Colchester bäst i Essex

Här kommer den utlovade matchrapporten från igår

Colchester - Southend

Måndagens match på Weston Homes Community Stadium visas på Sky Sports 1 och att få se Colchester på TV är ju alltid trevligt.

Colchester möter Southend i ett viktigt Essex-derby. Colchester behöver vinna om vi ska hänga med Leeds och Norwich i den absoluta toppen. Avståndet är än så länge stort men en seger och vi närmar oss och hoppet är ju det sista som överger. The U’s måste dock vinna för att lagen underifrån ska närma sig.

Även Southend måste vinna då man för tillfället bara ligger två poäng ovanför nedflyttningsstrecket efter.

En mycket viktig match för båda lagen alltså.

Colchesters manager Aidy Boothroyd firar sin 39:onde födelsedag med ett derby mot Southend och tre poäng är ju den bästa presenten men tyvärr överskuggas födelsedagen då han var tvungen att stanna hemma på grund av sjukdom i familjen.

Tyvärr har ett regnväder dom senaste 36 timmarna gjort den redan dåliga planen ännu sämre. Colchester har ju inte haft speciellt tur med vädret dom sista veckorna då det regnat dom tre senaste matcherna vilket inte hjälper gräsmattan. Nu har det i alla fall slutat regna men kylan har kommit istället. Planen påminner om gräsmattorna man såg från tipsextra i slutet av 70-talet. Fast man kan ju gå tillbaka till 2005/2006 så såg vi en ännu sämre gräsmatta på Stamford Brigde

Matchen hinner knappt börja innan den dåliga planen spelar en avgörande roll tillsammans med Southends mittback och lagkapten. Det hela börjar med att Colchester får ett inkast vid mittlinjen. John White kastar ett långt inkast till Clive Platt som skarvar bollen vidare in i straffområdet men där finns bara Jean-Yves M'voto i Southends försvar. Nu börjar det roliga. Sunderlands utlånade försvarare halkar och tappar bollen till Platt som letat sig in i straffområdet. Han passar bollen till Anthony Wordsworth som står i stort sätt ensam vid straffpunkten. Wordsworth får iväg en riktig strumprullare men eftersom målvakten Steve Mildenhall står på fel fot passerar bollen honom och bollen närmar sig mållinjen i långsam fart. Då kommer Adam Barrett som är lagkapten i Southend och ska rensa undan bollen på mållinjen. Barrett som tydligen inte är vän med bollen sparkar rakt i marken och missar bollen samtidigt som han tacklar Mildenhall som är på väg att rädda bollen. Bollen fortsätter i sin långsamma fart och rullar stannar någon halvmeter efter mållinjen och 1-0 till Colchester efter bara tre minuter.

Southend är chockat av det snabba målet och man kommer inte alls överens med den dåliga planen då man gång på gång tappar ut bollen över sidlinjen eller sanslösa felpassningar. Colchester är nära att öka på ledningen en kvart senare då Marc Tierney försöker lyfta bollen i bortre hörnet men Steve Mildenhall gör en mycket bra räddning och får undan bollen innan John-Joe O’Toole hämtar upp bollen och skickar in den framför målet igen och där kommer Kayode Odejayi och nickar bollen mot mål en meter från mållinjen. Nu kommer dock årets räddning av Mildenhall som även lyckas få bollen bredvid målet.

Southend har en bra kvitteringschans i den första halvleken då Francis Laurent möter ett perfekt inlägg på bortre stolpen men Laurent får ingen fart på bollen och Ben Williams räddar bollen.

Southend börjar ta över spelet men tack vare bra försvarsspel kommer Southend aldrig till den där riktigt heta målchansen i första halvlek.

Colchester kunde dock haft 2-0 i halvtid men flera bra räddningar av Steve Mildenhall gör att paussiffrorna bara är 1-0 till Colchester.

Anthony Wordsworth gör mål

Colchester börjar mycket piggt i den andra halvleken och man har flera bra lägen i fyra minuter men sen är det slut på det roliga för Southend tar över matchen totalt och Ben Williams tvingas till flera bra räddningar. När det gått en timme av matchen kommer Colchester i ett sällsynt anfall som slutar med en onödig hörna. Hörnan från David Prutton når Kayode Odejayi på bortre stolpen och han nickar ner bollen som inte studsar på den dåliga planen utan bara rullar och där står Anthony Wordsworth och trycker in sitt andra mål för kvällen från bara en meters avstånd. På nytt uruselt försvarsspel från bortalaget men vi klagar inte.

Colchester bevakar sista haltimmen matchen och Southend kommer mest till några långskott som inte vållar några större problem för Ben Williams i målet.

Med en kvart kvar av matchen får Southend in en boll i mål efter en hörna men domaren dömer bort målet för ruff. TV-bilderna visar att domaren dömde rätt men det hade aldrig blivit straff för samma förseelse då det ju alltid är olika regelböcker beroende på var på plan man befinner sig.

Colchester vinner derbyt med 2-0 och man befäster sin fjärdeplats i League One samtidigt som Southends situation ser sämre ut.

Jubel efter segern

Nästa match för Colchester är på lördag då det hopplösa bottenlaget Stockport County tar emot Colchester. Stockport med bara två poäng på dom 17 senaste matcherna

Kuriosa

Det här var Colchesters sjunde dubbelseger mot Southend genom alla tider. Sist vi vann dubbeln mot Southend var säsongen i Championship då vi vann med 3-0 x 2. Sist Southend vann dubbeln var säsongen som tog oss till Championship. Då vann dom med 3-0 och 3-1. Southend har vunnit dubbeln mot Colchester sex gånger så 7-6 till Colchester alltså…

Colchester - Southend 2-0