Turf Moor, 2021-01-09 16:00

Burnley - Milton Keynes Dons

Inför: Burnley - MK Dons

Inför: Burnley - MK Dons

Burnley kämpar mot skador och covid-utbrott i truppen inför FA-cup mötet mot MK Dons

Burnleys nya ordförande Alan Pace som tillsammans med hans amerikanske affärskamrater precis emigrerat över atlanten har antagligen inte fått den start han önskade i Burnley. 

Två dagar efter att ägarbytet offentliggjordes blev det klart att Burnleys första match med nya ägare mot Fulham sköts fram på grund av ett covid-utbrott i Londonlagets trupp och enbart någon dag senare placerade premiärministern Boris Johnson landet i en ny lockdown. 

Som tur är kommer ju matcherna titt som tätt under denna säsong och Pace har inte fått vänta länge till för att få se sin första match på Turf Moor - imorgon tar The Clarets emot League 1-laget MK Dons i FA-cupens tredje runda. 

The Dons befinner sig på en sextonde plats i landets tredje division och har i årets upplaga av den anrika FA-cupen slagit ut Eastleigh och Barnet för att ta sig till tredje rundan. I tränarbåset sitter 35-årige Russell Martin som bland annat spelat 200 matcher för Norwich.

Martin har samlat ihop ett lag som åtminstone inte saknar erfarenhet. I mittlåset hittar vi den f.d. Derby-försvaren Richard Keogh (vi alla minns väl han och Jason Shackells komiska insats i Burnleys senaste uppflyttningssäsong när man besegrade Derby 4-1 på Turf Moor?) och i anfallet spelar 34-årige Cameron Jerome, som tillbringat en stor del av sin karriär i landets högsta två divisioner.


Bild: Keogh och Andre Gray i en kamp om bollen under Derbys match mot Burnley - Keogh inledde med att nicka in bollen i eget nät.

Trots sin relativt låga placering i League 1 har MK Dons spelat upp sig på sistone och enbart förlorat två av sina senaste åtta ligamatcher, men missade precis som Burnley sin senaste ligamatch då motståndet drabbats av ett utbrott av allas våras covid-19. 

På tal om viruset anger Sean Dyche att Burnley själva har problem med ett mindre antal positiva tester i truppen, vilket innebär att vi kan få se en hel del förändringar i startelvan. Vilka de drabbade spelarna ska vara vet vi inte, men det lär klargöras när startelvorna publiceras imorgon. 

I övrigt finns det en chans att Jack Cork, Johann Berg Gudmundsson och Matej Vydra som alla varit frånvarande med skador får sina första spelminuter på länge. En annan skadad trio bestående av Jay Rodriguez, Dwight McNeil och Charlie Taylor förväntas inte komma till spel. 

Problemen i truppen kan leda till att flertalet ungdomsspelare får chansen, även om vi inte direkt kommer få se lika många ungdomsspelare som i Aston Villas match mot Liverpool nu ikväll. Mittfältaren Josh Benson och Jimmy Dunne kan vara två av de som får chansen under morgondagen, medan vi kan få se skymtar av Anthony Gomez Mancini, Anthony-Driscoll Glennon, Bobby Thomas och, såklart, svensken Joel Mumbongo (läs redaktionens intervju med Mumbongo om ni inte redan gjort det).


Bild: Får vi se Mumbongo göra debut imorgon? 

Historiskt är MK Dons en relativt ny klubb och grundades kontroversiellt år 2004 när Wimbledon FC flyttade stad. Ändå har Burnley hunnit med fyra möten med laget från Milton Keynes, bland annat mötte Burnley dem säsongen 09/10 (Burnleys första PL-säsong) vilket även det var i FA-cupens tredje runda. Det var Owen Coyles sista match som Burnley-tränare innan han lämnade för Bolton och The Clarets vann med 2-1. 

Senast blev det en storseger för Burnley när lagen möttes i The Championship säsongen 15/16 och vann med 5-0 - faktum är att Burnley vunnit alla tidigare möten mot MK Dons. 

Förhoppningsvis väntar alltså ännu en vinst imorgon, även fast tisdagens hemmamöte mot Manchester United såklart är prio. Framförallt vill jag se Dyche ge chansen till några yngre talanger så att de får chansen att visa vad de kan - en kombination av ett par erfarna spelare tillsammans med några ungdomsspelare i morgondagens startelva tror jag kan utmana gästerna. Mitt tipp blir att Burnley vinner med 3-1 (JBG, Barnes, Mumbongo - Jerome). 

Vad tror ni om matchen? Bör Dyche ge några yngre spelare en chans? Skriv gärna era tankar i kommentarerna!

UTC!

Jack Watson@WatsonJack19992021-01-08 21:43:00
Author

Fler artiklar om Burnley