Inför: FC Porto - Manchester United
Höj dig. Höj er.

Inför: FC Porto - Manchester United

Säsongens första ödesvecka fortskrider med en resa till den iberiska halvöns stora hamnstad. Där skall Diogo Dalot förenas med sin moderklubb, Manchester United högst eventuellt göra mål och vinna en fotbollsmatch och Erik ten Hag försöka rädda sitt jobb. Muntert!

Manchester United
Jag tror att de flesta som läser detta har en egen uppfattning om läget i Manchester United. Låt oss istället därför bara gå igenom förutsättningarna och gå vidare med våra liv. Det är bara Leny Yoro och Luke Shaw som är kvar som långtidsskadade, men verkar ännu för tidigt för Tyrell Malacia att faktiskt göra matchminuter. Kobbie Mainoo har tränat som vanligt efter att ha blivit utbytt i helgen, men Mason Mounts huvudskada gör att han inte reser med till Portugal. Hans ersättare i matchtruppen heter Dan Gore och hade kanske under normala omständigheter kunnat få några minuter. Nu får vi se.

Min startelva (4-2-3-1): Onana - Mazraoui, Maguire, Martinez, Dalot - Ugarte, Casemiro - Amad, Bruno, Rashford - Højlund

Solidifiera mittfältet, balansera upp laget och spela den mest hungriga målskytten vi har. Det är egentligen såklart mycket svårare än så och jag har faktiskt ingen aning vad som försiggår i tränarstabens kollektiva och individuella huvuden till den här matchen. Men så tänker jag i alla fall, även om jag egentligen tycker att många av spelarna bör och förtjänar att bänkas. 

Porto
Stora, starka FC Porto torskade faktiskt mot Bodö/Glimt i EL-premiären. Det var förvisso på bortaplan, och förvisso inledde båda nyförvärven Samu Omorodion och svenske Deniz Gül sin europeiska målskörd. I ligan placerar man sig mellerst av de tre stora på en andraplats, tre poäng efter suveränen Sporting. Nya tränaren Vitor Bruno har alltså fått en rätt hyfsad start på säsongen och har en stark trupp att jobba med. Till just denna drabbning fattas Arsenal-lånet Fabio Vieira och vänsterbacken Zaidu Sanusi. 

Det är ett sedvanligt namnstarkt Porto, från president Andre Villas-Boas ner till den beryktade landslagsmålvakten Diogo Costa. Kanske är detta den på förhand tuffaste gruppspelsmatchen vi får i Europa League, så givetvis kommer den vid det värsta möjliga tillfället. 

Trolig startelva (4-3-3): Costa - Joao Mario, Perez, Pedro, Moura - Gonzalez, Varela, Eustaquio - Pepê, Omorodion, Galeno

Tre snackisar inför matchen

Hur blir det nu?
Att säga att Erik ten Hag är under press är att uttrycka sig milt sagt milt. Gängse uppfattning är att det här kan vara hans sista vecka i Manchester United. Det leder såklart till en mängd frågor, men de viktigaste här och nu rör väl ändå det som händer på planen. Blir det ens någon skillnad mot hur säsongen hittills sett ut? Kommer Ten Hag tumma på sin enligt utsago enorma envishet och ändra något i matchplanen? Lyckas han motivera spelarna nog att stå upp i motvind och mot alla odds ändra sin egen framtid? Vi kommer nog att komma väldigt nära svaren ganska omgående efter avspark på Dragao imorgon. 

Är det så fel att jag vill sparka dig?
På tal om spelarna. Vi har ju dessvärre varit i en sådan här situation en hel del gånger de senaste åren, där ”the writing has been on the wall” för en tränare och spelarna ryktats ha gett upp. Det har lett till återupprepade diskussioner om ett överpotent spelarstyre, där spelarna kallats saker i stil med ”överbetalda divor utan vinnarinstinkt” och blivit anklagade för att ”svika sin klubb och sin tränare”.  Det känns väldigt förenklande att professionella idrottare bara skulle ge upp och inte ge allt för att man inte kommer överens med sin tränare. Däremot är det nog desto vanligare att spelare, när man ser att en spelplan och/eller ett ledarskap inte fungerar, börjar ifrågasätta sin tränare. Men om vi som bevakare ser skillnaden, och nästan en hel världsomfattande supporterskara vill se en tränare utbytt, är det då så märkligt om spelarna också börjar tvivla? Snarare tvärtom, väl? Och tvivel är bland det farligaste du kan ha med dig in på en fotbollsplan. Det här går rakt in i ovan beskrivna frågeställningar, och den kanske viktigaste av de för Erik ten Hag är om han kan stilla i första hand sina spelares tvivel. 

Vad krävs egentligen?
Inte för att United skall bli bra igen. Den frågan har vi ställt oss svarslösa till för många gånger. Men för att gå vidare i Europa League. Det är fortfarande ganska svårt att veta, men känslan är som sagt att den här matchen är den på förhand absolut svåraste - och vad innebär då det? Det är klart att vi egentligen ”är Manchester United” och ”ska vinna varje match” men nu är ju inte riktigt läget så. Så vad är då viktigast i det här nya formatet, att ta poäng mot de förväntade topplagen eller bara slå de man ska slå? Ni kanske anar var jag är påväg. Det är för Erik ten Hag ett hopplöst resultat att förlora i Porto, men för Uniteds Europa League-säsong är det kanske inte det värsta som kan hända. 

Tips: 1-1 (Galeno, Fernandes)
Arena, datum, och matchstart: Estadio do Dragao, 3:e oktober, 21:00
Turnering: Europa League, omgång 2
Stream: Disney+

GGMU

Tim Norinder Nordin2024-10-03 08:31:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham