Inför: QPR-Peterborough
Peterboroughs manager Steve Evans har tappat skyttekungen Jack Marriott till Derby, men har ändå fått se sitt lag inleda ligaspelet med två vinster.

Inför: QPR-Peterborough

Det har blivit dags för första omgången av ligacupen och QPR inleder mot ett nybygge som gjort sex mål på sina två första ligamatcher

Första omgången av ligacupen brukar vanligtvis spelas efter säsongens första ligamatch, men den här gången har lagen spelat två, och i några fall tre, matcher redan.

De som har haft ett öga på QPR detta årtusendet har lärt sig att cuper inte är klubbens melodi, även om man gärna tänker på vinsten i den här cupen 1967. FA-cupen brukar man lämna efter 90 minuter och i ligacupen har det inte gått mycket bättre, även om man lite då och då lyckats slå ut ett lag från något av divisionerna under sig  i första omgången lite då och då.

Motståndarna

QPR lottades alltså mot Peterborough United. Ett lag som förra säsongen slutade på nionde plats i League One. Laget höll sig runt kvalstrecket hela säsongen och med sex matcher kvar att spela låg man femma. En dålig avslutning med bara en vinst och fem förluster ledde till en missad kvalplats för Steve Evans lag. Evans, som då lämnade Mansfield, tog över i slutet av februari då Grant McCann fick lämna på grund av för få vinster.

Under sommaren har stora delar av spelartruppen på London Road bytts ut. Tolv nya spelare har skrivit på för klubben och ytterligare tre, samtliga tillhörande klubbar i Championship, har lånats in. Samtidigt så har arton spelare lämnat och fyra har lånats ut. Det tyngsta tappet är skyttekungen Jack Marriott. 23-åringen kom från Luton förra sommaren och på 56 tävlingsmatcher stod han för hela 33 mål. 27 av dem kom i ligaspelet. Detta fick Derby att betala drygt 3 miljoner pund för spelaren som ett år tidigare kostade 450.000. En annan spelare som lämnade under sommaren är före detta QPR-mittfältaren Michael Doughty. Även Doughty kom till klubben 2017, men till skillnad från Mariott så lämnade han gratis och spelar numera i en klubb han varit utlånad till två gånger från QPR, nämligen Swindon.

Efter två matcher i League One märks det inte på målfabrikationen att Marriott lämnat. 2-1 hemma mot Bristol Rovers i premiären följdes upp med 4-1 borta mot Rochdale. Mittfältaren Mark O'Hara har stått för tre mål så här långt och anfallaren Matthew Gooden har gjort två, medan Nottingham-lånet Jason Cummings också hittat nätet.

Steve Evans har indikerat att man kommer med en ganska stark startelva till Loftus Road, som för övrigt är en av hans favoritarenor i London. Förra årets andrekeeper Conor O'Malley är tillbaka efter en fingerskada och kan komma att ersätta nyförvärvet Aaron Chapman (Accrington Stanley) den här matchen.

Hemmalaget

Att vila spelare i cupmatcher är något som QPR-managers gjort friskt sedan en lång tid tillbaka. Steve McClaren lär inte heller ställa upp med sin starkaste elva. Det har talats om att Grant Hall skall göra sin första tävlingsmatch för säsongen efter att man matchat in honom försiktigt efter förra säsongens skadeelände. Andra spelare som kan bli aktuella från start efter att ha inlett på bänken i ligan är Alex Baptiste, Jordan Cousins och det är inte heller omöjligt att Conor Washington ställs mot sin gamla klubb. Michael Ingram har vaktat målet de två första matcherna, men om McClaren gör som många andra tränare i cuperna så blir det Joe Lumley som börjar mellan stolparna.

Noterbart inför matchen

Efter en helt okej publiksiffra på drygt 14.100 mot Sheffield United i lördags kan vi nog förvänta oss ungefär en tredjedel av siffran i morgon och Ellerslie Road lär inte vara öppen. Gästerna har enligt sin officiella hemsida sålt drygt 400 biljetter så här långt.

Domare i matchen är Gavin Ward (låter namnet bekant kan det bero på QPRs målvaktstränare också heter så).

En nyhet i ligacupen i år är att det blir straffsparksavgörande direkt efter 90 minuter om matchen är oavgjord. Detta är något som klubbarna själva röstat igenom för att motverka trötta spelare kommande lördag.

Alla straffläggningar kommer att genomföras på det sätt som vi är vana vid. Modellen "ABBA", som innebar att lagen turades om att inleda varannan omgång, testades förra säsongen, men är numera borttaget igen.

När Premier League-lagen går i turneringen kan även vissa matcher på deras arenor komma att använda VAR. Frågan är om QPR är kvar i turneringen då?

Simon Ståål2018-08-13 22:07:00
Author

Fler artiklar om QPR