Kenilworth Road, 2022-03-13 13:00

Luton - QPR

Inför Luton-QPR

Inför Luton-QPR

Viktiga poäng i kampen om en kvalplats står på spel.

QPR gör på söndagen den korta resan till Luton där tabellsexan Luton står som värd på Kenilworth Road. Om någon i början av säsongen hade sagt att vinnaren i denna match skulle ta klivet upp på fjärde plats i tabellen så hade troligen fotbollskunnandet till viss del ifrågasatts.

Luton gör sin tredje raka säsong i Championship efter att ha haft det tufft under drygt tio år under andra halvan av 00-talet och 10-talets första hälft. Det var en period kantade av sportsliga och ekonomiska problem när man åkte ur tre säsonger i rad - från Championship till Conference/National League - och var nära att försvinna som klubb. Det tog sedan fem år och tre missade kval att komma tillbaka till Football League. Väl tillbaka stabiliserade man sig i League Two under tre säsonger innan man säsongen 17/18 slutade tvåa och flyttades upp i League One. Som nykomlingar vann man serien och tolv år efter att man åkt ur Championship var man tillbaks.

Managern Nathan Jones kom till klubben första gången i januari 2016. Han stannade i tre år innan han lämnade för att ta över Stoke. Det blev dock bara 11 månader där och i maj 2020 var Jones tillbaka i Luton, som då låg i botten av Championship. Han lyckades rädda laget kvar och förra säsongen slutade man på tolfte plats i tabellen.

Innevarande säsong har gått över förväntan och laget har hållit till på övre halvan under säsongen och efter ett starkt februari, där man bland annat vann mot West Bromwich på hemmaplan är laget nu uppe på sjätteplats efter att i tisdags vunnit borta mot Coventry med 1-0. Man tog sig sig även till femte omgången av FA-cupen där man förlorade mot ett blåklätt lag hemmanhörandes i Fulham med 2-3.

Man har spelat i hop 57 poäng på 35 matcher så här långt och målskillnaden är 48-39. Detta kan jämföras med QPR som har en poäng mindre på lika många matcher och 50-41. Framåt är det Elijah Adebayo med tretton mål och Harry Cornick med tio som toppar den interna skytteligan.

QPR har trots en vikande form med bara en vinst på de sju senaste matcherna hållit sig kvar runt kvalstrecket i den jämna tabellen. Skall man knipa en kvalplats måste man dock bryta den negativa trenden man hamnat i.

Mark Warburton var för ovanlighetens skull riktigt förbannad i media efter förra lördagens förlust hemma mot Cardiff och sade att man spelade stora delar av andra halvlek som om det vore en Testimonialmatch.

Nu har man haft en vecka utan match tisdag eller onsdag och har då kunnat träna och fokusera på detaljer i spelet på ett annat sätt. När det gäller tillgång på spelare så har det berkräftats att man får klara sig utan Seny Dieng i minst en månad på grund av den skada han ådrog sig mot Blackburn. David Marshall kommer därmed att få fortsätta mellan stolparna. På plussidan så är Stefan Johansen och Charlie Austin tillbaka i träning efter att ha varit sjuka och bägge är med i bruttotruppen. Lyndon Dykes har tränat de senaste dagarna, men det är fortfarande osäkert om han kan spela mot Luton. Man får klara sig utan Dion Sanderson ytterligare en match, då han är avstängd.

Matchen börjar klockan 13.00 och då den visas på Viaplay så finns det bara radiosändning tillgänglig via QPR+.

Simon Ståål2022-03-12 22:01:40

Fler artiklar om QPR