Inför: Manchester United – Brighton & Hove Albion
Kommer Bruno igång igen mot Potters Brighton?

Inför: Manchester United – Brighton & Hove Albion

Det gäller för Manchester United att glömma bort torsken senast mot Southampton när ett annat formstark lag kommer på besök. Graham Potters Seagulls kommer med vind under vingarna och Rangnick måste få in mentaliteten i United spelarna om det ska bli tre poäng.

Manchester United:

Tre raka 1-1 matcher och matchen mot Southampton utspelade sig likt de tidigare. United tog ledningen i första halvlek men tappar alla sina fotbollsförmågor i andra halvlek. Om United ska försöka hålla chansen om topp fyra levande krävs det inget annat än en vinst imorgon, då ett tufft spelschema väntar över horisonten.

Senast lagen möttes vann United 2-1 efter en typisk Solskjaer vändning där man dominerade i andra halvlek efter en dålig första halvlek. Om det ska bli en vinst mot Brighton krävs det att United kan fullfölja en match och ta vara på sina chanser. I de senaste tre matcherna har man haft 64 skott på mål men enbart gjort tre mål. United har förlitat sig på de individuella prestationerna av Jadon Sancho och Paul Pogba som har varit ljusglimtarna i ett annars blekt United.

På skadefronten är Eric Bailly och Nemanja Matic fortfarande otillgängliga för spel. Fred är tillbaka efter att ha varit positiv med Covid-19. Edinson Cavani har fortfarande problem med ljumsken. 

Min startelva (4-2-3-1):
De gea, Dalot, Varane, Lindelöf, Telles, McTominay, Pogba, Sancho, Fernandes, Lingard, Elanga

Motivering:
Vad mer ska man skriva om Harry Maguire? Det är tydligt att han inte håller United klass och bör inte vara med. I anfallet hade jag velat se Elanga på topp för i nuläget är Ronaldo iskall och känns ointresserad på planen. Det gäller för Ronaldo att följa upp orden utanför planen med bra prestationer. Rashford har börjat att komma igång lite men han tappade positionsspelet helt mot Southampton då Stuart Armstrong kom helt fri flera gånger. Mot Brighton som är ett spelande lag behöver vi löpvilliga spelare och därför tror jag Lingard är bättre lämpad för uppgiften. Hans ambitioner i United kan diskuteras men i nuläget behöver vi bästa möjliga elvan på planen som kan genomför Rangnicks taktik. Därför tar jag också Alex Telles före Luke Shaw, som likt Rashford var ur position flera gånger. Han har upphävt offsiden vid flera tillfällen och givit motståndarna gratis lägen. Sker det mot Brighton som kan skapa många chanser snabbt lär det bli problem.

Brighton & Hove Albion

Brightons säsong har dominerats av kryss på resultattavlan. Framtill vinsten mot Watford spelade Brighton 1-1 i tre raka matcher. 2-0 vinsten tog Seagulls upp på en nionde plats och bröt deras långa längd av lika spelade matcher. Matchen kommer att få en speciell betydelse för Graham Potter som gör sin 100:nde match för klubben. För att fira det kommer han säkert vilja vinna över United på Old Trafford, något som Brighton aldrig har gjort de 13 gånger lagen har mötts. United har dock vunnit de senaste fem mötena, men historien talar för Potter. Tre av fyra tränare som hade sin 100:nde match mot just United lyckades att ta tre poäng. Dessa var Steve McClaren (2004), Roy Hodgson (2009) och Mick McCarthy (2011).

På skadelistan för Brighton är Enock Mwepu och och Jeremy Sarmiento båda otillgängliga. En som United behöver hålla koll på är Neal Maupay som också vill skriva in sig i historieböckerna. Ett mål mot United skulle göra honom till Brighton främsta Premier League målskytt genom tiderna, då han är lika i nuläget med Glenn Murray med 26 baljor.

Trolig startelva (3-1-4-2):
Sanchez, Webster, Veltman, Dunk, Lallana, Lamptey, Gross, Moder, Cucurella, Maupay, Welbeck

Tre snackisar inför matchen:

1: Kan vi bryta den dåliga spiralen?

Spelmässigt har det stundtals sett riktigt bra ut. Första halvlek mot Southampton såg lovande ut i spelet. Pogba, McTominay, Sancho och Rashford alla verkade pigga. Detta ändrades helt sen till andra halvlek som att luften bara gick ur spelarna. Det gäller att fullfölja matchen och att någon visar mentalitet. De gea har gjort det hela säsongen så förhoppningsvis följer resten med honom. Det räcker inte att en gör det utan hela kollektivet måste ta ansvar nu.

2: Vad behöver förändrats?
Främst måste man kunna försvara i 90 minuter. Det har minskats med insläppta mål under Rangnick, då United har släppt in tio mål på 13 matcher. Under Solskjaers sista 12 matcher släpptes det in 24 mål. Det har varit en dålig defensiv aktion som har kostat oss viktiga vinster. Problemet i sig ligger i mittfältet som ger inget stöd till försvaret som förväntas lösa det helt. McTominay och Pogba båda vill vara offensiva vilket lämnar massor av utrymme för motståndarna. Rangnick får bara sätta McTominay som en ensam defensiv mittfältare för att förhindra detta. Ineffektiviteten framåt har också varit det som kostat United. Istället för att gå in till halvtid med en tremålsledning ger man hopp till motståndarna. United behöver med andra ord kunna knyta säcken.

3: Är Rangnick rätt man för jobbet?
Jag har börjat fundera om tysken verkligen kommer att kunna lösa den nuvarande situationen. Han har haft framgångar förr som tränare men känns bäst lämpad i en sportchefsroll. Samtidigt kan han inte klandras helt för nederlagen. United borde enligt siffrorna vinna matcherna men det är individuella misstag som kostar oss poäng. Det Rangnick behöver göra att våga ta bytena när de behövs. Håller inte Ronaldo i nuläget ska han inte spela. Tysken ställer uppenbarligen krav men hur detta syns på planen är värt att hålla ett extra öga på.

Tips: 1-0 (Sancho)

Arena, datum, matchstart: Old Trafford, 15/2, 21.15
Turnering: Premier League
Stream: Viasat premium eller Viaplay

GGMU

Eric Länje2022-02-14 20:52:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham