Ian Holloway tillbaka som manager i QPR
En QPR-legend är tillbaka!

Ian Holloway tillbaka som manager i QPR

Det har gått snart 11 år sedan QPR med dåvarande Chairman Gianni Paladini i spetsen under märkliga omständigheter stängde av klubbikonen Ian Holloway från sin managerpost i QPR, en tjänst han aldrig fick tillbaka. 11 managers och 9 caretakers senare är han tillbaka till sin hjärteklubb för att bringa lite stabilitet i kaoset som varit i klubben sedan sist. Senaste offret var Jimmy Floyd Hasselbaink som fick 11 månader i klubben

Ian Holloway är mest känd som en lysande citatmaskin som gjort ett underhållande jobb som bisittare i Sky de senaste åren, den viljestarke mittfältaren gjorde ett par fina säsonger i den bästa lineupen QPR ställt på benen de sedan 1970-talet (147 matcher 1991-1996) och som manager är hans främsta meriter att ha lyft upp Blackpool (2009/10) och Crystal Palace (2012/13) till Premier League samt fått ordning på QPR (2001-2006) i en turbulent period i klubbens historia och gjorde Rangers åter till ett stabilt Championship-lag efter ett bara tuffa år i League One.

Förutom QPR så har även Bristol Rovers en plats i Ians stora hjärta efter både inlett och avslutat sin aktiva karriär (397 matcher) samt även påbörjat sin managerkarriär där han 1996-2001 med små medel gjorde klubben till ett stabilt topplag i nuvarande League One. Samma renoveringsjobb gjorde han i QPR när han i februari 2001 tog över en klubb i fritt fall. Att klubben hamnade i Administration och åkte ur the Championship några månader senaste var knappast ”Ollie”s förtjänst utan frukten av en klubb som misskötts under många år.

Det blev tre säsonger i League One, en säsong för att på ordning på klubben, en säsong som slutade med en brutal Playoff final-förlust mot Cardiff (i Cardiff) innan man slutligen 2003/04 kom tvåa i League One och åter blev klara för Championship.

Han gjorde QPR till ett stabilt mittenlag innan QPRs Chairman Gianni Paladini fick nog av alla rykten (!) av att Ian Holloway skulle ta över managerlösa Leicester. Paladini stängde av Holloway och skickade honom på ett berömt ”gardening leave”. Han fick varken tjänsten i Leicester eller tillbaka sitt jobb i QPR, Gary Waddock tog över som cartaker i ett halvår och QPR höll så när på att åka ur Championship. De följande 10 år en har kantats av eviga managerbyten, men också 3 Premier League-säsonger. Bara Neil Warnock och Harry Redknapp så tagit upp QPR i Premier League har fått mer än 50 matcher på sig.

Efter tiden i QPR har Holloway med varierad framgång blandat sitt tv-jobb på Sky med manageruppdrag i Plymouth, Leicester, Blackpool, Crystal Palace och Millwall.

Välkommen tillbaka ”Ollie”! Förutsättningarna för att lyckas nu är betydligt bättre nu än för 10-15 år sedan med en stark stabil ägare, kontroll över ekonomin och en sundare klubbledning. Lycka till!

Henrik Swende2016-11-12 11:24:06
Author

Fler artiklar om QPR