Resa: FA Cupen mot Aldershot
Swedish Branch

Ännu en gamal resa från oss. Nu är det cupmatch mot Aldershot hemma som står på tur.

Lördagen den 6 december
Bara en vecka efter förra resan så bar det av till Skavsta igen. Samma tid 04.00. Enda skillnaden var att nu var det snöstorm ute och köra bil inte var så roligt. Kul att veta var skattepengarna tar vägen (inte till snöplogning i alla fall). Efter att ha krypitt fram i 80 km/t så kom jag fram till Skavsta mindre än en timme till avgång. Planet lyfte dock i tid trots stormen och vi landade på Stansted 08.00. Jag missade så klart tåget in till London med någon minut så det blev till att vänta en halvtimme. Kom till London vid halv tio och åkte till Paddington för att checka in på mitt hotell. På vägen dit så blev det en liten "sightseeingtur" i ett morgontrött London.

Efter incheckning så bar det av till Liverpool Street Station och tåget till Colchester för match i FA cupens andra omgång. Det var sex år senast vi spelade i andra rundan och då förlorade vi mot amatörlaget Hereford på straffar. Den här gången stod Aldershot för motståndet. Aldershot har en del gemensamt med Colchester. Steve Wignall har spelat och varit manager för båda klubbarna och Wayne Andrews har också spelat för båda. Aldershot är liksom Colchester en stor militärstad, vilket märktes både före och under matchen.

Layer Road på tåget till Colchester

Efter sedvanlig lunch på puben The Dragoon så var det dags för matchstart. Innan matchen börjar så kommer en arméhelikopter ner och lämnar över matchbollen.

Matchbollen anländer med helikopter

Cupstämning på Layer Road

The U's började klart bäst och hade en hörna efter 20 sekunder! The U's kontrollerade första tjugo minuterna innan Aldershot kom in i matchen. Matchen var ganska bra och amatörerna gjorde inte bort sig utan var minst lika bra som Colchester. Första halvlek slutar 0-0 och i halvtidsvilan så är det straffläggning mellan Colchesters och Aldershots armépojkar. När Colchester satte sin straff så fick Aldershot soldaterna göra armhävningar, och tvärt om. Colchester vann i alla fall med 5-4 ...

Andra halvlek börjar och spelet är jämt, inget lag lyckas få till det i sista momentet utan bara några farliga halvchanser.

Rensning framför Colchester målet

Med 10 minuter kvar så har Aldershot sin bästa chans när Simon Brown står lite för långt ut. Brown gör dock en jätteräddning när trettiometers-skottet är på väg mot krysset. På den efterföljande hörnan så kontrar The U's och Scott McGleish spelar smart fram Rowan Vine som dribblar av sin gubbe och gör iskallt 1-0. Sista minuterna blir en lång pina mot slutsignalen men vi vinner med 1-0 och är i tredje omgången för första gången på NIO år. Andra gången på femton år!

Jubel när matchen är slut ... The U's är vidare i cupen

"Layer Road" och Steve Wignall

Då tröttheten tar ut sin rätt lämnar jag Colchester i tid och kommer till mitt hotellrum precis när "Match of the Day" ska börja klockan 10.30

Söndagen den 7 december
Vaknar klockan åtta av att TV:n står på, och konstaterar att jag hade lyckats somna innan fotbollen ens hade börjat. Efter frukost och lite mer vila så skulle jag ta tåget till Southampton för match mellan Southampton - Charlton. Ser något konstig där uppe i himlen och upptäcker att det faktiskt är solen som jag inte sett på cirka en månad.

Klockan tio så gick jag ner till Paddingtons tågstation för att ta tåget till Reading där jag skulle byta tåg. Efter att tåget åkt i 10 minuter så får jag reda på att det är signalproblem och att vi kommer att bli lite försenade. Det tog TVÅ timmar att åka till Reading som ska ta cirka 30-40 minuter ... Efter att ha lyckats hitta nästa tåg som gick till världsmetropolen Basingstoke där jag fick vänta tjugo minuter tills nästa tåg kom. En resa som skulle ta en och en halvtimme tog nu fyra timmar. Fram kom jag i alla fall. Tur att man var ute i god tid. Hade man fått reda på problemet innan tåget gick hade man tagit tåget från Waterloo.

Väl i Southampton så blev det en två kilometers lång promenad till St. Marys Stadium. Det var mycket bra skyltat från stationen så det var inga problem att hitta trots att det var första gången jag var där. Inne på arenan så såg jag lottningen till FA Cupens tredje runda och hade inte Peter Shilton tappat våran boll så hade vi fått möta Everton på Goodison Park, nu blev det istället Accrington Stanley eller Bournemouth (som ska spela ett omspel). Vore ju kul att få möta ett så klassiskt lag som Accrington Stanley. Dom var ju med och grundade ligan.

Matchen börjar med att Mikael Svensson gör 1-0 efter 5 minuter. Inte ofta man får se en gammal Halmstadsspelare göra mål. Southampton riktigt kör över Charlton och gör rättvist 2-0 på stopptid i första halvlek.

Andra halvlek är bara trettio sekunder gammal när Scott Parker reducerar för Charlton efter ett mycket snyggt skott som letar sig in i bortre krysset. Samme Parker gör även 2-2 på ett ännu snyggare skott innan Southampton avgör med fyra minuter kvar genom Brett Ormerod som forcerar in sitt andra mål för kvällen.

När jag sen skulle tillbaka till tågen så var det ju inte lika bra skyltat som på vägen dit, lyckades komma fel från början och sen var det kört, fick i alla fall en liten rundtur på stan och jag missade inget tåg så det gjorde ju inget. Kvällen avslutades på en pub i London.