Gareth Ainsworth tar över QPR!
Välkommen hem Gaz!

Gareth Ainsworth tar över QPR!

Idag blev det klart att klubbikonen Gareth Ainsworth tar över Queens Park Rangers efter Neil Critchley som fick sparken i söndags efter bara 12 matcher som manager i W12. Ainsworth lämnar League One-klubben Wycombe Wanderers där han varit manager i otroliga 10,5 år.

Det har varit en riktig bergodalbanesäsong för Queens Park Rangers, även med klubbens egna mått mätt. När säsongens första manager Mick Beale efter en lysande säsongsinledning i slutet av oktober blev erbjuden och sedan tackade nej till jobbet som manager i Premier League-klubben Wolverhampton, så låg QPR i serieledning. Något märkligt hände i klubben när Beale tackade nej, luften gick fulltständigt ur truppen, när Beale en månad senare tackade ja till Rangers FC var QPR i fritt fall.

Sedan man peakade i serienledningen har man bara vunnit i Neil Critchleys debutmatch mot Preston, i övrigt har man 6 oavgjorda matcher och 11 förluster – inkl en cupexit mot Fleetwood Town. Neil Critchleys facit med 1 vinst på sina 12 matcher ger honom en vinstprocent på 8.3%, vilket är i särklass den sämsta siffran i klubbens historia.

Gareth Ainsworth har varit aktuell för posten som QPRs manager många gånger tidigare, men har alltid varit sitt uppdrag i Wycombe Wanderers troget och känt att han inte varit riktigt färdig där. Men man kan gissa att han trots fem raka segrar i League One med fina skalper mot Bolton och Derby ändå känner att han nått taket för klubben, som 2020/21 åkte ur the Championship.

Ainsworth kom till Wycombe Wanderers i november 2009, på lån från QPR. I september 2012 fick den tidigare QPR-spelaren och managern Gary Waddock sparken från Wycombe och Gareth tog tillfälligt över som spelande manager. ”Gaz” lyfte Wycombe från botten av League Two och en dryg månad senare fick han uppdraget permanent. Det tog dock ett par säsonger innan det verkliga lyftet kom för Wanderers, 2013/14 klarade man sig kvar på målskillnad, men bara ett år senare kom man så nära League One det bara går att komma – man föll på straffar på Wembley mot Southend.

2017/18 tog man till slut steget upp till League One där man snabbt etablerade sig och efter bara två säsonger tog man sig för första gången i klubbens historia upp till the Championship via en playoffvinst mot Oxford. Där blev det bara en säsong, Wycombe slutade 22:a – en poäng bakom Derby på säker mark. Tillbaka i League One gjorde man åter en stabil säsong och slutade 6:a 2021/22 och tog sig på nytt till Wembley, där man föll mot Sunderland med 2-0. Han lämnar nu Wycombe 3 poäng från playoff på en 7:e plats i League One efter drygt 10 år i klubben, de 10 mest framgångsrika i klubbens historia. Tillsammans med Simon Weaver (nästan 14 år som manager i League Two-klubben Harrogate) var Gaz fram till idag den manager som varit längst på sin post bland de engelska proffisionella klubbarna.

Som spelare i QPR tillhör Gareth Ainsworth en av de allra största på 2000-talet. Han kom till QPR i den tuff period i klubbens historia sommaren 2003 från rivalen Cardiff, när Rangers höll till nere i dåvarande Second Divison. Under Garerths första säsong krigade klubben sig tillbaka till dagens the Championship med en andra plats i ligan. Hans 6 säsonger i klubben kantades av en hel del skador, men hans tydliga ledaregenskaper och passion gjorde honom till en klubbikon, vid två tillfällen 2008 och 2009 tog han över som care taker under några av QPRs många managerbyten. Totalt blev det 152 matcher som spelare i tvärrandigt och nu ska han addera till de 11 matcher han redan haft som tränare. Hans vinstprocent på 27.3% lär väl aldrig nå ner till Neil Critchleys nivå?

Utnämningen av Gaz gick ovanligt snabbt och han var omedelbart favorit hos bookmakers. I den prikära situationen klubben befinner sig i så har man tagit ett väldigt klokt beslut, med en underskrift har klubbledningen vänt en supporterstorm till en hyllningskör. På lördag blir det en återkomst efter drygt 12 år borta från Loftus Road mot den andra klubben i Gareths hjärta, Blackburn Rovers, som Gaz supportade som ung grabb och också inledde sin fotbollskarriär i.

Med sig till QPR har han även med sig Richard Dobson som assisterande och Josh Hart som analytiker från Wycombe.

Välkommen hem Gaz!
 

Henrik Swende2023-02-21 19:24:00
Author

Fler artiklar om QPR