2023-01-07 16:00

Fleetwood - QPR

Inför Fleetwood Town-QPR (FA-cupen, 3:e omgången)

Inför Fleetwood Town-QPR (FA-cupen, 3:e omgången)

FA-cupen är framme vid 3:e omgången. Det är nu som lagen från de 2 högsta divisionerna kliver in i världens äldsta fotbollsturnering. QPR lottades till bortamatch mot Fleetwood Town


Det är 142:a gången som FA-cupen spelas. 418 lag började kvala i augusti och medan en del har fått kliva av efter hand har andra lag högre upp i seriesystemet tillkommit och nu återstår det 64 lag som tävlar om att få lyfta bucklan på Wembley lördag den 3:e juni. QPR möter som sagt var Fleetwood Town.

Fleetwood ligger på västkusten uppe i Lancashire, ca 12 mil norr om Blackpool, i tätorten bor runt 25 000 invånare. Fiske är en stor inkomstkälla men den största arbetsgivaren i staden är Lofthouse of Fleetwood som ligger bakom Fisherman’s Friend. 

Det har spelats organiserad  fotboll i staden sedan 1908, “dagens” klubb är den fjärde inkarnationen och grundades 1997 som Fleetwood Wanderers. 2002 bytte dom namn till Fleetwood Town och två år senare tog affärsmannen Andy Pilley över klubben. Då låg “The fishermen” eller “Cod Army” som laget kallas i 10:e nivån i seriesystemet och med hjälp av Pilleys pengar började resan uppåt. 07/08 gick man upp i Conference North och säsongen 11/12 gick man för första gången upp i Football League. En stor del i avancemanget hade skyttekungen, en viss Jamie Vardy, som gjorde 34 mål på 42 matcher innan han såldes till Leicester för 1,7 m pund. Säsongen 13/14 gick dom upp till League One efter ha besegrat Burton Albion i play-off finalen på Wembley. Där har dom som bäst nått 4:e plats säsongen 16/17. 

Hemmaplanen heter Highbury Stadium (inte att förväxla med Arsenals gamla arena där vi spelade Uefa-cupen en gång i tiden) och har byggts om allt eftersom klubben avancerat i divisionerna, den tar i dagsläget 5327 åskådare och är den minsta arenan i League One

Dom har tagit sig till den här matchen genom att vinna mot två Non League lag, först hemma mot Oxford City med 3-1 och sedan borta mot Ebbsfleet Utd med 1-0. Detta blir 6:e gången dom spelar tredje omgången av FA-cupen och dom har aldrig tagit sig längre.


QPR gjorde en bra match mot Sheffield Utd men fick nöja sig med 1 poäng efter att gästerna kvitterat på tilläggstid. Nu väntar cup-match på bortaplan. Alla vet väl att QPR inte är ett cup-lag. Det är bara 35% av gångerna vi har överlevt 3:e omgången och vi har bara vunnit 6 av de senaste 28 FA-cup matcherna, 3 av dom via omspel. Förra säsongen slog vi Rotherham på straffar i 3:e omgången och förlorade med 2-0 mot Peterborough borta i 4:e omgången.

Rob Dickie har mött Fleetwood ett flertal gånger och säger i en intervju med officiella hemsidan att han vet vad som väntar:”Fleetwood blir en svår match, jag har spelat där ett antal gånger och det är ingen lätt uppgift. Jag har fått några bra resultat där men dom har inte kommit lättvindigt. Det kommer att bli strid men vi ska åka dit med en positiv inställning och försöka få med oss lite medvind som vi kan använda i ligan. Alla vill vi gå så långt som möjligt i cupen, det är en chans att visa upp oss för vår nya manager. Han har kommit med klarhet till gruppen och vi trivs väldigt bra med honom”

Neil Critchley hoppas få klartecken från läkarteamet att kunna ta med Stefan Johansen  i truppen, Jake Clarke-Salter har varit sjuk ett tag men har tränat för fullt och är spelbar, Leon Balogun är fortfarande skadad. Iom att Macauley Bonne har lämnat klubben har forwardssidan tunnats ut ytterligare och Sinclair Armstrong torde få en plats i truppen iaf. 

Det är en svår balansgång när det gäller att vila spelare eller inte i cuperna. Jag kan tänka mig att Critchley vill rotera lite i laget ändå för att bilda sig en bättre uppfattning vad han har att tillgå. Samtidigt är det en hel vecka till nästa match så spelarna borde inte bli så slitna. Å andra sidan vore det ju typiskt att få tex Willock långtidsskadad i en cup-match mot ett mittenlag i League One, ja du ser ju, inte lätt att veta vilken strategi man ska använda. Det kommer nog att bli diskussioner hur än Critchley väljer sitt lag.

Huvuddomare är Stephen Martin från Beverley Hills, assisterande domare är Paul Stonier och Matthew McGrath. Martin har dömt 17 matcher den här säsongen och delat ut 71 gula och 2 röda kort. 
Avspark kl. 16:00 och matchen verkar visas på Viaplay, inga cup-matcher visas på QPR+. Är det oavgjort efter 90 minuter väntar omspel, de två senaste säsongerna har matcherna avgjorts på en och samma kväll pga svårigheter med spelscheman i Covid-19 tider, men nu är vi tillbaka med omspel igen. VAR används i de matcher som PL-lagen spelar på hemmaplan och den 4:e omgången är schemalagd om 3 veckor (sista helgen i januari). Come On U R’s!


UR ARKIVET: Minns tillbaka mot en speciell straffsparksläggning i engelska cupsammanhang för QPR
 

Jörgen Tjärnström2023-01-06 19:10:00
Author

Fler artiklar om QPR