Lagbanner

Ny arena för Colchester!

En ny fotbolls arena i Colchester har ältats sedan urminnes tider. Efter många många vändor ser du nu ut som denna säsong blir den sista på Layer Road för Colchesters del.

Så länge jag har följt Colchester United, sedan slutet på 80-talet, så har det varit snack om en ny arena och nu ser det faktiskt ut som det blir av, på riktigt!



Så här ska det bli ...


Layer Road är en av Englands absolut sämsta och mest slita arenor. Kapaciteten har skurits ned ett antal gånger av säkerhetsskäl. Layer Road är också en av få arenor i ligasystemet som har kvar ståplatserna. Det är till och med så att ståplatserna dominerar och det är bara ca 2000 sittplatser av de ca 6.100 somarenan tar in i dag. Publikrekordet är på 19.072 och hur det gick till är det ingen som förstår för det är ju trångt vid 6.000.

Samtidigt har Layer Road en jävla massa charm och det kommer bli trist att förlora en så pass ”mysig” arena för ett modernt bygge som ser ut som alla andra nybyggda lego-arenor.


 
Huvudläktaren sett från Barside


Många gästande lag har vittnat om hur svårspelad Layer Road är. Stämningen brukar vara bra och då publiken i princip står inne på planen så kan det bli mycket jobbigt för spelare som är vana att ha många meter och ett antal reklamsarger mellan sig och supportrarna. Omklädningsrummen är rena skämtet och det händer att varmvattnet tar slut. När vi mötte West Ham i en försäsongsmatch så vägrade först spelarna byta om på arenan vilket fick West Hams manager att gå i taket. Han röt till något om ”this is real football. Anpassa er, håll klaffen, byt om eller lämna truppen! 



Hemmalagets omklädningsrum. Bortalaget har ett ännu mindre ...


Hemmalaget har badkar


Bortalagets dusch


Colchester har dispens från Ligan att spela kvar på Layer Road trots alla dess brister. Det är nog tveksamt om arenan just nu ens uppfyller kraven för att spela i amatörligan än mindre i League Championship.

För Colchester Uniteds del så är Layer Road ett stort problem intäktsmässigt. Med en så pass låg kapacitet är det svårt att få ekonomin att gå ihop. Nuförtiden är det inte bara den betalande vanliga publiken som genererar intäkter utan till större och större del kommer pengarna från företag och sponsorer. Colchesters VIP avdelning, med plats för ätande gäster, tar in under 50 personer jämfört med andra klubbar som har plats för flera hundra. Här finns det mycket pengar för klubben att tjäna. Dessutom är det svårt att sälja reklamplats och liknande. Lokala företagen brukar svara ”återkom när nya arenan är klar” och det har dom sagt i tjugo års tid nu. 

De flesta klubbar i England, till skillnad från Sverige, äger sina egna arenor. I Colchesters fall är det däremot kommunen som äger Layer Road. Colchester Council köpte Layer Road Football Ground av klubben någon gång på åttiotalet då Colchester United hade en usel ekonomi. Klubben var helt enkelt tvungna att sälja arenan för att överleva.

När andra klubbar i England har byggt nya arenor så har dom kunnat använda försäljningen av gamla arenan som grundplåt till nya arena bygget. I Colchesters fall har det inte varit så då kommunen har varit med i beslutsprocessen. Ett tag gick det så segt att klubben var nära att bygga arenan utan kommunens assistans men detta visade sig vara ekonomiskt omöjligt. The U’s var till och med inne på att dela arena med Ipswich ett tag, något som supportrarna (till båda klubbarna) motsatte sig kraftigt. Ipswich var dock intresserat då deras egen ekonomi är mycket ansträngd. 

Problemet med Layer Road är att befintliga arenan inte får byggas ut på grund av de regler som kommunen satt upp för området. Klubben får endast använda Layer Road för fotbollsmatcher och dessa får ej spelas på söndagar vilket gjort att Colchester tappat mycket pengar på utebliva TV-intäkter. För att kommunen skall vara intresserade av att vara med att finansiera nya arenan så har dom krävt att arenan skall byggas på kommunens befintliga mark, för att dom ska slippa köpa upp landområden. Nu efter år och år och ännu fler års letande så har äntligen kommunen upplåtit mark för bygget som påbörjades i somras. 

Som der ser ut just nu kommer den sista matchen på Layer Road för Colchesters del bli denna säsongens sista ligamatch, hemma mot Stoke City den 26 april 2008. En match som vi givetvis måste åka över till.



En skiss på nya arenan ...
 

Nya arenan
Bygget har tagit fart och har kommit en god bit på väg. Nya arenan ligger, liksom de flesta nya arenor nuförtiden, ganska långt från stan. Layer Road låg en behändig kvarts promenad från centrum men nya arenan ligger strax norr om stan längs motorvägen A12 Och vad jag har förstått så är det inte direkt promenadavstånd dit.



Nya arenan ligger norr om staden. Centrum är vid texten Colchester
 

Ett några veckor gammalt flygfoto


Området heter Cuckoo Farm efter den bondgård som ligger i närheten och namnet är ju bara underbart. Nu lär väl arenan få något fånigt företagsnamn men hur coolt vore det inte att spela på Cuckoo Farm? 



Motorvägen skymtar i bakgrunden

Arenan blir ganska enkelt planerad med fyra fristående en-nivås-läktare och den kommer få en kapacitet på ca 10.000 och det blir tyvärr bara sittplatser. 

Konstruktionen är sådan att samtliga läktare ganska enkelt kan förses med en påbyggnad samt att man kan fylla igen alla fyra hörnen om det behövs. På så sätt kan kapaciteten fördubblas på ganska kort tid och med minimal störning för övriga läktare.
 


Huvudläktaren börjar se ut som en läktare


Huvudläktaren kommer även innehålla klubbkansli, klubbshop


Taket är snart på plats

Klubben kommer även få nya kontorslokaler vilket dom är i skrikande behov av. Jag jobbade några månader på klubben i två omgångar och varje dag som man fick kontoret att funka var ren bonus. Det blir även utrymmen för träningsanläggningar och den stora barn-community organisationen skall hålla till på området. 



Betongen läggs framför huvudläktaren


För supportarna är läget ganska dåligt då det inte finns mycket i närheten vad det gäller mat och dryck. Någon bar på arenan är i nuläget inte planerad vilket har gjort supporterklubben ganska upprörd. Dom har heller inte fått några utrymmen tilldelade åt sig vilket försämrat relationerna mellan CUFC och CUSA (supporterklubben). 

Parkeringsmöjligheterna kommer bli något begränsade, i alla fall inledningsvis, och de 800(?) platser som är planerade nu lär ju inte räcka långt. Det förs även diskussioner med lokala bussbolagen om direktbussar från stan och stationen till arenan.


Hörnet mellan södra och östra läktaren


Plattformen till höger blir polisens övervakningsrum 


Bygget sett från motorvägen

Cuckoo Farm, here we come!

REDAK COLCHbarside@hotmail.com2007-12-22 11:30:00
Author

Fler artiklar om Colchester