GPs funderingar 08/06: Topp 10 nyförvärv
Keano - Sir Alex bästa nyförvärv någonsin?

GPs funderingar 08/06: Topp 10 nyförvärv

Om de 10 bästa nyförvärven under Sir Alex tid som tränare.

När Sir Alex Fergusons tid som tränare för Manchester United nu tagit slut och David Moyes anlänt för att bygga vidare på segermaskinen som är de regerande mästarna, känns det passande med en lista över den f.d. bossens tio främsta nyförvärv som satte sin prägel på laget.

10. Rio Ferdinand: År 2002 värvades Rio från rivalen Leeds United för £34 miljoner. Det var minst sagt en kontroversiell övergång. Ferdinand var med och vann Premier League under sin första säsong. Framgångsvågen har fortsatt sedan dess med ligatitlar, triumfer i Europa och inhemska cuper. Trettiofyra-åringen är den självklara ledaren i Manchester Uniteds backlinje. Få försvarare visar upp sådan elegans i sitt sätt att spela fotboll. På planen lyser rutinen och beslutsamheten igenom. Under elva år har Rio Ferdinand varit en klippa och förebild för de yngre spelarna. Namn som Jonny Evans, Chris Smalling och Phil Jones lär sig så otroligt mycket av att ha Rio som mentor. Plusa på en av de mest ödmjuka personligheterna i klubben så har du någon som redan nu skrivit in sig i historieböckerna och säkerligen kommer bli ihågkommen som en av de största Manchester United-legendarerna under Sir Alex styre.

9. Dwight Yorke: När anfallet skulle förstärkas hämtades Dwight Yorke in från Aston Villa för ca £13 miljoner, sommaren 1998. Just det, samma år som Manchester United gjorde sin bästa säsong någonsin och plockade hem trippeln, klubbens enda. Yorke visade sig vara en målspruta av sällan skådat slag. Tillsammans med Andy Cole utgjorde de det bästa anfallsparet fotbollen någonsin bevittnat. Dwight vann skytteligan i Premier League 1999 med arton fullträffar samt mål mot Bayern Munchen, Barcelona, Inter och Juventus i Champions League, en turnering Manchester United senare vann mot just Bayern Munchen. Året därpå fick Dwight Yorke vinna ligan igen och målformen fortsatte. Anfallaren från Trinidad och Tobago bidrog till en tredje raka Premier League-pokal år 2001. Följande säsong fick Yorke sparsamt med speltid, och lämnade för Blackburn Rovers under sommaren. Överlag var värvningen av Dwight Yorke väldigt lyckosam och anfallaren spelade en stor roll i lagets framgångar med bland annat trippeln.

8: Edwin van der Sar: Även om förväntningarna på holländaren varit skyhöga när han värvades (vilket de inte var) så hade Edwin överträffat dessa förväntningar med stor marginal. För endast £2 miljoner fick Manchester United en av världens allra bästa målvakter och någon som var högst involverad i succéåren 2006-09. van der Sar skrev på för United år 2005 efter fyra säsonger i Fulham. Inte sedan danskens dagar har en så komplett spelare vaktat buren för Manchester-laget. Edwin hade allt man kunde önska sig hos en målvakt. Längden, reflexerna, spelet med fötterna, dominansen i luftrummet, självförtroendet i en-mot-en-situationer. You name it, he had it. 2007 vann holländaren sin första ligatitel med Manchester United. 2008 blev det dubbeln där van der Sar med sin avgörande straffräddning säkrade klubbens tredje triumf i Champions League. 2009 slog Edwin ett nytt rekord. Under 1311 minuter släppte han inte in ett enda mål, något ingen annan målvakt i England någonsin mäktat med. Edwin van der Sars tid i Manchester United blev högst framgångsrik och den numera pensionerade mannen är utan tvekan en av sin generations bästa målvakter.

7. Cristiano Ronaldo: Under åren 2003-2009 utvecklades Cristiano Ronaldo till en världsstjärna. Han hittade nya dimensioner i sitt spel och nådde höjder ingen trodde var möjligt. Idag, i Real Madrid, är han en komplett fotbollsspelare på alla sätt och vis. Hur blev han det? Vi inleder resan 2003 när portugisen plockades in från Sporting för £12 miljoner. Inledningsvis hade Ronaldo svårt att handskas med tempot i England. Det var många snygga aktioner men lite effektivitet framåt. Undertecknads förväntningar var inte alls höga. Vad vi istället fick bevittna under dessa sex år var formandet av en av världens tveklöst bästa spelare. Ronaldo blev en mardröm för försvararna, en målskytt, en matchvinnare. Allt från huvudspel till distansskott, Cristiano behärskade det och med sin offensiva förmåga terroriserade han motståndet vecka in och vecka ut. Manchester United upplevde sin bästa period under 2000-talet när Ronaldo gjorde detsamma, och självklart var han en avgörande faktor. Målet mot Chelsea i finalen 2008 var ett av många i de stora matcherna och under viktiga skeden. Totalt blev det 292 framträdanden och 118 baljor i den röda tröjan. Samma år som Manchester United vann Champions League utnämndes portugisen till världens bästa spelare, ett pris han sannerligen förtjänade.

6. Andy Cole: På tal om målsprutor. I mina ögon är detta den bästa anfallare som representerade Manchester United under Sir Alex tid som tränare (en smaksak, givetvis). Andy Cole var den ultimata målkungen, på så många sätt. 1995 anslöt engelsmannen från Newcastle United för £7 miljoner - ja det var annorlunda tider då. Alla visste hur stor potential denna spelare hade, även om det inledningsvis gick aningen trögt. Men 1997, när Cantona lämnade och Andy Cole fick mer speltid, exploderade anfallaren som nu spottade in mål till höger och vänster. När Dwight Yorke hämtades in formades det bästa anfallsparet i klubbens, och möjligtvis fotbollens, historia. Cole och Yorke var som ler och långhalm, de kompletterade varandra perfekt. Coles mål mot Barcelona på Camp Neu är något du sällan ser idag, ett mästerverk. Bättre exempel på deras samarbete finns inte. Det var nästan telepatiskt så som dessa två herrar hittade varandra. Andy Cole fortsatte att producera mål framåt. Skador, halvtaskig form och för hård konkurrens ledde till att Cole lämnade klubben i december 2001.

5. Peter Schmeichel: Dansken ja, erkänd som tidernas bästa målvakt. Med all rätt, för det är han. 1991 skrev Schmeichel på för Manchester United. Hur mycket kostade det att få loss honom? £0,5 miljoner (!). "Bargain of the century" sade Sir Alex senare. Kan man annat än att instämma? Säsongen 1992/93 vann Manchester United ligan för första gången under Sir Alex styre och Peter höll nollan hela tjugotvå gånger. Framgångsvågen fortsatte för Schmeichel som var med under klubbens guldår på 90-talet och plockade in stora titlar. När Roy Keane var avstängd i finalen mot Bayern Munchen år 1999 fick dansken äran att bära kaptensbindeln. I osannolik stil vände Manchester United 0-1 till 2-1 med två mål på tilläggstid. Det var Schmeichels sista match för klubben. Kan man tacka för sig på ett bättre sätt? Peter Schmeichel var en ledarfigur av sällan skådat slag, en vinnarskalle och den bästa målvakten i Manchester Uniteds historia.

4. Michael Carrick: Den andra aktiva spelaren som inkluderas här. Carrick värvades från Tottenham Hotspur 2006 och skulle få stora skor att fylla, nämligen Roy Keanes. Lagkaptenen hade lämnat klubben och en ersättare söktes. Denna ersättare blev Michael Carrick, som även fick tröja nr 16. Det tog inte lång tid innan Carricks karriär verkligen tog fart. Engelsmannen övertygade i den röda tröjan med solida insatser. I en betydligt mer kreativ roll än han har idag visade Michael upp sin spelskicklighet. En fin första säsong kröntes med ligaseger och en av de bästa prestationerna en Manchester United-spelare stått för under det senaste årtiondet. När Roma utklassades med hela 7-1 var Carrick motorn i offensiven och utmanövrerade på egen hand italienarnas mittfält. Han öppnade målskyttet med en urläcker lobb, i en match United var piskade att vinna, och nätade för andra gången den kvällen med ett sagolikt avslut förbi en chanslös Doni. Michael Carrick fick njuta av vidare framgång med två ligatitlar till och triumfen i Moskva 2008. De senaste två åren har han presterat sin bästa fotboll i karriären från en klart mer defensiv roll. Idag är han ankarat på Manchester Uniteds mittfält. Det finns inte en mer kontinuerlig spelare i dagens fotboll, och frågan är om någon på denna planet hade en bättre säsong 2012/13 än Michael Carrick, den bästa i världen på sin position.

3. Denis Irwin: Irländaren var en av Sir Alex första stora nyförvärv. År 1990 skrev Irwin på för Manchester United efter fyra säsonger i Oldham. Dealen var värd £625 tusen. Återigen, annorlunda tider nu. Sir Alex beskrev Denis som det bästa nyförvärvet han gjort, "pund för pund". Irwin blev en av klubbens viktigaste spelare på 90-talet. Med sin dödliga vänsterfot var han ett vapen framåt men också säkerheten själv defensivt. Irwins frisparkar och straffar blev ökända, och vänsterbacken lyckades näta hela tjugotvå gånger för Manchester United. Karriären i den röda tröjan sträckte sig över tolv år. Denis Irwin hann med att göra 368 framträdanden och vinna Premier League sju gånger. Irwin startade i finalen 1999 och spelade en avgörande roll när United kröntes till Europamästare för andra gången. Denis lämnade klubben 2002 och representerade Wolves under en relativt kort period innan han lade skorna på hyllan. Irwin är erkänd som Manchester Uniteds bästa vänsterback under Sir Alex styre, kanske någonsin.

2. Eric Cantona: Det verkar vara något med övergångar från Leeds United till rivalen Manchester United. 1992 skrev Eric Cantona på för de röda. United hostade upp £1.2 miljoner för fransmannens signatur. Under sin fem år långa karriär i Manchester United bjöd Eric på magi som vi inte hade sett sedan George Bests dagar. Han var rent ut sagt en magiker, en alldeles briljant fotbollsspelare som fick åskådarna att häpnas och undra vad de just bevittnat. Cantonas spelstil var charmig, elegant. Bara med sin närvaro höjde han sig själv över alla andra. Eric stod alltid ut på planen. Om denna mans karriär ägt rum årtionden tidigare och man under 40-talet hade släppt en film om honom så skulle allting givetvis vara i svartvitt, utom just Eric Cantona. Så överlägsen kunde han vara. Med sin teknik och sina mål ledde han Manchester United till både segrar och titlar, och när Steve Bruce lämnade klubben 1996 blev Eric utnämnd till lagkapten. Ett år senare var fotbollskarriären över, och Cantona lämnade oss alla bedrövade. Tills dess att Lionel Messi klev in i handlingen hade fotbollsvärlden aldrig sett en spelare som Eric Cantona, Old Traffords konung under fem magiska år. 

1. Roy Keane: Numero uno. Då är listan slut och vi avrundar med Sir Alex bästa nyförvärv någonsin: Roy Keane. I mina ögon (och notera "i mina ögon") är detta den bästa fotbollsspelare i Manchester United de senaste tjugofem åren. Roy hade allt och mer därtill. Hans kontroversiella attityd gjorde honom unik och banade vägen för en karriär fylld av triumfer och titlar. Fotbollen har aldrig sett och kommer nog aldrig se en större ledare än vad Roy Keane var. 99 % räckte inte. 99 % var en skam för klubbmärket. Roy krävde det bästa av sig själv i varje situation och krävde inte heller mindre av sina lagkamrater. Han ingöt stål i laget och höjde varenda en av sina medspelare. Om de inte visade rätt inställning skulle de få med Roy Keane att göra. Ingen ville få med Roy Keane att göra. Irländaren personifierade kaptensbindeln. Slår du upp ordet "kapten" i ordboken får du en bild på Keano, det garanterar jag dig. Roy sade alltid som han ville och höll aldrig tillbaka med orden. Det var inget bullshit med honom utan ärlighet från början till slut. På planen var Keane en ultimat spelare som med sin löpvillighet och styrka i såväl defensiven som offensiven blev en av de bästa någonsin på sin position. 2005 tog sagan om Roy Keane slut. Efter en dispyt med Sir Alex lämnade han klubben. Manchester Uniteds centrala mittfält har inte varit sig likt sedan dess.

Vilka hade ni inkluderat i listan? Vem förtjänar en plats och vem gör inte det? Diskutera gärna här nedanför men håll en god ton. Inga spärrar ska behöva utdelas.

Ginger Prince2013-06-08 16:30:00

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter straffsegern mot Arsenal
Inför: Arsenal – Manchester United