Stamford Bridge, 2021-04-17 18:30

Chelsea - Manchester C

Inför: Chelsea-Manchester City
Lördagsgodis på Wembley när Chelsea möter Manchester City!

I FA-Cupens kvartsfinal tog Chelsea en 2-0 seger över Sheffield United på Stamford Bridge. Nu väntar Premier League-ledarna Manchester City på Wembley när FA-Cupen tågar in i semifinal.

Morgondagens möte mellan Chelsea och Manchester City blir det sjunde FA-Cupmötet genom tiderna. Första gången någonsin som Chelsea spelade mot Manchester City i FA-Cupen var i tredje rundan säsongen 1914/1915, en match som Chelsea vann med 1-0. Efter det har City vunnit fyra raka FA Cup-matcher mot Chelsea. (2-0 på Maine Road säsongen 1947/48, 3-0 på Stamford Bridge säsongen 1970/71, 2-1 på Wembley säsongen 2012/13 och 2-0 på Etihad Stadium säsongen 2013/14) Senast lagen möttes i FA-Cupen var på Stamford Bridge i femte rundan säsongen 2015/16, en match som Chelsea vann med 5-1.

På de senaste nio matcherna mellan lagen har Manchester City vunnit sex gånger, senast på Stamford Bridge i början av januari, en match som slutade 3-1. Senast lagen möttes på Wembley var i Carabao Cup-finalen i februari 2019, en match som Manchester City gick segrande ur efter straffläggning. I ligan kommer man att mötas igen den 8 maj.

Läget i lagen:

Chelsea

Chelsea inledde FA-Cupen med att möta Morecambe på hemmaplan, en match man vann med 4-0. Efter det kom Luton Town på besök och de besegrades med 3-1. I femte rundan blev det en bortamatch mot Barnsley, då räckte Tammy Abrahams mål till seger och avancemang. I kvartsfinal väntade Sheffield United hemma på Stamford Bridge. Chelsea gick upp i ledning i den 25:e matchminuten efter ett självmål av Oliver Norwood och i den 90:e minuten sköt inbytte Hakim Ziyech in 2-0 och säkerställde slutreslutatet efter en kontring.

Efter att Thomas Tuchel tog över som huvudtränare gick Chelsea obesegrade i fjorton raka matcher i alla tävlingar. För två veckor sedan tog man emot West Bromwich Albion och åkte på förlust med 5-2 men efter det har laget hittat formen igen. Redan onsdagen efter WBA-matchen mötte man Porto och vann med 2-0 efter mål av Mason Mount och Ben Chilwell. Förra helgen väntade Crystal Palace borta på Selhurst Park och redan efter tio minuter hade man gått upp i en 2-0 ledning och när första halvlek var slut hade Kurt Zouma utökat ledningen till 3-0. Crystal Palace reducerade till 3-1 i andra men Christian Pulisic satte 4-1 i den 78:e minuten och såg till att laget tog lärdom från WBA-matchen.

I onsdags spelades returmötet mot Porto och trots att man inte vann matchen räckte de tidigare bortamålen till avancemang i Champions League, där Real Madrid nu väntar i semifinal.
För tillfället är man på femte plats i Premier League med en poäng mindre än West Ham och två poäng mer än Liverpool.

Mateo Kovacic missade tisdagens match mot Porto och har bekräftats frånvarande även till denna match. Till skadelistan läggs även Christensen till, detta bekräftades av Tuchel under fredagens presskonferens.

Manchester City
Manchester City inledde FA-Cupen med en hemmamatch mot Birmingham, en match man vann med 3-0 efter två mål av Bernardo Silva och ett av Phil Foden. Efter det väntade Cheltenham på bortaplan, då gick hemmalaget upp i en 1-0 ledning i den 59:e matchminuten genom Alfie May, ledningen höll sig enda till den 81:a matchminuten då Phil Foden kvitterade till 1-1. Tre minuter efter kvitteringsmålet satte Gabriel Jesus 2-1 och i matchens 90:e minut satte Ferran Torres in 3-1, vilket även blev slutresultatet.
I femte rundan väntade Swansea på bortaplan, City gick upp i en 3-0 ledning innan Morgan Whittaker satte in reduceringsmålet i den 77:e matchminuten.
I kvartsfinal mötte man Everton borta på Goodison Park. Då visade tavlan ännu 0-0 efter 84 minuter men sedan satte Ilkay Gundogan 1-0 och sex minuter senare fastställde Kevin de Bruyne slutreslutatet 2-0. Man har endast släppt in två mål i säsongens upplaga av FA-Cupen.

I ligan är Manchester City på första plats med hela elva poäng ner till tvåan Manchester United, trots att man förlorade hemma mot Leeds med 2-1 förra helgen. I Champions League är City, precis som Chelsea, klara för semifinal efter att ha besegrat Borussia Dortmund med sammanlagt 4-2, nu väntar Paris Saint-Germain för Manchester-klubbens del.

Sergio Aguero missade onsdagens match mot Dortmund på grund av en krockskada, han har inte tränat med laget sedan dess och han missar troligtvis matchen mot Chelsea.

Förväntade startelvor:

Chelsea:
 Kepa, Azpilicueta, Rudiger, Christensen, James, Jorginho, Kante, Alonso, Mount, Werner, Havertz

Manchester City: Ederson, Walker, Dias, Laporte, Cancelo, Rodri, Gundogan, De Bruyne, Mahrez, Jesus, Foden

Förväntad matchbild: Efter förlusten mot Manchester United vann Manchester City sex raka matcher före man åkte på förlust mot Leeds förra helgen, som även spelade med tio spelare hela andra halvlek. Det visar alltså att Manchester City inte är helt ostoppbara och trots att Pep Guardiola vunnit sina senaste fyra matcher av fem mot Tuchel ska vi inte glömma att Chelsea sett ut som ett helt annat lag under Tuchels ledning och man tog lärdom av WBA-förlusten med en storseger över Crystal Palace och man slog även ut Porto ur CL. Jämn match på kommande!

Speltips: 2-1 Manchester City.

Avspark: Lördag 17.4 kl. 18:30, matchen sänds på V Sport Premium och Viaplay.
Spelplats: Wembley Stadium
Domare: Mike Dean
VAR: Peter Bankes