-

Inför: QPR-Bristol Rovers

Ett reservbetonat QPR ställs mot ett lag från League One som har en del att bevisa.

Det har blivit dags för andra omgången av ligacupen och QPR ställs mot ytterligare ett lag från League One efter att ha besegrat Peterborough i första omgången.

Motståndarna

Bristol Rovers har under större delen av sin existens fört en anonym tillvaro i ligan och man får gå tillbaka till de första åren av 90-talet för att senast hitta dem i nästhögsta serien. De åren lade följare av QPR märke till laget då några spelare med förflutet där plockades till W12 av dåvarande managern Gerry Francis. Francis började sina år som manager i Bristol Rovers innan han tog över QPR första gången. Bland de spelare som Francis tog till QPR märks Steve Yates, Devon White och nuvarande chefsscouten Gary Penrice.

En spelare som ständigt ryktades till QPR var anfallren Marcus Stewart. Någon flytt blev det dock inte och Stewart fortsatte i bland annat Huddersfield och Ipswich. Stewart är numera tillbaka på Memorial Stadium som assistent till managern Darrell Clarke. 40-årige Clarke spelade totalt över 400 ligamatcher för bland andra Mansfield och Hartlepool innan han hamnade i Conference hos Salisbury City 2007. Här blev han senare lagkapten och spelande manager.

Sommaren 2013 flyttade Clarke till Bristol Rovers, nu i League Two, som assistent till John Ward, men redan i mars 2014 fick han huvudansvaret för laget då Ward under en tuff säsong omplacerades till Director of Football. Rovers lyckades inte undvika nedflyttning till Conference, men efter att under sommaren bytt ut stora delar av truppen tog man sig tillbaka till League Two efter bara en säsong utanför Football League och en säsong senare var laget uppe i League One efter en tredjeplacering.

De två åren League One har laget lyckats bra och slutat på tioende och trettonde plats. Clarke har kontrakt till 2022 och har under sina år som tränare klarat FAs högst rankade tränarutbildning. Clarke förefaller vara en person som säger vad han tycker och tänker och i slutet av förra året gav han klubbens ledning en känga då han anser att de ligger 30 år efter i lönepolicy och infrastuktur.

Höstsäsongen har börjat motigt för klubben och man har varit inblandade i sex matcher som slutat med uddamålsvinster och i de fem första var resultatet 2-1. I ligan har man bara vunnit en av fyra matcher och Clarke var allt annat än nöjd efter 0-1 hemma mot Southend i lördags. Han anser att laget underpresterar och att spelarna måste höja sig markant mot QPR. Truppen bjuder inte på vidare många bekanta namn. Lagkaptenen Tom Lockyer har spelat i klubben sedan 2011 och har även gjort fyra A-landskamper för Wales. Mittbacken har spelat 238 matcher för klubben, vilket är en imponerande siffra för en spelare som fyller 24 senare i år.

Hemmalaget

QPR plockade sina första poäng i ligan efter 1-0 hemma mot Wigan i lördags. Man fick kämpa för poängen och manager Steve McClaren har under måndagen aviserat att han tänker lufta många av de spelare som inte fått så mycket speltid så här långt under säsongen. Mot Peterborough i första omgången ställde man upp med en ganska ordinarie uppställning och McClaren förklarar i dag att han gärna ser sitt lag ta sig förbi första omgången. Nu verkar dock huvudfokus ligga på lördagens svåra bortamöte mot Birmingham.

McClarens uttalande gör att det blir väldigt svårt att gissa sig till en startelva. Troligt är att Osman Kakay, som under dagen blivit uttagen i Sierra Leones landslagstrupp för första gången, ersätter Angel Rangel på högerbacken. I mittförsvaret hoppas man att Grant Hall skall kunna göra sin första match för säsongen och i övrigt kan många av de spelare som återfunnits på bänken de senaste matcherna nog räkna med spel från start. Även Pau Smyth sägs ligga bra till för en plats i startelvan, men det kan också vara så att han under morgondagen lånas ut till Portsmouth.

De positioner som känns mest ovissa är platsen i målet samt anfallet. Ger McClaren Joe Lumley, som höll nollan mot Wigan, 90 minuter eller ger man Michael Ingram chansen att få tillbaka lite självförtroende efter tretton insläppta mål på fyra matcher?

I anfallet är ett alternativ att ge matchträning till lånen Tomer Hemed och Nahki Wells. Bägge gjorde sin första tävlingsmatch för säsongen mot Wigan. Men man har också möjligheten att ge Conor Washington, Matt Smith eller Idrissa Sylla chansen från start.

Sammanfattning

Precis som i första omgången gäller att matchen avgörs på straffar om det är oavgjort efter 90 minuter. Vi kommer att få se ett reservbetonat QPR mot ett Bristol Rovers som är pressade att göra en bra insats. Det känns som att tillfälligheter kan avgöra vilket lag som går vidare till tredje omgången.

Simon Ståål2018-08-27 23:54:00
Author

Fler artiklar om QPR