Hämäläinien lämnar - Ziyad Larkeche ansluter

Hämäläinien lämnar - Ziyad Larkeche ansluter

Vänsterback med U-landslagsmeriter klar för QPR.

QPR har under fredagen meddelat att Niko Hämäläinen lämnar klubben, trots ett år kvar på kontraktet. Den nu 26-årige vänsterbacken som spelat landslagsfotboll för Finland kom till QPR 2014 och såg till en början ut som en lovande yngling i juniorlaget, men fick som senior begränsat med speltid och lånades ut till klubbar i olika länder. Även här har speltiden varit begränsad med undantag för en säsong med Kilmarnock i skotska högstaligan säsongen 19/20 där han spelade drygt 30 matcher. När han återvände till London var det kanske inte helt förvånande att han erbjöds ett nytt kontrakt, men att det skulle vara på fyra år höjde på betydligt fler än ett ögonbryn.

Förra säsongen spelade Hämäläinen två cupmatcher och två ligamatcher för klubben som vikare för Kenneth Paal, men övertygade inte och nu har alltså han och klubben enats om att gå skiljda vägar.

Senare under fredagen presenterades en ny vänsterback på ett treårskontrakt. Det handlar om en fransk yngling vid namn Ziyan Larkeche vars kontrakt med Fulham gick ut under dagen. Larkeche är född 2002 och 182 cm lång. Han kom till Fulham från PSGs U19-trupp sommaren 2020. Under sina två första år på Craven Cottage var han ordinarie i klubbens lag U21-ligan, där Fulham spelar på högsta nivån. Hösten -21 gjorde han även debut i Frankrikes U20-landslag, för vilka han spelat sex landskamper. Han fanns dock inte med i truppen när U20-VM avgjordes i maj i år.

Föregående säsong spenderades på lån hos Barnsley i League One. Trots att Larkeche återfanns i matchtruppen vid de flesta tillfällena blev det inte mer än fem matcher från start och tretton inhopp i League One samt tre matcher från start i EFL Trophy samt två inhopp i FA-cupen. Det sistnämnda lär förresten bli svårt att klara under den första säsongen i QPR.

Baserat på ovanstående så är Larkeche med största sannolikhet initialt tänkt som back-up till Kenneth Paal under sitt första år i klubben, vilket känns rimligt för en kille som fyller 21 under hösten.

Larkeche blir sommarens andra nyförvärv efter att QPR tidigare i veckan meddelat att Paul Smyth återvänder till klubben efter två säsonger med Leyton Orient.

Under veckan har QPR lånat ut målvakten Murphy Mahoney till Swindon. Mahoney är född 2001 och spelade två matcher i Championship våren 2022. Under förra säsongen agerade han tredjeval bakom Seny Dieng och Jordan Archer eftersom Joe Walsh då var utlånad. Nu får han chansen till en säsong med seniorfotboll i League Two.

Tidigare i veckan så skrev reservmålvakten Jordan Archer, högerbacken Aaron Drewe och mittfältaren Elijah Dixon-Bonner på nya kontrakt för kommande säsong.

Under juni månad har QPR även förlängt kontrakt till och med nästa sommar med en handfull spelare som tillhör det U21-lag som klubben numera kallar för B-lag. Det handlar om Matteo Salamon (målvakt), Arkell Jude-Boyd (ytterback), Rafferty Pedder, (innermittfältare), Alex Aoraha (innermittfältare), Joseph Ajose (högerytter), Stephen Duke-McKenna (innermittfältare) samt Hamzad Kargbo (anfallare). Vidare så har backen Trent Rendall och offensive mittfältaren Peter Angelov skrivit på kontrakt som sträcker sig till slutet av december.

Av dessa spelare så har Duke-McKenna gjort ett par inhopp i ligacupen säsongen 21/22. Han satte då sin straff i mötet med Everton. Vidare så återfanns Aoraha på bänken vid en handfull ligamatcher under föregående säsong medan Kargbo tilldelades ett tröjnummer i slutet av förra säsongen, men utan att ingå i någon matchtrupp.


TV: Ur arkivet: Oavgjort mellan QPR och Burnley på Loftus Road

Simon Ståål2023-06-30 20:14:00

Fler artiklar om QPR