2022-10-07 21:00

QPR - Reading

Inför QPR-Reading
Lyndon Dykes gjorde mål senast QPR mötte Reading på hemmaplan.

Inför QPR-Reading

Oväntat toppmöte på Loftus Road.

QPR ställs på fredagskvällen mot Reading hemma på Loftus Road och det är fyran mot trean i tabellen som ställs mot varandra. Att lagen skulle ligga så här pass högt i tabellen har inte tillhört förhandstipsen.

Reading slutade säsongen 20/21 på sjunde plats i Championship, men förra säsongen spenderades i botten av serien och man slutade på 21 plats med fyra poäng upp till närmaste nedflyttningsplats. Noterbart är att man spenderade den andra halvan av säsongen på just plats 21. Den enda gången man låg på nedflyttningsplats var efter hemmamötet med QPR (3-3) i mitten av september.

När ett lag går från att slås om kvalplatser till att ligga i botten så innebär det ofta ett tränarbyte. Hos Reading skedde detta i mitten av februari då Veliko Paunovic ersattes Paul Ince, som därmed tog sitt första tränarjobb sedan han lämnade Blackpool i början av 2014, och Michael Gilkes, manager för klubbens akademi. Då det stod klart att man klarat kontraktet fick Ince jobbet permanent medan Gilkes återgick till sin vanliga roll i klubben.

Under sommaren har Ince hämtat in femton nya spelare i truppen och lånat ytterligare fem. Bland nyförväven märks hans son Tom, som spenderade förra säsongen i Reading på lån från Stoke, samt rutinerade anfallarna Shane Long och Andy Carroll. Av de inlånade spelarna har två ett förflutet i QPR. Det handlar om målvakten Joe Lumley (Middlesbrough) och vårens lån Jeff Hendrick (Newcastle).

Reading har alltså fått en bra start på säsongen och ligger på tredje plats med sju vinster, en oavgjord och fyra förluster så här långt. Det lite anmärkningsvärda är att laget på sina tolv matcher har gjort fjorton mål och släppt in sexton. Då man har förlorat har man gjort det stort tre gånger. Två gånger har man förlorat med 4-0 borta (Rotherham och Sheffield United) medan man också har åkt på 0-3 hemma mot Sunderland. Efter denna förlust har man dock tagit sju av nio poäng efter vinst 1-0 borta mot Wigan före landskampsuppehållet och därefter han man på hemmaplan besegrat Huddersfield med 3-1 och spelat 1-1 mot Norwich.

Bästa målskytt så här långt är Lucas João, som gjort tre mål, medan Tom Ince och backen Tom McIntyre noterats för två vardera. Dessa två spelare har tillsammans med Hendrick och backen Tom Holmes startat samtliga tolv matcher så här långt.

Var QPR skulle ligga efter tolv omgångar var svårt att spekulera i med tanke på vårens kräftgång och med en ny manager i sin första roll som huvudtränare och säsongen var inte mer 90 minuter gammal förrän självutnämnda experter på diverse internetforum och sociala medier konstaterade att laget mer eller mindre var klart för League One hösten 2023.

Därefter har det gått överförväntan och efter vinst 2-1 borta mot Bristol City i lördags och 1-0 borta mot ligaledaren Sheffield United i tisdags utsågs Mick Beale till veckans manager.

Kort efter sitt mål på Bramall Lane i tisdags så linkade Chris Willock av planen skadad. Skadans omfattning är ännu inte känd, men Willock kommer inte att spela mot Reading. Ett tungt avbräck för QPR då Willock varit tongivande så här långt och gjort sex på mål på åtta matcher.

Viss oro finns även för målvakten Seny Dieng. Han ådrog sig en mindre sträckning i ljumsken under matchen i tisdags och de sista tjugo minuterna så tog han hjälp av sina försvarare när det kom till att slå insparkar. Dieng kommer att testas under fredagen och ersätts troligtvis av Jordan Archer ifall han inte kan spela.

I övrigt förväntas inga större förändringar i matchtruppen och det handlar till stor del om att utnyttja de spelare man har tillgängliga i anfallet och på mitten på rätt vis. I försvaret känns ytterbackarna Ethan Laird och Kenneth Paal givna medan det är tuff konkurrens mellan Jimmy Dunne, Rob Dickie, Jake Clarke-Salter och Leon Balogun om vilka som skall bilda mittbackspar. Med samtliga dessa tillgängliga finns även möjligheten att spela med en trebackslinje.

Kvällens match börjar på den något senare tiden 21.00 och kommer att dömas av Thomas Bramall. Den TV-sänds på V Sport Extra och visas även på Viaplay, vilket innebär att det bara kommer att finnas radiokommentarer tillgängliga via QPR+.

Simon Ståål2022-10-07 12:53:10

Fler artiklar om QPR