Inför: Leicester City - Chelsea
Är gräset grönare på den andra sidan?

Inför: Leicester City - Chelsea

Formsvagt möter formstarkt. Det är förutsättningarna när Chelsea reser norrut till King Power Stadium i ett möte mot Leicester City.

Leicester:

Brendan Rodgers har verkligen fått fart på Leicester igen sedan han tog över klubben i februari 2019. Den tidigare Liverpool- och Celtictränaren var så när att leda tillbaka klubben till Champions League förra säsongen men förlorade snöpligt mot Manchester United i en direkt avgörande match om fjärdeplaceringen i seriens sista omgång. 

Tuff avslutning på säsongen för Leicester men “what doesn’t kill you make you stronger” brukar det heta och det går verkligen att applicera på Leicester.
Klubben som på pappret bör kämpa för en sjunde- eller åttondeplacering parkerar för närvarande på en tredjeplats i tabellen, endast två poäng bakom serieledande Manchester United. 

Tabellplaceringen, när nästan halva säsongen är spelad, gör Leicester rätt att drömma om att återupprepa succén från 2015/16 då man mot alla odds gick hela vägen och knep Premier League-bucklan framför förhandsfavoriterna de båda Manchesterklubbarna, Arsenal och Chelsea ska tilläggas. Men vi vet ju alla hur illa det slutade för de kungsblå det året.

Framgångsreceptet i år stavas återigen naturligtvis Jamie Vardy, bland andra. Den nyss fyllda 34-åringen fortsätter att ösa in mål i Englands högsta serie och noterats för elva fullträffar på 17 matcher. Han gör mycket rätt, anfallaren. Och man tar ju bara för givet nu för tiden att Vardy kommer vara med och slåss om skytteligatiteln. Man ska dock inte glömma lagkamraterna bakom honom som möjliggör fullträffarna. Harvey Barnes, som visat sin potential tidigare säsonger, har verkligen blommat ut och en frisk James Maddison är en av ligans bästa spelfördelare. 

Leicester kommer även från en trivsam period i ligaspelet. Laget har på de fem senaste matcherna vunnit två, kryssat lika många och förlorat en match. Senast spelade man mot ett bra Southampton som man relativt bekvämt städade undan med två mål mot noll efter pytsar från just nämnda Barnes och Maddison. Jamie Vardy, som missade ett jätteläge i inledningen av den matchen, blev tvungen att lämna planen i ett senare skede på grund av skada. Engelsmannen rapporteras dock komma till spel i matchen mot Chelsea. 

Annars tvingas belgaren Dennis Praet se på från sjukstugan på grund av skada. Däremot är högerbacken Ricardo Pereira äntligen tillbaka för Leicesters del. Portugisen, som absolut kan nämnas som en av ligans bästa högerbackar, var tillbaka från en långtidsskada i början av december men skadade sig på nytt i Europa League-mötet mot Zorya Luhansk. En skada han nu ska ha rehabiliterat bort. Jag tror däremot inte att 27-åringen är redo att starta. I övrigt lär Leicester ställa upp med starkast möjliga elva.

Möjlig startelva: Schmeichel; Castagne, Fofana, Evans, Justin; Ndidi, Tielemans; Albrighton, Maddison, Barnes; Vardy.

Chelsea:

Kritiken mot Frank Lampard har vuxit sig stark den senaste månaden. Det är många som har ifrågasatt hans kompetens att leda Chelsea in i en ny storhetstid. Många argumenterar för att 42-åringen är alldeles för oprövad i relation till hur stor Chelsea är som klubb. Så kan det absolut vara, men framför allt så är det nog så. Lampard har innan han tog över som ny tränare för Chelsea endast haft samma roll i Championshipklubben Derby som han ledde till en final i playoff till Premier League. Utöver det är det blankt. 

Tiden får och kommer utvisa om Lampard är rätt man för jobbet. Jag har däremot inte dömt ut honom ännu och tror att han är kompetent nog att utveckla både sig själv och Chelsea dit klubben hör hemma. Det är däremot inte alldeles självklart att tiden som krävs för att göra just det finns i en klubb som Chelsea som i princip behöver vinna en titel varje säsong. Men som sagt: Tiden får utvisa. Det har däremot bubblat upp flera rykten i media om potentiella ersättare där bland andra Brendan Rodgers rapporterats varit mycket sugen på arbetet. Så den här matchen kanske är ett utmärkt tillfälle att knäppa kritikerna på näsan och visa att gräset kanske inte alltid är grönare på den andra sidan? 

Varför har den här kritiken uppstått då? Jo. Chelsea har genomfört en rejäl kräftgång i ligan och har bara två vinster på de sju senaste matcherna där resultaten verkligen speglat prestationen på planen. Jag tyckte att man började kunna se en röd tråd i Frank Lampards spelidé runt mitten av november. Att man vill spela genom kanterna där Reece James och Ben Chilwell är högst involverade. Det funkade och Chelsea målades där och då upp som en av favoriterna att ta hem hela ligan. Sedan slutade det att fungera och det ser väldigt tröttsamt ut när Chelsea försöker ta poäng i ligaspelet. 

Många hävdar att frejdigt spelande Leeds, som Chelsea besegrade på The Bridge inför 2000 åskådare den 5 december, tog musten ur spelarna. Det kan absolut vara så. Jag tror däremot att den formsvacka Chelsea just nu befinner sig i sträcker sig längre tillbaka. Jag vill minnas att Jorginho påpekade under försäsongslägret 2019, Lampards första, att han aldrig tränat så hårt i sin karriär tidigare. Det var dubbla träningspass om dagen med hög intensitet. Det är krävande. Frank Lampard har ett förflutet som en riktigt grovjobbare på fotbollsplanen och självklart kommer det att spegla sig i vad han vill få ut av sina spelare. Det är något han även varit inne på när han förklarat hur han vill att Chelsea ska spela fotboll. Spelarna ska uttrycka sig på planen och spela hög intensitet och energi.

Då kanske det inte är så märkligt att det ‘kanske’ nådde kulmen i matchen mot Leeds. Den typ av fotboll, en skadedrabbad trupp och ett komprimerat spelschema både i England och i Champions League. Spelarna har aldrig någonsin tidigare spelat så här många matcher under en så kort tidsperiod. Så. Det är antingen ett tröttkört Chelsea ‘eller’ ett tröttkört Chelsea som befinner sig i en djup formsvacka.

De kungsblå kommer däremot från en ligavinst i slaget om västra London mot Fulham i söndags. Men det var en vinst som satt långt inne. Det krävdes ett rött kort för Fulhamspelaren Antonee Robinson i första halvlek och ett sent segermål från Mason Mount. Trots tre färska poäng in på kontot var känslan dock att kritikerna höjde sina röster ännu mer än att sänka dom. Det var verkligen inget skönspel från Chelseas sida. Gör Chelsea en liknande mot ett bra Leicester blir det nog ett par mål bakåt och noll framåt. 

Spanar vi på skadeläget reser Chelsea till Leicester med en nästintill skadefri trupp. Frank Lampard berättade på presskonferensen inför matchen att N'Golo Kanté missar matchen på grund av en skada i baksida lår. Det kan däremot bli en del rotationer sedan mötet mot Fulham, och framför allt i backlinjen. Jag tror att Rüdiger och Azpilicueta kommer få lämna plats åt Kurt Zouma och James. Annars tror jag att det blir rätt lika från Fulham. Callum Hudson-Odoi fick däremot mycket beröm för sitt inhopp och kan vara aktuell istället för formsvaga Christian Pulisic. Bli inte förvånade om det blir så. 

Möjlig startelva: Mendy; James, Thiago Silva, Kurt Zouma, Chilwell; Jorginho, Kovacic, Mount; Ziyech, Giroud, Pulisic.

Matchen visas på Viasat Sport Premium och Viaplay med start klockan 21.15. 

William Sjögren@Wsjogren962021-01-18 20:00:00
Author

Fler artiklar om Chelsea