2016-09-10 16:00

QPR - Blackburn

Inför QPR v Blackburn

Inför QPR v Blackburn

Ännu ett tämligen lugnt transferfönster, med QPR-mått mätt, är över med endast små justeringar på upploppet. QPRs säsongsinledning är inte helt otippat som en EKG-kurva, fina vinster mot Leeds och Cardiff away följdes upp svaga förlustmatcher mot nykomlingarna Barnsley och Preston hemma för att sedan studsa tillbaka med en stark bortaseger mot Wigan. Blir det då storförlust hemma mot jumbon Blackburn?

Det verkar onekligen som att en ny form av sunt tänkande kommit in i QPR i och med klubbikonen Les Ferdinands intåg som director of football hos QPR. Nu för tiden satsas det inte en löjlig summa pengar på föredettingar och lån av spelare fem i tolv på transfer deadline day, nu gör man sina affärer tidigt på sommaren och är beredda och fulltränade när säsongen börjar. Man behöver inte längre fram till november på sig för att komma fram till en startelva.

Merparten av förvärven under sommaren är 23-24 år gamla och det var först under sista dagen av transferfönstret man gjorde klart med sitt enda lån Pawel Wszolek (från Verona), tidigare har man nästan gjort sig beroende av lånespelare som försvinner så fort säsongen är över.

Jimmy Floyd Hasselbaink verkar ganska nöjd med sin trupp och har betydligt bättre förutsättningar at lyckas jämfört mot sin kollega Owen Coyle i Blackburn. Coyle, som främst gjort sig ett namn i Burnley och Bolton har under sommaren återvänt till engelsk fotboll efter en tripp till Houston i MLS. Förmodligen kunde han hittat lättare uppdragsgivare än Venkys i Blackburn att jobba med, men som manager kan du inte alltid välja och vraka.

Owens har inte fått mycket att leka med under sommaren och nu blir det till att koka soppa på en spik för att kunna lämna bottenträsket. Blackburn ser på pappret ut som ett lag som inte ska ligga i botten med en poäng efter fem omgångar, men QPR supportrar vet mer än några andra att stor spelaromsättning, många inlåningar och ”kända namn” inte alltid är ett recept för framgång. Owens har tagit in Charlie Mulgrew (Celtic), Derrick Williams (Bristol City) och Liam Feeney (Bolton) och på känt gammalt QPR-manér har Blackburn lånat upp sin kvot av lånespelare med ett halvt lag från Premier League: Martin Samuelsen (West Ham) Marvin Emnes (Swansea), Stephen Hendrie (West Ham), Sam Gallagher (Southampton), Tommy Hoban (Watford) och Jack Byrne (Man City)

Hasselbaink hade som sagt redan hittat sin startelva premiären mot Leeds och i stort sätt bara de ändringar i ligaspelet som han tvingats till: skador på Steven Caulker och Ben Gladwin samt en avstängning på Grant Hall. Enda taktiska bytet har varit att plocka av unge Olamide Shodipo trots en lysande debut i premiären efter en fin försäsong. De senaste ny tillskotten har varit på landslags uppdrag och gjorde sina första träningar i torsdags, vilket borde innebära att Idrissa Sylla (Guinea) och Pawel Wszolek (Polen) inte lär starta mot Blackburn.

I mål har Alex Smithies fortsatt att vara en trygghet för sitt försvar som saknats under oberäknelige Robert Greens och Julio Cesars era. Tre rena lakan i de fem första omgångarna talar sitt tydliga språk. Efter landslagsuppehållet kan man nog förvänta sig en tillbakagång till en ordinarie backlinje med Nedum Onouha, Grant Hall, Steven Caulker och Jake Bidwell.

På mittfältet är det lite frågetecken efter hur Massimo Luongo återhämtat sig efter sina långa resor med Australiens landslag till Perth (målskytt i VM-kvalmatchen mot Irak) och Förenade Arabemiraten. Men ”Mass” är av hårt virke så det lär bli en beprövad uppställning med Yeni Ngbakoto, Karl Henry, Luongo, Jordan Cousins och Tjaronn Chery.

På topp har nu det tidigare självklara valet, Sebastian Polter fått känna lite flås i nacken i och med att Sylla har anslutit till truppen. Men för matchen mot Blackburn är den store tysken fortfarande en startspelare.
 
COME ON YOU R’S
 

Henrik Swende2016-09-10 08:45:24
Author

Fler artiklar om QPR