2022-12-11 14:00

QPR - Burnley

Inför QPR-Burnley

Inför QPR-Burnley

VM-uppehållet i EFL Championship är över. QPR ställs inför en riktig utmaning i omstarten när serieledarna Burnley, som också är seriens formstarkaste och målfarligaste lag, gästar W12 på söndagen.


QPR förlorade med 2-0 på bortaplan mot Coventry i den sista matchen före uppehållet. Istället för att hänga på topplagen gick vi in i uppehållet som seriens formsvagaste lag efter 1 poäng och ett mål framåt på de sista 5 matcherna. Då var det dessutom lag på den nedersta tredjedelen av tabellen som stod för motståndet, bortsett från Norwich. Stefan Johansen, Taylor Roberts, Loke Amos och Leon Balogun saknades pga skador och Kenneth Paal och Tim Iroegbunam pga sjukdom, men det är bara den del av förklaringen. Det var rätt stökigt kring Michael Beale och att avsluta med 4 matcher på 10 dagar slet nog på en ganska tunn trupp. 

Under uppehållet har vi spelat en träningsmatch mot Livingston som just nu ligger på 4:e plats i den skotska ligan. Förutom VM-spelarna Chair och Dieng saknades Jordan Archer, Leon Balogun, Rob Dickie, Chris Willock, Stefan Johansen, Luke Amos och Taylor Roberts ur vad som skulle kunna kallas ordinarie manskap. Jag har ingen aning hur ordinarie lag Livingston mönstrade men R’s lyckades iaf vinna matchen med 2-1 efter mål av Sinclair Armstrong och Macauley Bonne. Att döma från rapporteringen och från sociala medier gjorde målvakten Murphy Mahoney en bra match liksom Elijah Dixon-Bonner och Tyler Richards som assisterade till båda målen.

 Paul Hall har tagit manager-rollen tills en permanent manager har anställts. Han säger att spelarna har visat en mental styrka efter det som hänt, hans företrädare har gjort ett bra arbete så han har en bra  grund att utgå ifrån. Han försöker pränta i spelarna att göra på samma sätt som dom gjort under säsongen, men hela tiden lite bättre. Han ser fram emot att få mäta sig med de bästa och eftersom det i dagsläget verkar vara Burnley ser han fram mot söndag.

Jimmy Dunne säger att sammanhållningen har blivit bättre efter att Michael Beale lämnade: “Som läget blev har vi fått göra en omstart och gruppen har blivit tightare. Vi har tränat bra, vi har full trupp och har en plan för matchen mot Burnley.” Om Beales avsked säger han: ” Ingen i klubben är bitter, vi är tacksamma för jobbet han gjorde och kunskapen han delade med sig av, många av oss har blivit bättre spelare. Sedan han försvann har Hall tagit över och det fungerar riktigt bra”

Inför omstarten är Ilias Chair fortfarande kvar i Qatar och dessutom finns det vissa frågetecken för Taylor Roberts och Stefan Johansen. Baserat på laget mot Livingston gissar jag att Paul Hall ställer upp så här: Dieng: Paal, Clarke-Salter, Dunne, Laird; Field, Dozzell, Iroegbunam; Willock, Richards; Armstrong

Motståndarna
Burnley är tillbaka i championship efter 6 säsonger i PL. Dom slutade på 18:e plats och hade bara 3 poäng upp till Leeds när tabellen summerades, en bedrövlig avslutning med endast 1 poäng på de 4 sista matcherna blev förödande. Nu har man byggt om laget en hel del och som ny manager har man anställt Vincent Kompany. Kvar från förra säsongen kan nämnas Josh Brownhill, Jay Rodriguez, Jack Cork, Connor Roberts, Charlie Taylor och Ashley Barnes. Lite anmärkningsvärt är det att Kompany har satt ihop en helt ny fyrbackslinje som inkluderar 2 lånespelare framför nya målvakten Arijanet Muric, men å andra sidan var ju Kompany en hyfsad försvarsspelare som aktiv så han vet nog vad han gör. 

Och efter en lite halvdan start med 6 poäng efter 5 matcher har vinsterna börjat komma och Burnley har tagit sig längst upp i tabellen med 41 poäng på 21 matcher. 40 gjorda mål är också mest av alla lag, det är bara Sheffield Utd, som har gjort 35, som är i närheten. I den senaste omgången blev det en klar seger med 3-0 hemma mot serie-trean Blackburn, ett riktigt styrkebesked.

Kompany spelar 4-2-3-1 eller 4-4-3. Den interna skytteligan leds av rutinerade Jay Rodriguez på 9 mål, men dom har 5 spelare som har gjort 4 mål eller fler så dom har många som kan göra mål i laget. Sista träningen innan uppehållet var första gången hela truppen var tillgänglig på träningsanläggningen så den enda som saknas på söndag är vänsteryttern Anass Zaroury som nöter den Marockanska bänken i Qatar tillsammans med Ilias Chair

Under 2000-talet har lagen mötts 22 gånger i seriesammanhang. QPR har 4 vinster, 6 matcher har slutat oavgjort och 12 har slutat med förlust. Senast vi spelade i samma division var säsongen 2015/16 där det blev 0-0 på Loftus Road och Burnley vann hemmamatchen med 1-0. Sett över de 6 senaste matcherna är Burnley seriens formstarkaste lag med 15 poäng och 15 gjorda mål, QPR ligger sist i samma tabell med 4 poäng och 3 gjorda mål. 

Huvuddomare är Peter Bankes från Merseyside och assisterande domare är Edward Smart och Nick Greenhalgh. Bankes har dömt totalt 13 matcher den här säsongen, varav 7 i Premier League och 2 i Uefa Conference League, och han har delat ut 63 gula och 1 rött kort. Avspark kl. 14:00 och matchen visas på V Sport Fotboll och Viaplay, så ingen sändning på QPR+ den här gången, Come On U R's!

Från arkivet: Senaste mötet lagen emellan från säsongen 2015.

Jörgen Tjärnström2022-12-10 22:09:00
Author

Fler artiklar om QPR