2020-06-20 16:00

QPR - Barnsley

Inför: QPR-Barnsley

Liga efter liga startar om efter Corona-pandemin. När EFL Championship nu också startar om tar QPR emot tabelljumbon Barnsley hemma på KPF Stadium

Den 13 mars kom beskedet att all professionell fotboll i England stoppats pga Corona-utbrottet. Nu, drygt 3 månader senare, ska vi slutföra säsongen 19/20 med 9 matcher inom loppet av lite drygt 4 veckor.

Senaste omgången
Det sista som hände innan uppehållet var att QPR lyckades vända underläge med 1-0 och vinna den på förhand svåra bortamatchen mot Preston efter 3 mål i den andra halvleken. Första halvlek dominerades av Preston som kunde ta ledningen i den 19.e minuten på en straff sedan Marc Pugh fällt en motståndare i straffområdet. Liam Kelly var mycket nära att rädda den men nådde inte riktigt ända fram. Laget tog ett rejält snack i halvtidsvilan och Mark Warburton gjorde ett dubbelbyte där Marc Pugh och Dominic Ball ersattes av Ilias Chair och Luke Amos. Om det var snacket eller bytena eller båda delarna som föll väl ut är oklart, men andra halvlek blev betydligt bättre.

Grant Hall skarvade in kvitteringen en dryg kvart in på halvleken men bara 5 minuter senare fick Geoff Cameron sitt andra gula kort och visades ut. Han är därför avstängd på lördag. Där och då trodde jag att R´s skulle slå vakt om den poäng man hade, men så blev inte fallet. Preston hade en nick i ribban innan Ryan Manning i den 78:e minuten drog på ett vänsterskott från straffområdesgränsen som gick i mål via ribban. Ebere Eze avgjorde definitivt matchen i 84:e minuten när han läckert curlade in bollen i målvaktens vänstra gavel. Det var härligt att se glädjen efter slutsignalen där bl.a. en euforisk Joe Lumley brottade ner Ebere Eze på gräsmattan. Efteråt sa Mark Warburton att vi hade tur som bara låg under med ett mål i paus. Han kände att det krävdes förändringar och bytena blev lyckosamma. Vi gjorde 3 mål och tog 3 välförtjänta poäng

R´s kommer till lördagens fajt med 6 matcher i rad utan förlust vilket är den längsta förlustfria sviten sedan säsongen 13/14. Vi ligger på 13:e plats i tabellen med 50 poäng och det är nu 11 poäng till nedflyttningsstrecket och bara 6 poäng upp till kvalplats. Dom 5 senaste säsongerna har det krävts ett snitt på nästan 76 poäng för den sista kvalplatsen vilket skulle innebära att vi måste ta 25 p på dom 9 matcher som återstår. Ganska orimligt, men jag har gärna fel den här gången. En plats på den övre halvan skulle vara en riktigt bra prestation tycker jag

Motståndarna
Barnsley har åkt jojo mellan League One och Championship de senaste 6 säsongerna. Förra säsongen slutade man 2:a i League One, 3 poäng efter Luton. Inför den här säsongen tippades laget i botten igen och så här långt stämmer tipsen bra. Efter 37 omgångar har man tagit 34 poäng och ligger sist i tabellen med 7 poäng upp till ”säker mark”.

Man hade en bra andra halva av februari där man tog 3 segrar i rad mot Fulham, Middlesbrough och Hull, men förlorade dom två sista matcherna före uppehållet, mot Reading och Cardiff. Båda matcherna har förlorades med 2-0.

Manager för Barnsley är den 42-åriga österrikaren Gerhard Struber och han verkar vilja spela 4-3-1-2, alternativt 4-4-2 med bred mittfältsdiamant. Barnsley har gjort 42 mål, bara Wigan och Middlesbrough har gjort färre. Den interna skytteligan leds av Cauley Woodrow på 15 mål och hans anfallskompis Conor Chaplin har gjort 13. Chaplin gjorde hattrick i hemmamatchen mot R´s så förhoppningsvis har vi bättre koll på honom den här gången.

Båda lagen har mött PL-motstånd i uppladdningen. QPR har förlorat med 4-1 mot West Ham och 7-1 mot Chelsea medan Barnsley vann på bortaplan mot Sheffield Utd med 2-0

Inbördes möten
Under 2000-talet har lagen mötts 25 gånger i seriesammanhang och QPR har bra statistik mot Barnsley. Det har blivit 14 vinster, 5 oavgjorda matcher och 6 förluster. Värt att notera är att samtliga förluster har kommit på bortaplan där R´s bara har 3 segrar på dom 13 senaste besöken. En av dom förlusterna kom när lagen möttes i mitten av december. En av säsongens absolut sämsta insatser och Barnsley vann med 5-3

Matchens domare
Matchen döms av Andy Davies från Hampshire. Han har dömt två matcher med QPR under säsongen; Ligacupmatchen mot Bristol City i augusti som vanns på straffar och hemmamatchen mot Preston i början av december som vanns med 2-0. Detta blir hans 23:e match i Championship under säsongen och han har hittills delat ut 76 gula kort, 3 röda kort och och dömt 6 straffar.

Avspark kl.16.00 (svensk tid) och du kan se matchen med QPR + Pass. Come On U R´s!