en fin crossboll signerad Demba Ba, med sitt skott från vänsterkanten tvingade Begovic till ännu en klassräddning, den här gången lågt nere vid stolproten. Tre minuter fick även Petr Cech visa sin klass när han styrde Steven N'Zonzis hårda distansskott över ribban till en resultatlös hörna.

Med 58 minuter på klockan uppstod förvirring när Azpilicueta gjorde ner Etherington i straffområdet. Huvuddomaren André Marriner pekade på straffpunkten, men den kvinnliga linjemannen Sian Massey vinkade för offside och därmed fick Stoke ingen chans att kvittera från 11 meter.

Istället utökade Chelsea ledningen till 2-0 några minuter senare. På Juan Matas hörna gick Lampard gick upp för att nicka, och visst blev det mål. Men målskytten var inte Lampard, och målskytten spelade faktiskt inte ens i Chelsea. Nej, osannolikt nog var målskytten återigen Jonathan Walters som nickade in in sitt andra självmål för dagen.

I den 64:e minuten uppstod nästa straffsituation när Robert Huth fick Mata att falla med en handpåläggning på spanjorens axel samtidigt som Ryan Shawcross slängde sig för att glidtackla. Marriner blåste för straff och den här gången hade linjemannen inga synpunkter. Straff blev det därmed och hur säkert som helst klev Frank Lampard fram och bombade in 3-0 mitt i målet. Målet, som var Lampards 194:e i Chelsea-tröjan, gjorde legenden till Chelseas näst bäste målskytt genom tiderna, åtta mål bakom Bobby Tambling.

Fem minuter senare gavs Lampard en fin chans att utöka sin målsskörd ytterligare när Demba Ba nickade ner ett inlägg från höger. Endast ett fåtal meter från mål drämde engelsmannen till, men sköt rakt på Begovic, och det blev därmed inget andra mål för Super Frank, och inte heller, just då, ett fjärde insläppt mål för Stoke och Begovic.

Det fjärde målet kom istället i den 72:a minuten, och det kan mycket väl bli en av kandidaterna till årets mål. En bra bit utanför straffområdet tog Eden Hazard emot Juan Matas kortpassning och avfyrade därefter ett stenhårt, mäktigt distansskott som borrade sig in i det vänstra krysset bakom Begovic, som den här gången var absolut chanslös.

I den 79:e minuten gjorde Benítez sitt andra byte i matchen (Ba byttes ut mot Torres i den 70:e), och det var inte vem som helst som gjorde entré – det var nämligen den oerhört efterlängtade och saknade lagkaptenen John George Terry som bytte av Juan Mata. Kapten Terrys comeback blev däremot inte särskilt lyckad. Han var nämligen delaktig i matchens sista noterbara händelse, då han i den 89:e minuten fällde matchens odiskutabla huvudperson, Jonathan Walters, i straffområdet. Olycksgossen fick därmed chansen att kompensera Stoke-fansen något för sina två självmål. Men det här var helt enkelt inte Walters match – han valde kraft framför precision och brände sin chans att noteras för ett hattrick då bollen tog i överkanten av ribban och sedermera gick över.

Sammanfattning

Chelsea blev alltså det första laget att besegra Stoke City hemma på Brittania Stadium den här ligasäsongen, och i slutändan blev det, vilket siffrorna visar, en bekväm seger. Men Stoke bjöd ändå på motstånd och visade kampvilja med sitt karakteristiska stenhårda spel. De lyckades däremot inte komma till särskilt många klara lägen och det blev vad som skiljde de två lagen åt. Chelsea spelade i alla fall bra över lag idag och får åka hem till London med tre välbehövliga poängen i kampen om Champions League-platserna.

Matchfakta från ChelseaFC.com

Stoke (4-5-1): Begovic; Cameron, Shawcross (c), Huth, Wilkinson; Walters, Whelan, Nzonzi, Adam (Whitehead 78), Etherington (Kightly 85); Jones (Jerome 78).
Unused subs Sorensen, Upson, Crouch, Shotton.
Booked Wilkinson 37

Chelsea (4-2-3-1): Cech; Azpilicueta (Ferreira 82), Ivanovic, David Luiz; Cole; Ramires, Lampard (c); Hazard, Mata (Terry 79), Bertrand; Ba (Torres 70).
Unused subs Turnbull, Ake, Oscar, Marin.