Old Trafford, 2021-01-24 18:00

Manchester U - Liverpool

Inför 4:e rundan i FA cupen: Manchester United-Liverpool

Inför 4:e rundan i FA cupen: Manchester United-Liverpool

Exakt en vecka efter det förra mötet är det dags för rond två mellan Manchester United och Liverpool. Skillnaden är att det nu är i FA cupen som rivalerna ställs mot varandra. Manchester United mår hur bra som helst medan Liverpool är inne i en rejäl formsvacka. Är det äntligen dags för “The Red Devils” att ta första segern sedan 2018 mot Klopps mannar?

United och Liverpool har stött på varandra hela 17 gånger i FA cupen mest i turneringens historia. United har vunnit nio av dessa fyra har slutat oavgjort och lika många slutat med Liverpool seger. Statistiken talar iallafall för ett avancemang för “ The Red Devils”.

Manchester United
Ligaledarna Manchester United känns helt ostoppbara just nu. En stark insats på Anfield i söndags följdes upp med en mindre bra insats mot Fulham i onsdags. Men trots att insatsen lämnade mer att önska lyckades “ The Red Devils” ta med sig alla tre poäng från Craven Cottage.  Manchester United mår väldigt bra just nu, vilket man inte riktigt kan säga om våra antagonister.

United tog sig till de fjärde rundan av årets FA cup efter att ha besegrat Championship laget Watford med 1-0. I den matchen roterade Ole Gunnar Solskjaer kraftigt och flera icke ordinarie spelare bland annat Juan Mata, Donny Van De Beek och Jesse Lingard fick chansen från start. Att vi får se en så stor rotation på söndag har jag svårt att se. Dock är det extremt svårt att veta hur Solskjaer tänker och hur högt norrmannen prioriterar FA cupen. Senast mot Fulham vilades Marcus Rashford och Victor Lindelöf var skadad men i övrigt var det bästa möjliga lag Solskjaer ställde på benen.  Om jag ska försöka ta mig in i Ole Gunnars huvud så tror jag att han kommer att rotera på en del positioner. På det centrala mittfältet tror jag vi kommer att få se en del ändringar, Bruno behöver verkligen vilas då han har sett sliten ut den senaste tiden. Eventuellt att vågar Solskjaer ge Van de Beek chansen som offensiv mittfältare. Jag tror även att Scott Mctominay kommer att starta då han Fred gjorde bra insatser i 0-0 mötet på Anfield förra veckan. Förhoppningsvis får även Dean Henderson förtroendet mellan stolparna då han hittills stått alla cupmatcher och behöver speltid. 

Övriga lagnyheter är att Victor Lindelöf är spelklar efter att ha missat onsdagens match på grund av skada. Svensken bör gå direkt in i startelvan med tanke på hans briljanta insats mot Liverpool senast. På skadefronten har vi inga större problem, Brandon Williams och Phil Jones är de enda spelarna som är skadade i dagsläget.

Trolig startelva 4-1-2-1-2 (Diamant): Henderson- Wan-Bissaka, Maguire, Lindelöf, Shaw- Fred- Mctominay, Pogba- Van De Beek- Rashford, Martial

Liverpool
Om Manchester United svävar på moln just nu känns Liverpool i dagsläget totalt under isen. Den långa sviten av att inte förlorat på hemmaplan i premier league bröts i torsdags när Burnley av alla lag lyckades besegra Liverpool med 1-0. Klopps mannar har sett extremt kalla ut offensivt. I ligan har man inte gjort mål på de fyra senaste matcherna och den senaste matchen Liverpool gjorde mål i var just FA cupen där man besegrade ett covid19 drabbat Aston Villa med 4-1. I 0-0 mötet i söndags lyckades United väldigt bra med att stänga ned Liverpools offensiva trio Salah, Firmino och Mane något som United även måste lyckas med på söndag. För även om trion är formsvaga vet alla vilken höjd de besitter och kan de hitta tillbaka till någon sorts form igen kan det bli jobbigt för United.

En förklaring till Liverpools formsvacka är förstås skadorna. Sedan tidigare är stjärnbacken Virgil Van Dijk och mittbackstalangen Joe Gomez långtidsskadade. Mittfältaren Naby Keita och yttern Diogo Jota kommer inte heller att vara spelklara till söndagens match. Ytterligare en skadesmäll drabbade merseyside-laget när lagkaptenen Jordan Henderson saknades inför matchen mot Burnley och är osäker. Dock kommer försvaret förstärkas med Joel Matip som var tillbaka från skada i torsdagens match och lär spela från start mot oss.

Hur kommer Liverpool att ställa upp i söndagens match? Det är likt United svårt att svara på, det beror helt på hur högt Klopp prioriterar FA cupen. Men jag tror Liverpool kommer att starta med bästa tillgängliga lag. Skulle Liverpool förlora mot oss är krisen total och jag tror inte Klopp vill rotera bort den här matchen. Mot Burnley började både Salah och Firmino på bänken vilket är ett tecken på det.

Trolig uppställning 4-3-3: Allison- Alexander-Arnold, Matip, Fabinho,Robertson- Henderson, Wijnaldum,Thiago- Salah, Firmino, Mane

Tankar
Kommer United få ett bättre läge att slå Liverpool den här säsongen? Nej, jag tror inte det. Vi är i toppslag just nu och våra spelare är fyllda med självförtroende medan Liverpool är pressat. Jag tror att matchbilden kommer vara hyfsat lik den på Anfield för en vecka sedan. Ett United som backar hem och låter Liverpool hålla i bollen för att sedan såra dem med snabba kontringar. Den matchplanen har visat sig var effektiv mot Klopps mannar den senaste tiden. Liverpool har haft extremt svårt att ta sig in i motståndarnas straffområde de senaste matcherna och kan vi försvara lika bra som förra matchen och vara lite mer effektiva när vi anfaller har United en god chans till avancemang.

Det är dock värt att påpeka att detta är FA cupen och inte Premier League vilket gör att ligaformen inte behöver vara en faktor. Liverpool är ett bättre lag än United på pappret och kommer de upp i sin högsta nivå blir det jobbigt för “ The Red Devils”. Personligen tycker jag United borde prioritera ligaspelet i dagsläget och därför borde vi låta spelare som Van De Beek och Dean Henderson spela trots att det är Liverpool som står för motståndet. Spelschemat är tätt och vi har inte råd med skador på nyckelspelare om vi vill vara med att utmana om titeln. Vi har dessutom en hyfsat bred trupp och i turneringar likt FA cupen är det ett bra tillfälle att utnyttja den.

Känslan är ändå positiv inför söndagens match och jag tror United faktiskt går vidare. Att slå ut Liverpool och förvärra deras kris hade varit underbart. Visst njuter man lite av att se hur våra värsta rivaler svettas just nu? Det som är nytt för i år i FA cupen är att det inte blir något omspel utan skulle det bli oavgjort är det förlängning eller straffar som avgör. Det är upplagt för en lång och spännande match på Old Trafford på söndag 18.00.
GGMU
Tips: 1-0 målskytt: Rashford
Vad: FA-cupen (fjärde rundan)
Var: Old Trafford, Manchester
När: Söndag 24/1, 18.00
TV: V Sport Premium, Viaplay
 

Viktor RundlöfViktor.rundlof00@gmail.com@Viktorrundlof2021-01-22 20:47:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham