2023-05-08 16:00

QPR - Bristol City

Inför QPR-Bristol City

Inför QPR-Bristol City

QPR lyckades greja nytt kontrakt i chippen genom att vinna bortamatchen mot Stoke. Nu väntar säsongens sista match, hemma på Loftus Road mot Bristol City


QPR spelar i Championship nästa säsong också. Det stod klart efter 1-0 borta mot Stoke i den näst sista omgången, målskytt var Albert Adomah. Nu är vi framme vid säsongens sista match och jag tänkte försöka mig på en liten sammanfattning av säsongen 2022/23. 5 matcher mot lite svagare motstånd på försäsongen gav 3 vinster och 2 kryss och i genrepet mot Crystal Palace blev det en klar förlust med 3-0. Inför premiären mot Blackburn skrev jag att jag förväntade mig höga berg och djupa dalar, jag kunde inte i min vildaste fantasi ana vad vi skulle få vara med om. 

Efter uddamålsförlust i premiären började vi klättra i tabellen. I början av oktober sparkade Wolves sin manager och ryktet sa att man ville värva Michael Beale från QPR. Den 20:e oktober, dagen efter att vi vann mot Cardiff med 3-0 och gick upp i serieledning, kom beskedet att Beale valt att tacka nej till Wolves, vilken hjälte! Han talade varmt om hur han uppskattade lojalitet och integritet och var tacksam mot klubben som gett honom hans första jobb som huvudansvarig. Där någonstans började raset och när VM-uppehållet kom 6 matcher senare låg vi 7:a. 

Under VM-uppehållet sparkade Rangers från Glasgow sin manager och längre än så räckte inte Beales lojalitet utan han drog norrut för att få chansen att bli näst bäst i Skotska ligan. 
QPR valde i det läget att satsa på Neil Critchley som hade gjort ett bra jobb med små resurser i Blackpool. Det blev 1 vinst och 5 oavgjorda på 12 matcher innan Critchley fick kicken den 19:e februari, då hade vi halkat ner till 17:e plats, men inte skulle vi väl behöva bli indragna i bottenstriden?...

Gareth Ainsworth fick jobbet som manager och började med två förluster innan vi vann hemma mot Watford med 1-0. Jubel och glädjescener, äntligen Jeff Beck i högtalarna igen, hade Ainsworth hittat nyckeln för att vända trenden? Svaret blev ett kraftigt NEJ! Omgången efter åkte vi nämligen på den största förlusten sedan WBA borta i augusti 2018. Blackpool som hade vunnit 1 match sedan november, körde över ett håglöst QPR i spillror med 6-1. När vi sedan förlorade mot Wigan gav jag slaget förlorat. Men Reading blev av med 6 poäng i början av april pga att man brutit mot FFP. Vi tog igen ett 2-0 underläge borta mot WBA till 2-2, lyckades på något sätt stjäla 3 poäng borta mot seriesegrarna Burnley och säkrade som sagt kontraktet i den senaste omgången via 1-0 borta mot ett svagt Stoke. Även om vi har tagit de poäng som krävdes för att klara kontraktet har spelet varit under all kritik stora delar av säsongen, mycket på grund av återkommande skador. Nu har vi ju en match kvar den här säsongen, men klubbledningen har verkligen ett tufft jobb framför sig för att vi ska kunna undvika en sån här situation nästa år.

Ainsworth har iaf börjat planera för nästa säsong och har några namn som han säger sig vara intresserad av. Han säger också att vi kan ta efter måndagens motståndare Bristol City som har skurit ner på kostnaderna de senaste åren och som han tycker har en bra blandning av spelare från akademin och mer erfarna spelare.

 “Jag har stor respekt för Nigel Pearson. Han är en bra kille. Han har ett bra lag som spelar bra fotboll. Jag har stor respekt för Nigel, men jag vill vinna mot honom på måndag. 
Spelarna är lättade. Vi vet att säsongen som helhet inte har varit tillräckligt bra, men det var roligt att se dom glada i lördags. Resultaten visar att vi inte har varit bra på hemmaplan, men jag hoppas att vi kan spela utan rädsla och ångest på måndag. Jag hoppas kunna ge lite speltid till några som inte har fått spela så mycket och jag vill kolla på några saker som jag inte har kunnat göra än. Vi kommer att gå för vinst på måndag och jag hoppas fansen får gå hem glada. Dom har haft ett helvete den här säsongen, det är jag fullt medveten om. Det har varit ett tufft år men QPR är kvar i Championship och det är huvudsaken”


Motståndarna
Bristol City hamnade på 17:e plats i chippen förra säsongen med 55 poäng. Dom gjorde flest mål av lagen utanför topp 6, men samtidigt var det bara Reading och Peterborough som släppte in fler mål. Den här säsongen har gått snäppet bättre. Dom ligger på 15:e plats just nu på 56 poäng, kan i teorin hamna mellan 14:e och 17:e plats, och lär hamna 14:e eller 15:e. Dom tappade kontakten med topp 6 efter 8 omgångar (mitten av september) och har sedan legat ganska stabilt just under mitten men på behörigt avstånd från nedflyttningsstrecket. 

Dom var ganska aktiva under januarifönstret gissningsvis för att skära i lönekostnaderna, det var betydligt fler som lämnade än som kom in. Dom sålde bl.a Daniel Bentley och Antoine Semenyo för totalt £12 m, fina pengar att handla för i sommar

April har varit en ganska tuff månad med matcher mot Middlesbrough, Sheffield Utd och nu senast mot Burnley, alla topp 4 i tabellen  plus Reading; Stoke, Watford och Rotherham. På dessa har dom tagit 8 poäng, så formen är inte helt usel. 

Manager är Nigel Pearson och han spelar 4-2-3-1 eller 3-4-1-2. Den interna skytteligan toppas av QPR-bekantingen Nahki Wells som har gjort 11 mål och 6 assist. 19-åriga offensiva mittfältaren Alex Scott blev utsedd till "Årets unga spelare” i chippen härom veckan och han har väckt intresse hos ett flertal PL-klubbar. Rob Atkinson och Ayman Benarous är skadade och man har också frågetecken för Kane Wilson och Anis Mehmeti

Detta blir det 32:a mötet i seriesammanhang under 2000-talet. QPR har 11 vinster, 12 förluster och 8 matcher har slutat oavgjort. QPR vann mötet på Ashton Gate i oktober med 2-1 efter två mål mitt i den första halvleken av Stefan Johansen och Tyler Roberts

Matchens domare
Huvuddomare är rutinerade Andy Woolmer från Northamptonshire, assisterande domare är Phil Dermott och Akll Howson. Woolmer har visat det gula kortet 112 ggr och det röda 5 ggr på 33 matcher. Avspark kl. 16:00 på måndag och det verkar bli gott om folk på Loftus Road. Vill du se matchen kan du göra det med QPR+, Come On U R’s!
 

Jörgen Tjärnström2023-05-06 17:46:59
Author

Fler artiklar om QPR